Ekspertai įvertino M. Majausko sprendimą trauktis iš BFK: neabejoja – politikas delsė sąmoningai

Nepavykus parlamento opozicijos inicijuotai nepasitikėjimo procedūrai Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkui Mykolui Majauskui, parlamentaras pareiškė savo noru pasitraukiantis iš vadovaujamųjų pareigų.

Mykolas Majauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mykolas Majauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mykolas Majauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mykolas Majauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mykolas Majauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Mykolas Majauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Mykolas Majauskas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mykolas Majauskas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mykolas Majauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mykolas Majauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mykolas Majauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mykolas Majauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Dec 6, 2022, 5:53 PM, atnaujinta Feb 15, 2023, 11:24 AM

Nors politiko likimas Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijoje dar neaiškus, Eltos kalbinti politologai neabejoja – M. Majauskas delsė trauktis iš posto, siekdamas susikrauti kuo daugiau politinių dividendų.

Visgi, buvusio konservatoriaus nenoras kalbėti apie tolesnę politinę ateitį ekspertams kelia papildomų klausimų – neatmetama, kad M. Majauskas gali prisijungti prie Seimo opozicijos arba, pasitraukęs iš parlamento, siekti politinių postų kitose institucijose.

I. Kalpokas: konservatoriai patyrė pralaimėjimą

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) docentas Ignas Kalpokas neabejoja, jog konservatorių frakcijoje kilusio konflikto nugalėtojas yra M. Majauskas. Politologo manymu, BFK pirmininkas sąmoningai delsė pasitraukti iš vadovaujamo posto – priešingu atveju parlamentaras nebūtų sulaukęs tokio dėmesio. Dabar, tęsė VDU ekspertas, išlaikęs savo pažiūras M. Majauskas traukiasi iš savo kėdės „tarsi išjodamas ant balto „žirgo“.

„Jeigu tas sprendimas būtų padarytas iškart, Majauskas nebūtų susilaukęs tiek dėmesio, nebūtų apie jį tiek kalbėta ir nebūtų jis užsidirbęs tiek politinių taškų. Dabar jis iš esmės išeina herojumi visomis prasmėmis, nes gali sakyti, kad gynė savo poziciją, pritraukė pakankamai dėmesio ir galų gale, matydamas, kad kitos išeities vis tiek nėra, priėmė tą sprendimą pasitraukti – tarsi išjodamas ant balto žirgo“, – Eltai sakė politologas.

Tuo metu TS-LKD, pažymėjo I. Kalpokas, tapo istorijos pralaimėtojais – pasak jo, partija ir valdančioji dauguma veikiausiai neteko ne tik vieno mandato, bet ir sukūrė neigiamą įvaizdį apie savo vykdomą mokesčių politiką.

„Konservatoriai dar kartą gavo neigiamos reklamos dozę apie tai, kokie jie iš tikrųjų ar neva yra socialiai nejautrūs, nepadeda bėdoje atsidūrusiems verslininkams, kokie jie yra šykštūs, gaili tų kelių milijonų“, – nurodė I. Kalpokas.

„Taip pat jie susilpnino savo pačių ir savo koalicijos pozicijas – reikia turėti omenyje, kad ir taip ta balsų persvara valdančiųjų nebuvo labai didelė. Dabar jie dar vienu žmogumi nutrupėjo. Manau, kad vienareikšmiškai yra konservatorių pralaimėjimas“, – konstatavo jis.

Reaguodamas į M. Majausko mįslingą kalbėjimą apie tolesnius politinius planus, VDU politologas neatmetė galimybės, jog buvęs konservatorius gali patraukti opozicijos pusėn. Be to, pastebėjo jis, dėl BFK pirmininko narystės frakcijoje Seimo mažumos atstovai gali ir aršiau pakovoti.

„Bet kuris politikas, net jeigu ir tiesiogiai apie tai nekalba, vis tiek galvoja apie savo politinę ateitį. Dabar jis yra tokioje herojaus pozicijoje, kur yra pasikėlęs savo žinomumą, savo vertę ir tikrai dėl jo gali būti netgi tam tikros varžytuvės. Ne tarp visų partijų – aš jo nelabai įsivaizduoju socialdemokratų gretose ar Karbauskio partijoje, bet, tarkime, pas Skvernelį tikrai galėtų atsidurti ir, manau, tai būtų abipusiškai naudingas ryšys“, – svarstė jis.

