G. Landsbergis sureagavo į raginimus pradėti derybas su V. Putinu: palikti Rusiją nepralaimėjusią yra toksiška

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis kritikuoja Vakarų pasaulio lyderių raginimus pradėti derybas su Rusija, jei prezidentas Vladimiras Putinas būtų suinteresuotas nutraukti karą. Anot Lietuvos diplomatijos vadovo, siūlymai Kremliui įsitraukti į derybas veda prie raginimų užbaigti karą ne Ukrainos pergale.

 G.Landsbergis.<br> J.Kalinsko (ELTA) nuotr.
 G.Landsbergis.<br> J.Kalinsko (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 5, 2022, 10:55 AM

„Taktika palikti Rusiją nepralaimėjusią ir pasiruošusią būsimai partnerystei yra toksiška. Tai veda prie raginimų užbaigti karą derybomis, o ne užbaigti jį Ukrainos pergale. Kai kas netgi siūlo pripažinti dalį Ukrainos teritorijų okupantams kaip dovaną“, – savo Twitter paskyroje rašė G. Lansbergis.

„Taip neveikia taisyklėmis pagrįsta tarptautinė tvarka. Rusija neturėtų būti kviečiama į „taikos“ derybas kaip atlygį už tai, kad vėl ir vėl brutaliai įsiveržė, okupavo ir žudė savo kaimynus“, – pridūrė ministras.

Politikas pabrėžia – Rusijos veiksmų normalizavimas jokiais atvejais nėra teisingas.

„Pirmiausia Rusija turi susidurti su pralaimėjimu mūšio lauke. Tam Ukrainai reikia visos mūsų pagalbos. Visi ginklai, visa pagalba, kurią galime suteikti. Priešingu atveju Rusija ir toliau bandys išradinėti žemyną pagal savo imperialistinę pasaulio viziją“, – pažymėjo G. Landsbergis.

Ministras neatmeta, kad ateityje dalis tarptautinių organizacijų privalės būti pakeistos, o kai kurios iš jų, anot jo, gali ir išnykti. Todėl, ragina G. Landsbergis, išmokus pamokas, būtina sukurti naują sistemą.

„Europa suinteresuota kovoti su užpuoliku ir jį nugalėti. Po šio pralaimėjimo iš ankstesnių klaidų išmoktų pamokų reikia sukurti naują sistemą“, – nurodė jis.

ELTA primena, kad JAV prezidentas Joe Bidenas neseniai pareiškė esąs pasirengęs pokalbiui su V. Putinu, jei jis suinteresuotas nutraukti karą. Rusija į tai atsakė, kad Vakarai turi pripažinti Maskvos paskelbtą keturių Ukrainos sričių aneksiją.

Tuo metu Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas sekmadienį pareiškė dar kartą „neužilgo“ ketinąs kalbėtis su V. Putinu civilinės branduolinės energijos tema. Pastarąjį kartą E. Macronas su Rusijos prezidentu kalbėjosi rugsėjo viduryje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.