Šis miestas Kalėdų eglę įžiebs paskutinis Lietuvoje – sako, kad medis toks gražus, jog jo galima nė nepuošti

Prienų gyventojai, išgirdę, kad jų miestas bus paskutinis Lietuvoje, kuriame vyks Kalėdų eglės įžiebimo šventė, iš pradžių nusiminė, tačiau vėliau sakė atradę ir tokio sprendimo privalumų. Kauno kaimynė Jonava pasielgė kitaip.

Prienų eglė šiemet atrodys taip pat kaip ir pernai.
Prienų eglė šiemet atrodys taip pat kaip ir pernai.
Jonavoje eglė papuošta iš lempučių nuausta skraiste. Dieną švieselės nedegs, bet matysis ornamentai.
Jonavoje eglė papuošta iš lempučių nuausta skraiste. Dieną švieselės nedegs, bet matysis ornamentai.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-12-07 21:31, atnaujinta 2023-01-07 20:38

Prienai – paskutinis šalies miestas, kuriame šiais metais bus įžiebta Kalėdų eglė. Ši šventė suplanuota gruodžio 17-ąją.

Taip nutiko todėl, kad miesto valdžios atstovai nori pataupyti.

Prieniškiai stebėjosi, kad žiemos šventė atidėta, bet paskui suprato, kad dėl to galės dalyvauti ir kalėdinėse kitų miestų šventėse.

Jonavoje pagrindinę Kalėdų eglę nuspręsta įžiebti įprastu laiku, tačiau apie taupymą taip pat buvo pagalvota.

Naujų puošmenų nepirko

Prienuose Kalėdų eglės įžiebimo šventė šiais metais vyks likus vos savaitei iki Kalėdų, nors anksčiau renginys vykdavo gruodžio pradžioje.

Kalėdų eglės puošimu besirūpinanti Prienų kultūros ir laisvalaikio centro direktorė Virginija Naudžiūtė sakė, kad buvo nuspręsta nešvaistyti pinigų.

„Šventinio apšvietimo bus tiek pat, kiek pernai, švytės ir Laisvės aikštėje pastatyta eglė, ir aplink augantys medžiai, tik šviesos džiugins trumpiau, nuo gruodžio 17-osios iki sausio pradžios. Taip siekiama sutaupyti“, – aiškino V.Naudžiūtė.

Naujų puošmenų eglei šiais metais neperkama, naudojama tai, kas buvo įsigyta pernai ar ankstesniais metais.

To užteks, kad Prienų eglė švytėtų auksinėmis spalvomis ir šviesomis.

Eglę dovanoja gyventojai

Prieniškiai nesivaiko ir mados samdyti menininkus, kurie sukurtų miesto eglę. Jau kelerius metus puoselėjama tradicija, kad miestui savo užaugintą žaliaskarę padovanoja patys gyventojai. Jos parinkimui vadovauja Prienų seniūnė Janina Armonienė.

„Šiais metais ypatingą eglę mums padovanojo buvęs ilgametis eigulys Alfonsas Pilvelis su žmona Regina. Eglė tokia graži, kad jos būtų galima net nepuošti“, – džiaugėsi J.Armonienė.

A.Pilvelis pasakojo, kad kol dirbo eiguliu, daug metų miškuose ieškodavo eglių, jos būdavo nukertamos ir atgabenamos į Prienų centrą. Ši tradicija pasikeitė prieš kelerius metus.

Šiemet jis pasiūlė miestui padovanoti savo užaugintą serbinę eglę.

„Jos spygliai yra mėlynai žali, primena sidabrinę eglę. Ją prie namų pasodinau prieš 25 metus. Dabar medis yra 12 metrų aukščio, kelia pavojų namui, todėl ir nusprendžiau jį padovanoti miestui“, – pasakojo prieniškis.

Pamatyti galės daugiau

A.Pilvelis sakė, jog jam malonu, kad jo užaugintu medžiu galės pasidžiaugti miestiečiai ir Prienų svečiai, o eglės jam negaila, užaugins kitą.

Vyras pastebėjo, kad eglės įžiebimo šventė vyks vėliau nei ankstesniais metais, bet dėl to nesikrimto, nes taupyti energiją ir miestiečių pinigus reikia.

Prienų gyventoja Rima Jankūnienė sakė, kad kai kurie prieniškiai nustebo, kai sužinojo, kad kalėdinė šventė mieste vyks neįprastai vėlai, bet paskui rado ir privalumų.

„Gal taip net geriau. Galėjome nuvykti į Kauną ir pamatyti šio miesto eglės įžiebimo šventę, gruodžio 10-ąją lankysimės Birštone, kuris yra vos už kelių kilometrų, pabūsime kurorto eglės įžiebimo šventėje, tada jau vyksime ir į Prienų šventę. Anksčiau tekdavo rinktis, kur keliauti, nes renginiai sutapdavo“, – pasakojo prieniškė.

Šydas švytės tik naktimis

Jonavos Kalėdų eglės įžiebimo šventė suplanuota gruodžio 3-iąją. Jonavos seniūnė Eglė Pinkevičienė pasakojo, kad ši šventė panašiu laiku vykdavo kiekvienais metais.

„Visada pasidomime, kada egles įžiebs kauniečiai, vilniečiai, ir stengiamės, kad datos nesutaptų, nes nemažai mūsų gyventojų nori nuvykti ir į didesnius miestus, mažesnių miestelių ar kaimų gyventojai nori atvyti į Jonavoje rengiamą šventę“, – pasakojo seniūnė.

Šiais metais Jonavos kalėdinę eglę, pastatytą Sąjūdžio aikštėje, kūrė bendrovė „Lumidėja“. Jos vadovas Karolis Balvočius pasakojo, kad sumanė sukurti šviečiančia skraiste apgaubtą eglę.

„Pagrindinė eglė buvo kuriama ant karkaso tvirtinant gyvos eglės šakas.

Jos aukštis – 15 metrų. Aplink ją pastatytos dar keturios 6 metrų aukščio eglės. Nuo didžiosios eglės viršūnės iki žemesnių eglių 30 metrų spinduliu nusidriekė šviečiantis lempučių tinklas, primenantis švytinčią skraistę“, – pasakojo K.Balvočius.

Savivaldybė eglės kūrėjams buvo iškėlusi ir vieną būtiną sąlygą.

„Privalėjome sugalvoti, kaip eglę papuošti, kad ji gražiai atrodytų ir dieną, kai taupant elektros energiją lempos bus užgesintos. Nusprendėme, kad dienos šviesoje gražiai atrodys dideli aukso spalvos rombai“, – sakė K.Balvočius.

Eglių kasmet daugėja

Jonavoje ketvirtus metus kuriamas ir visas kalėdinių eglių miestelis. Savo egles pristato įvairios Jonavos bendruomenės, įstaigos, įmonės.

Panašu, kad patys jonaviškiai per šventes taupyti nenori, nes anksčiau miestelyje būdavo apie 70 eglių, o šiais metais – net 88.

Šių metų kalėdinių eglių miestelio tema – pasakos.

Eglę miestelyje įkurdins ir Jonavos kultūros centras. Jo darbuotoja Jolita Driukienė sakė, kad pasirinko pasaką apie ledo šalies karalienę ir ledinę jos širdį. Į kultūros centro darbuotojų eglę bus galima įeiti ir apžiūrėti ledą primenančias dekoracijas.

O kurio Lietuvos miesto Kalėdų eglė šiemet jums pati žaviausia? Pamatykite jas vienoje vietoje

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.