V. Rupšys: Lietuva greičiausiai vadovaus vieno iš Ukrainos ginkluotųjų pajėgų bataliono apmokymui

Lietuvos kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys teigia, kad naujos Europos Sąjungos (ES) misijoje dalyvaujanti Lietuva greičiausiai apmokys Ukrainos ginkluotųjų pajėgų batalioną.

V. Rupšys.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
V. Rupšys.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 9, 2022, 1:43 PM

„Kalbant apie Ukrainos karių ir atskirų specialistų mokymą, tai turbūt reiktų pasiskirstyti tą mokymą į dvi pagrindines dalis, tai yra mūsų dalyvavimas Europos Sąjungos mokymo misijoje, kur mes esame pasirengę kartu su Vokietijos ir Lenkijos kariniais atstovais arba kariais mokyti vienetus iki bataliono dydžio, tai yra, greičiausiai mes vadovausime vienam iš batalionų parengimų, dabar Vokietijos vadovaujamoje ES misijoje“, – KAM spaudos konferencijoje penktadienį sakė V. Rupšys.

Lietuvos kariuomenės vadas atkreipia dėmesį, kad Lietuvoje taip pat yra vykdomi įvairūs mokymai, į kuriuos įeina ir mokymai Ukrainos kariuomenei.

„Mes Lietuvoje vykdome atskirus mokymus, pradedant specialistų kaip išminuotojų, inžinierių, mechanikų, civilių ir karių bendradarbiavimo, puskarininkių rengimo mokymus, vykdome ir kitus projektus“, – sakė V. Rupšys.

„Mes esame labai lankstūs ir visą laiką greitai reaguojame į Ukrainos politinės arba karinės vadovybės prašymus ir greitai organizuojame būtinus jiems mokymus, nes jie turi šioje aplinkybėje reaguoti taip pat greitai ir jų poreikis kyla kartais labai neplanuotai ir nelauktai. Taigi, mes turime tokį tiesioginį kontaktą ir bendradarbiavimą su Ukrainos ginkluotosiomis pajėgomis tiek karinėje vadovybės plotmėje, tiek politinėje“, – akcentavo jis.

Europos Sąjungos (ES) gynybos ministrai sutarė dėl karinės paramos misijos Ukrainai (EUMAM Ukraine), praneša Krašto apsaugos ministerija (KAM). Misijos metu bus siekiama atliepti dabartinius Ukrainos poreikius ir apmokyti 15 tūkst. Ukrainos ginkluotųjų pajėgų karių.

Visos karinės paramos misijos veiklos vyks ES šalių narių teritorijose. Ši misija – Europos šalių solidarumo pavyzdys, kuriuo siekiama padėti Ukrainai apginti savo teritorinį integralumą ir suverenumą.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.