Greitai M. Majauską pakeisti žadėję konservatoriai įstrigo? Galimo kandidato išsilavinimo trūkumas jau užkliuvo

Lapkritį teigusi, kad konservatoriai naują Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininką išrinks „per savaitę ar dvi“, dabar frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė partijai duoda daugiau laiko ir tikisi, kad tai pavyks padaryti iki šios Seimo sesijos pabaigos.

Mykolas Majauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mykolas Majauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis<br>V.Skaraičio nuotr.
Mykolas Majauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mykolas Majauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Konservatoriai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Konservatoriai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Justas Džiugelis<br>T.Bauro nuotr.
Justas Džiugelis<br>T.Bauro nuotr.
Justas Džiugelis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Justas Džiugelis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2022-12-06 10:32, atnaujinta 2022-12-06 11:13

Tuo metu Seimo opozicijos atstovai stebisi, kad konservatoriai į šias pareigas neatranda kito politiko, tik šiuo metu minimą ir aukštojo išsilavinimo neturintį konservatorių Justą Džiugelį.

R.Morkūnaitė-Mikulėnienė: parlamente svarbiausia piliečių atstovavimas

„Dar nesusitarėme, kas galėtų to imtis, ir vykdome tas konsultacijas su potencialiais, galinčiais užimti pirmininko poziciją (kandidatais – aut.past.). Skubos nėra, bet nuo šio sprendimo neatsitrauksime“, – antradienį tikino R.Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Konservatorius J.Džiugelis anksčiau yra pareiškęs, kad norėtų imtis BFK pirmininko pareigų, tačiau opozicijos atstovai pastebėjo, kad politikas – be aukštojo išsilavinimo. R.Morkūnaitė-Mikulėnienė mano, kad tai nebūtų kliūtis.

„Parlamente turbūt svarbiausia yra piliečių atstovavimas – tam aukštasis mokslas turbūt nėra būtinas. Manau, kad jo dalykinės ir politinės kompetencijos yra pakankamos, bet kas bus BFK pirmininku, šiandien pasakyti negaliu“, – teigė frakcijos seniūnė.

Tuo metu reaguodama į Regionų frakcijos narės Agnės Širinskienės organizuojamą nepasitikėjimo procedūrą dabartiniu BFK pirmininku, buvusiu konservatoriumi Mykolu Majausku, R.Morkūnaitė-Mikulėnienė teigė, kad konservatoriai balsavime nedalyvaus.

„Balsavime nedalyvaujame jokiu pavidalu. Tikrai nesinori dalyvauti iniciatyvoje, kuri yra manipuliacija visuomenės nuomone, nėra orientuota į problemų sprendimą, o iš esmės yra kišimasis į vienos iš partijų vidaus reikalus.

Iš savo partijos Prezidiumo turime įpareigojimą paskirti kitą pirmininką, tą mes ir padarysime šios sesijos metu – sesija baigiasi aplink Kalėdas“, – kalbėjo konservatorė.

J.Džiugelis: išsilavinimas įtakos komiteto veiklai nedarys

Tuo metu J.Džiugelis teigė nežinantis apie jokius kitus kandidatus, galinčius užimti BFK pirmininko poziciją, o jeigu būtų partijos deleguotas į šią poziciją, tuomet būtų pasiryžęs prisiimti atsakomybę ir pasiūlymą priimtų.

„Nemanau, kad išsilavinimas gali daryti įtaką komiteto veiklai. Ne pirmą kadenciją esu Seimo narys ir kartelė nebūtų nuleista, o atvirkščiai – būtų užkelta, glaudžiau bendradarbiaujant su socialiniais partneriais, ir Vyriausybe, ko šiandien pasigendama“, – tikino J.Džiugelis.

Paklaustas, kodėl kandidato paieškos taip užtruko, J.Džiugelis teigė, kad tai nėra pagrindinis konservatorių klausimas: „Turime kitų svarbių projektų, kuriuos turime priimti“.

S. Skvernelis: neturi kompetentingų žmonių

Savo ruožtu Opozicinės Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovas Saulius Skvernelis tikino, kad užtrukusios naujo BFK pirmininko paieškos parodo, kad konservatorių partijoje pritrūko kompetentingų žmonių.

„Tai sako, kad jie ne tik Vyriausybėje neturi kompetentingų žmonių, bet ir Seime. Žiūri ne į kompetenciją, bet į lojalumą“, – įsitikinęs S.Skvernelis.

Anot jo, įsitikinimą, kad M.Majauskas turėtų darbuotis toliau, tik sustiprina konservatorių svarstymai, kad BFK pirmininko pareigas galėtų užimti J.Džiugelis.

„Gal kartelės taip „aukštai“ nekelkime, kad su viduriniu išsilavinimu žmonės galėtų tokiems Seimo komitetams vadovauti. Reikia išlaikyti profesionalų politiką“, – kalbėjo Seimo narys.

Lapkritį TS-LKD Priežiūros komitetas nutarė ne tik šalinti M.Majauską iš partijos, bet ir paragino konservatorius Seime apsispręsti ir dėl jo ateities frakcijoje, surasti naują BFK pirmininką.

Konservatorių nemalonę M.Majauskas užsitraukė nepaklusęs partijos valiai palaikyti tik su Vyriausybe suderintus biudžeto siūlymus. M.Majauskas su Laisvės partijos nariais balsavo už siūlymą, jog 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifas maitinimo sektoriui būtų taikomas visus 2023 metus, o ne iki liepos, kaip siūlė Ministrų kabinetas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.