G. Landsbergis įvardijo, kokios ginkluotės dabar Ukrainai ypač reikia

Ukrainoje senka jos turima sovietinė ginkluotė ir amunicija, todėl Vakarai turi aprūpinti Kyjivą moderniais tankais, sako Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 13, 2022, 11:35 AM

„Sovietinio tipo ginkluotės atsargos baigiasi ne tik Ukrainoje, bet ir visur kitur. Tokių ginklų, amunicijos gaminama nebėra arba gaminami kiekiai yra labai maži. Akivaizdu, kad Ukraina gali susidurti net su elementariu amunicijos trūkumu“, – Seime žurnalistams sakė politikas.

„Todėl reikia tiekti naujo tipo ginkluotę. Geriausia naujo tipo ginkluotė, kuri dabar galėtų būti tiekiama, yra vakarietiški pagrindiniai kovos tankai, tokie kaip vokiški „Leopard“ ar amerikietiški „Abrams“, – pridūrė jis.

Pasak Lietuvos diplomatijos vadovo, Ukrainos rytuose frontas yra įšalęs.

„Situacija yra kebli. (...) Žūčių yra daug, judėjimo – mažai“, – sakė G. Landsbergis.

Ministras pridūrė, kad, karinių ekspertų vertinimu, padėtį galėtų pakeisti minėta ginkluotė, kuri „leistų išjudinti frontą ir judėti toliau pirmyn“.

„Kodėl tankai būtų reikalingi? Vakarų valstybėse gaminami tankai naudoja standartizuotą amuniciją. Vienai valstybei pateikus tankus, bet kuri kita valstybė gali teikti amuniciją“, – kalbėjo politikas.

Pasak jo, Ukrainai taip pat reikia tolimojo nuotolio raketų, aviacijos.

Kalbėdamas apie naują sankcijų paketą Rusijai, G. Landsbergis nurodė, kad derybos vis dar tęsiasi, tačiau Lietuva mano, kad Europos Komisijos siūlomos išimtys yra „smarkiai per plačios“.

„Jei išimčių kiekis pradeda viršyti sankcijų kiekį, tai, suprantama, kad keičiasi sankcijų taikymo logika“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Tarp Komisijos siūlomų naujų ribojimų yra sankcijos dar trims šalies bankams, keliems šimtams asmenų, taip pat siekiama iš iš eterio pašalinti dar keturis rusiškos televizijos kanalus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.