R. Urbonaitė: M. Majausko pareiškimai apie pajaustą nepasitikėjimą kelia šypseną

Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologė Rima Urbonaitė antrino I. Kalpokui – pavėluotas M. Majausko sprendimas trauktis iš BFK atnešė parlamentarui nemažai politinių dividendų. Ji neabejojo, jog politikas suprato neturįs konservatorių pasitikėjimo gerokai anksčiau nei žlugo balsavimas dėl jo nepasitikėjimo, todėl, pažymėjo ji, siekdamas susikurti tinkamą įvaizdį, M. Majauskas delsė ir iki paskutinio momento žaidė politinius žaidimus.

„Tikrai Mykolas Majauskas dramą išlaikė iki pat pabaigos – panašu, kad darė viską, kad būtų pasiekta pati aukščiausia nata, kad jam dėmesys būtų maksimizuotas iki paties aukščiausio įmanomo taško. Akivaizdu, kad Mykolas Majauskas ne po šito slapto balsavimo sužinojo apie tai, kad jis neturi valdančiųjų palaikymo. Pareiškimas po balsavimo – aš suprantu, kad neturiu valdančiųjų palaikymo, todėl traukiuosi iš Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko pabaigų – mažų mažiausiai atrodo ne visai sąžiningas, ne visai logiškas ir netgi šiek tiek kelia šypseną. Akivaizdu, kad tai yra tam tikri žaidimai, kurie buvo iš Mykolo Majausko pusės žaisti“, – Eltai M. Majausko sprendimą įvertino R. Urbonaitė.

Vertindama dabartinę M. Majausko laikyseną politologė pastebėjo, jog parlamentaras ėmė painiotis savo pozicijose – pasak jos, tam tikrais atvejais M. Majauskas tikino neturįs ko aptarti su partijos vadovybe, o vėliau teigė norįs dialogo.

„Dabar taip pat matome tokias manipuliacijas – aš jau nekalbu apie nutylėjimą, ar jis liks, ar neliks Seime. Kitaip tariant, iš to, kas dabar yra iš paties Majausko ištransliuota ir kokie yra dabar sprendimai priimti, turiu pasakyti, kad dramos sukėlimas ir dėmesio sau sutelkimas tikrai buvo šios istorijos tam tikros dedamosios ir deja, bet pats Majauskas tai ir atskleidė savo šitais veiksmais“, – aiškino ji.

Visgi ji abejojo, ar buvęs konservatorius ilgai išliks dėmesio centre – R. Urbonaitės manymu, istorija gali greitai pasimiršti. Tačiau, akcentavo ji, tai priklausys nuo tolesnių M. Majausko žingsnių.

„Manau, kad Mykolas Majauskas daug kam ir priminė apie save, o kai kam apskritai parodė save, kas iki šiol net nelabai žinojo, kas yra Mykolas Majauskas. Bet neužtenka būti matomu ir žinomu – po to turi irgi kažkoks turinys sekti“, – sakė MRU dėstytoja.

„Toje trumpojoje distancijoje pasirodė labai neblogai, bet kalbant apie ilgalaikes perspektyvas, klausimas, ar jis sau duobės neišsikasė. Aš tokią hipotezę keliu“, – svarstė ji.

Daug klausimų politologei sukėlė ir neaiški M. Majausko pozicija dėl ateities parlamente. Jos teigimu, jeigu politikas paliks Seimą ir įsitrauks į kitų institucijų veiklą, klausimai dėl tikrųjų konflikto su partijos vadovybe aplinkybių tik paaštrės.

„Jeigu vis dėlto artimiausiu metu įvyks ir toks faktas, o po to fakto seks Mykolo Majausko greita karjera kurioje nors kitoje struktūroje ar institucijoje, reikia pasakyti, kad tai gali sukelti dar daugiau klausimų, ar tai ir nebuvo Mykolo Majausko planas, kuris buvo tik įvilktas į visą šią dramaturgiją“, – kalbėjo politologė.

Klausiama, ar viso konflikto atomazgoje konservatoriai gali būti vadinami istorijos pralaimėtojais, R. Urbonaitė ragino neskubėti teikti tokių išvadų. Pasak jos, „konservatoriai prisišaudė sau į kojas“, tačiau žala nebus ilgalaikė, mat dabartinė partijos narių laikysena rodo norą dėti tašką M. Majausko istorijoje.

„Konservatoriai tam tikrą žalą turės, bet jie, vadinkime, žaizdas išsilaižys ir pakankamai greitai. Nors neatmesčiau galimybės, kad čia kažkas gali išlįsti, dar kažkokių Majauskas ėjimų turi. Tačiau bent jau kol kas vis daugiau klausimų kyla ne konservatoriams, bet Majauskui“, – situaciją apibendrino ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.