Kaip Lietuva gyveno praėjusią savaitę: nuo Visagino iki pajūrio

„Lietuvos ryto“ žvilgsnis į tai, kas per savaitę vyko Lietuvoje.

Aktyvi kaimo bendruomenė įkūrė žibantį Kalėdų miestelį, kuriame demonstruoja pačių darytas šventines dekoracijas ir dalyvauja konkurse.
Aktyvi kaimo bendruomenė įkūrė žibantį Kalėdų miestelį, kuriame demonstruoja pačių darytas šventines dekoracijas ir dalyvauja konkurse.
Kalėdų Senelio rezidencija Kelmės rajone, Reginos ir Antano Jonuškų sodyboje.
Kalėdų Senelio rezidencija Kelmės rajone, Reginos ir Antano Jonuškų sodyboje.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Dec 17, 2022, 6:29 PM

Pasvalys

Rytą į darbą atėję Krašto muziejaus darbuotojai surado lauke prie įėjimo į pastatą suniokotą šventinę dekoraciją. Buvo sulaužyti dviračio pedalai, nutraukti girliandų laidai, o pats mechanizmas sugadintas.

Minant dviračio su dinama pedalus nušvisdavo kalėdinėmis lemputėmis išpuoštas muziejaus kiemas, nustojus minti šviesos užgesdavo.

Šventinės instaliacijos prie įėjimo į muziejų durų buvo įrengtos prieš dvi savaites. Kasmet šioje vietoje jau 24 metus vyksta kalėdinė mugė, joje žmonėms leidžiama prekiauti pačių pagamintais papuošalais, suvenyrais ir kitais šventiniais daiktais.

Gargždai

Paskelbti Jaunimo kūrybiškumo skatinimo konkurso nugalėtojai ir įteiktos premijos Klaipėdos rajono jaunimui ir savanoriams. Jie įvertinti Auksinėmis lemputėmis. Jas gavo 10 geriausiųjų.

Metų proveržiu tapo jaunimo grupė „Heatzzz“, kuriai vadovauja E.Eidukytė (nuotr.). Metų jaunimo ambasadore tapo Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos direktoriaus pavaduotoja, lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja R.Rusteikienė. Metų jaunojo verslininko titulas suteiktas E.Navickienei, neįgalių modelių agentūros „Hero Talents“ įkūrėjai.

Neringa

Kurortas laikinai bus be vieno savo ilgaamžių simbolių – išmontuota įvažiuojančius į kurortą penkis dešimtmečius pasitikusi medinė skulptūrinė kompozicija „Neringos vartai“.

Smiltynėje, prie pagrindinio kelio į Neringą, stovėjusi skulptūra – kurorto garbės piliečio menininko E.Jonušo kūrinys. 1972 m. pastatytą kompoziciją sudaro trys ąžuolo dalys – burės, ant kiekvienos jų – metalinės vėtrungės. Kūrinį atnaujins vėtrungių meistras V.Bliūdžius.

Neringos simbolis į savo vietą turėtų grįžti kitų metų pavasarį.

Stoniškis

Vėlų vakarą Rokiškio rajone degė tuščias vienkiemis.

Atskubėję ugniagesiai rado ugnies apimtą namą. Medinis pastatas apkaltas plastikinėmis lentomis, todėl gaisras greitai plito.

Gaisravietėje dirbo gausios gelbėtojų pajėgos, bet iš namo liko tik degėsių krūva.

Gaisro priežastys tiriamos.

Klaipėda

Klaipėdos universitete (KU) lietuvių kalbos ir kultūros kursus baigė dar viena Ukrainos piliečių grupė. Du mėnesius trukusiuose rudens kursuose dalyvavo 77 ukrainiečiai. Jie mokėsi penkiose skirtingo lygio grupėse tris kartus per savaitę vakarais po tris akademines valandas.

Iš viso šiais metais į kursus KU buvo priimti 272 žmonės. Ne visiems pavyko baigti mokslus dėl darbo, šeiminių ar kitų pasikeitusių aplinkybių.

Intensyvius kalbos mokymus papildė kultūrinė programa – išvykos, ekskursijos.

Taikos prospekte atidarytas naujas savivaldybės Klientų aptarnavimo centras. Čia iš Vytauto gatvės persikėlė Socialinės paramos skyrius.

Žmones jau priima Klientų aptarnavimo skyriaus specialistai. Klaipėdiečiai gali kreiptis ir į savivaldybę Liepų gatvėje. Žmonės priimami vieno langelio principu.

Netrukus patalpose bus teikiamos ir gyvenamosios vietos deklaravimo paslaugos. Kitąmet čia duris atvers „International House Klaipėda“ – paslaugų užsieniečiams centras.

Utena

Ketvirtadienį J.Basanavičiaus gatvėje esančio prekybos centro darbuotojai aptiko, kad iš ekspozicijos salės dingo penki „Fiskars“ kirviai, kainuojantys beveik po 100 eurų.

