R. Pocius laukia A. Bilotaitės pasiaiškinimo: jo negavęs grasina kreiptis į teisėsaugą

Buvęs Viešojo saugumo tarnybos (VST) vadas Ričardas Pocius tik po netrumpos pertraukos sureagavo į vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės jam mestus kaltinimus, esą generolas yra „grėsmė nacionaliniam saugumui“.

Ričardas Pocius<br>D.Umbraso nuotr.
Ričardas Pocius<br>D.Umbraso nuotr.
Ričardas Pocius<br>D.Umbraso nuotr.
Ričardas Pocius<br>D.Umbraso nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ričardas Pocius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ričardas Pocius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ričardas Pocius<br>T.Bauro nuotr.
Ričardas Pocius<br>T.Bauro nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Dec 6, 2022, 7:32 PM

R.Pocius pažymėjo, kad iki šiol laukia ministrės pasiaiškinimo – jo negavęs, svarstytų kreiptis į teisėsaugą.

Apie konfliktą su A.Bilotaite R.Pocius antradienį kalbėjo „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“.

Galvojo, kad ministrė dar „atsikvošės“

Prieš daugiau nei mėnesį VRM vadovė pareiškė, kad buvęs VST vadas, generolas R.Pocius yra „grėsmė nacionaliniam saugumui“.

„Institucijos veikia ir labai gerai, kad mes nebeturime tokių neadekvačių vadovų, kurie yra grėsmė nacionaliniam saugumui“, – tuomet situaciją komentavo ministrė.

Tiesa, įrodymų, kurie tai pagrįstų, A.Bilotaitė nepateikė iki šiol. Pats R.Pocius į tokius žodžius viešai nesureagavo, tad paklaustas, kaip tai vertina šiandien, jis tikino vis dar laukiantis VRM paaiškinimo.

„Galbūt laukiau, kol tam tikri ministrai arba tie pareiškėjai atsikvošės ir supras, ką jie kalba. Žinote, nuo „lūpdažių ir aukštakulnių“ pareiškimų pereiti prie asmens pažeidžiamumo ir viešų kaltinimų grėsme nacionaliniam saugumui jau yra rimta.

Tokio lygmens valdžios žmonės, valstybės tarnautojai turi tikrai pagalvoti, ką kalba, ir kyla klausimas, ar ji ir tie, kurie taip pareiškė, tikrai yra psichologiškai adekvatūs, ar jie mąsto, ką šneka, ką leidžia į eterį.

Tai nebus taip palikta – tam yra teisinės priemonės“, – tvirtino R.Pocius.

Paklaustas, ar tai reiškia, kad dėl A.Bilotaitės mestų kaltinimų jis jau kreipėsi į teisėsaugą, generolas aiškino dar laukiantis pačios ministrės iniciatyvos.

„Dabar nėra prasmės niekur kreiptis, nes tie asmenys, kurie taip paskelbė apie privatų žmogų, turi aiškiai viešai arba paneigti, arba pateikti kažkokius įrodymus. Aš palauksiu jų reakcijos. Manau, jei tokio lygmens valstybės tarnautojai taip šneka, jie turi duoti atoveiksmį. Jei jie nesusiprotės, reiškia, kad jie yra neadekvatūs“, – vertino buvęs VST vadas.

Generolas taip pat pabrėžė, kad per 32 savo darbo metus valstybės tarnyboje jis niekada nebuvo patekęs į Valstybės saugumo departamento (VSD) akiratį.

„Visą laiką turėjau leidimą dirbti su slapta informacija, turiu NATO ir ES aukščiausio lygmens darbo su slapta informacija leidimus, esu kratytas ir perkratytas, tai nežinau, kas per naktį pasikeitė, ir kaip A.Bilotaitė galėjo per naktį atrasti manyje kažkokią grėsmę.

Jeigu A.Bilotaitė taip šneka, vadinasi, ji turi informaciją ir įrodymus. Ji privalės tai pateikti.

Aš tai vadinu politiniu banditizmu – tai yra politinis banditėlis, kuris išsišoko ir dabar kratosi, purtosi, kaip čia dabar atsimušti nuo šio reikalo. Tai liečia mane kaip asmenį, kaip Lietuvos pilietį, ir aš paklausiu dar kartą“, – tvirtino R.Pocius.

Jo manymu, kai kurie valdančiųjų veiksmai rodo, kad jie pastaruoju metu patys veikia prieš valstybę.

„Aš užgriebčiau šitą jų veiksmą – manęs nuėmimą – iš kiek toliau. Aš buvau pagrindinis trukdis jiems sunaikinti VST ir prijungti ją prie policijos. VST yra labai išvystyta, modernizuota tarnyba, o, žinant, kad policijoje tikrai yra krachas, reikia užkišti policijos skyles, aš buvau pagrindins trukdis tam.

Kas šiandien vyksta – jie jau turi pasiruošę prijungimo prie policijos projektus ir ką tai reiškia? Tai yra Lietuvos valstybės gynybos pajėgumų naikinimas. Tai yra labai rimtas dalykas. Kaip atrodys mūsų gynybos koncepcija, kaip reaguos krašto apsauga, kariuomenė?“ – kalbėjo buvęs VST vadas.

Pasak R.Pociaus, toks pokytis akivaizdžiai susilpnins Lietuvos gynybos pajėgumus.

„VST įeina į valstybės gynybos pajėgumus, tai yra aiškiai parašyta visuose dokumentuose. Tai yra valstybės gynybos silpninimas, užkišant policijos skyles, ir tą daro konkrečiai Vyriausybė“, – pridūrė jis.

R.Pociaus žiniomis, šiuo metu VRM „savavališkai, be tarnybos vado, keičia VST struktūrą“, skiria pavaduotoją-policininką, kurio užduotis yra būtent per metus prijungti VST prie policijos.

„Tai šitą jų veiksmą aš įvardinčiau kaip grėsmę nacionaliniam saugumui“, – atsikirto generolas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.