V. Čmilytė-Nielsen sureagavo į neva išsiskyrusias pozicijas brigados klausimu: geriausia, kad diskusijos vyktų kiek mažiau viešumoje

Penktadienį krašto apsaugos viceministrui Viliui Semeškai pasitraukus iš pareigų, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen pabrėžia, kad svarbiausias tikslas yra pasiekti sutarimą dėl brigados dislokavimo Lietuvoje. Ir, ragina Seimo pirmininkė, kalbėti apie neva išsiskiriančias politikų pozicijas vertėtų ne viešojoje erdvėje, o už uždarų durų.

Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 9, 2022, 5:38 PM

„Esminis dalykas šioje temoje yra, kad mūsų, Lietuvos, svarbiausias tikslas – kad čia būtų dislokuota brigada, kuri būtų pasirengusi aktyviai ginti Lietuvą ir mūsų regioną. Tam tikslui, kiek aš vertinu ir kiek pati dalyvauju, susitinku su kitų valstybių atstovais, parlamentų pirmininkais, jam visų mūsų pastangos yra sutelktos. Tai, kad galbūt dėl formuluočių, stipresnių ar nuosaikesnių pozicijų iškyla diskusijų mūsų viduje, institucijų viduje, ar tarp valdžios šakų, nemanau, kad tai turėtų stebinti. Geriausia, kad tos diskusijos vyktų kiek mažiau viešumoje ir, kad susitarti būtų galima prie bendro stalo susėdus skirtingų valdžių atstovams ar, kaip šiuo atveju, kalbama vienos ministerijos atstovams, bet matyt tokie dalykai taip pat neišvengiami“, – interviu portalui 15min teigė Seimo pirmininkė.

V. Čmilytė-Nielsen pabrėžia, kad, sprendžiant dėl brigados dislokavimo Lietuvoje, būtina kalbėti dviprasmybių nepaliekančiu balsu.

„Man norėtųsi, kad mes visada kalbėtume stipriu, ryžtingu, jokių dviprasmybių nepaliekančiu balsu, ypatingai kalbant apie mūsų gynybą ir esminį tikslą, kad sprendimai, kurie buvo priimti Madrido NATO samite, t.y. sprendimai stiprinti rytinį NATO flangą, kurio dalimi esame, kad jie Vilniaus NATO samite jau būtų įgyvendinti ir, jog mes galėtume fiksuoti praktinius rezultatus tų svarbių sprendimų, kurie jau priimti šią vasarą“, – pridūrė ji

ELTA primena, kad penktadienį krašto apsaugos viceministras Vilius Semeška pasitraukė iš pareigų. Dar šią savaitę portalas DELFI rašė, kad dvišalei vokiečių ir lietuvių darbo grupei dėl brigados dislokavimo vadovavęs V. Semeška uždarame posėdyje, kuriame dalyvavo ir Prezidentūros, Vyriausybės, Krašto apsaugos ministerijos ir parlamento atstovai, užsiminė dvejojantis, ar Gitano Nausėdos ir Olafo Scholzo komunikate tikrai yra žodžiai apie brigadą „in place“ (angl. „vietoje“). Taip pat jis neva pasvarstė, ar nevertėtų galvoti apie naują, galbūt tikslesnį dokumentą. Apie tokią buvusio viceministro poziciją uždarame posėdyje DELFI patvirtino bent trys šaltiniai.

V. Semeška atmeta viešojoje erdvėje pasirodžiusius teiginius, neva jis iš pareigų traukiasi dėl kilusių įtampų ministerijoje. V. Semeška patikino iš krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko gavęs visokeriopą paramą ir esminiais klausimais visada radęs sutarimą.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.