Vagišiai buvo greitai demaskuoti, kai prekybininkai pastebėjo du vyrus, per prekybos centro tvorą į automobilių aikštelę mėtančius kirvius. 38 ir 42 metų sulaikytieji policijos pareigūnams yra gerai žinomi dėl įvairių vagysčių.

Plutiškės

„Savo kaimo eglutė man gražesnė ir už Vilniaus, ir už Kauno. Užteko 7 kaimiečių ir traktoriaus. Pašokau į viršų ir nufotografavau jums parodyti!“ – socialiniame tinkle šmaikščiai pakomentavo šiame kaime Kazlų Rūdos savivaldybėje su šeima gyvenantis operos dainininkas L.Mikalauskas.

Aktyvi kaimo bendruomenė įkūrė žibantį Kalėdų miestelį, kuriame demonstruoja pačių darytas šventines dekoracijas ir dalyvauja konkurse. Nugalėtojui bus įteiktas Ievos ir Mariaus Skučų įsteigtas prizas – 100 eurų.

Šiauliai

Į prekybos centre esančią parduotuvę Aido gatvėje atvykusi moteris grąžino įsigytą prekę. Jai grąžinti pinigai – 349 eurai.

Po kurio laiko parduotuvės darbuotoja pastebėjo, kad ant grąžintos prekės uždėta kitos prekės etiketė, o grąžinta prekė yra iš senos kolekcijos, jos kaina neatitinka etiketėje nurodytos kainos.

Taip pat paaiškėjo, kad pinigų grąžinimo akte prekę grąžinusi moteris nurodė ne savo anketinius duomenis.

Panevėžys

Ketvirtadienio naktį J.Janonio gatvėje, bendrovėje „Roquette Amilina“, kilęs gaisras ant kojų sukėlė gausias ugniagesių pajėgas. Gaisravietę pasiekę pirmieji ugniagesių ekipažai pamatė, kad gaisras nėra didelis, todėl dalis pajėgų buvo atšaukta kelyje.

Po grūdų elevatoriumi esančioje nedidelėje mūrinėje patalpoje degė lentynos ir stelažai. Liepsnas gelbėtojai nustelbė per pusvalandį. Gaisras į grūdų aruodą nepersimetė, tad nuostoliai minimalūs – sieks vieną kitą šimtą eurų. Manoma, kad gaisras kilo dėl į tinklą įjungto elektrinio šildytuvo.

Marijampolė

Lietuvos prezidento K.Griniaus muziejus paminėjo veiklos 25-metį. Šiame name Bažnyčios gatvėje dr. K.Grinius (1866–1950) su šeima gyveno nuo 1904 iki 1914 m.

XIX a. statytame name anuomet vyko aktyvus kultūrinis gyvenimas: 1905-aisiais – pirmasis viešas šiame krašte lietuviškas vakaras, kuriame buvo vaidinama Keturakio „Amerika pirtyje“, vyko choro repeticijos, visuomenės susitikimai, buvo įkurta „Šviesos“ draugija ir biblioteka. Grinių namai buvo tapę visos Užnemunės kultūrinio sąjūdžio centru.

Prie J.Basanavičiaus gatve einančio 69 metų vyro pripuolęs plėšikas trenkė jam į veidą ir dar apspardė. Tada nusikaltėlis iškratė nukentėjusio vyro kišenes. Iš vidinės džemperio kišenės jis ištraukė piniginę, kurioje buvo 100 eurų, ir telefoną.

Maždaug po pusantros valandos Kristaus Karaliaus katedros šventoriuje buvo užpulta 67 metų moteris. Papurškęs į akis ašarinių dujų plėšikas išplėšė jai iš rankų rankinę ir pabėgo. Rankinėje buvo dokumentai, pinigai ir telefonas. Netektą turtą moteris įvertino 340 eurų.

Kelionė maršrutiniu autobusu 82 metų moteriai baigėsi kojos lūžiu.

Respublikos gatvėje išvažiuodamas iš stotelės 64 metų vairuotojas staiga stabdė. Salone stovinti moteris nesilaikė už turėklų, griuvo ir susilaužė šlaunikaulį.

Užventis

Miestams ir miesteliams žiebiant Kalėdų egles tūkstančiais lempučių sužibo ir Kalėdų Senelio rezidencija Kelmės rajone, Reginos ir Antano Jonuškų sodyboje.

Svetingi namų šeimininkai ne tik mielai reaguoja į atvykstančius pasigrožėti jų išpuošta sodyba, bet ir kviečia užeiti pasivaikščioti. Sutuoktinių dukra Raimonda pasakojo, kad prieš lempučių įžiebimą kieme vos tilpo visi norintys pamatyti, kaip tėvai šiemet papuošė sodybą.

Be to, svečių laukė staigmena – susitikimas su Kalėdų Seneliu, kuris saldžias dovana dalijo ir vaikams, ir suaugusiesiems. Sodybos šeimininkė Regina sakė, kad puošti aplinką įkvėpė noras praskaidrinti prieš šventes tamsiausią metų laikotarpį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.