Arūnas Karaliūnas. Kauną užvertė sniegu, ir nieko baisaus neatsitiko

Neįprastai anksti šią žiemą atkeliavęs smarkus snygis tapo staigmena tiek daugeliui kauniečių, tiek miestą prižiūrinčių tarnybų darbuotojams.

 Sniegas gali tapti statybine medžiaga. <br> M.Patašiaus nuotr
 Sniegas gali tapti statybine medžiaga. <br> M.Patašiaus nuotr
 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr
 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 18, 2022, 7:00 AM

Pastarieji tikino esantys visiškai pasiruošę žiemos išdaigoms, tačiau pirmosiomis valandomis pūga buvo tokia stipri, kad akimirksniu sunaikindavo kelininkų darbo rezultatus.

Dauguma vairuotojų nusprendė pernelyg nesinervinti prieš naują darbo savaitę ir į kovą su pusnimis stoti tik pirmadienį ryte, tačiau atsibudus paaiškėjo, kad darbo vietą gali būti patogiau ir greičiau pasiekti viešuoju transportu.

„Kauno autobusų“ bendrovė naujų klientų sąskaita turbūt nepraturtėjo, oras mieste švaresnis netapo, tačiau kelionės tikslą pasiekė visi, kam tikrai reikėjo į ją leistis. Pusvalandis vėlavimo – ne baisiausia pasekmė.

Dėl apledėjusių šaligatvių rankų ir kojų kaulų lūžių šįkart patyrė gerokai mažiau kauniečių negu po pirmojo plikledžio ar paspirtukų sezono įkarštyje.

Kauniečiams dar nevertėtų piktintis judėjimo galimybėmis, nes kai kuriuose šalies rajonuose šią savaitę sniego buvo priversta gerokai daugiau.

Nors judėjimas miesto gatvėmis smarkiai sulėtėjo, nieko baisaus neatsitiko. Net kelių policijos pareigūnai buvo nustebę, kad esant itin prastoms eismo sąlygoms mieste įvyko vos keli nedideli automobilių susidūrimai, o žmonės išvis nenukentėjo.

Be jokių sankcijų ir investicijų policijos pareigūnai padidino eismo saugumą. Prevencinę priemonę pritaikė pati gamta.

Po darbo dienos grįžę namo gyventojai nusprendė, kad vis dėlto būtų neblogai turėti iš sniego nelaisvės išlaisvintą ir užsivedantį automobilį.

Greičiausias kelias pasiekti tokį tikslą – griebti į rankas kastuvą ir surengti vakarinę mankštą, nes kelininkų, sinoptikų ar visos savivaldybės tarnautojų keiksnojimas šiuo atveju nepadeda. Kaip ir pasipiktinimas klimatologais, kurie nuolat kalba apie visuotinį klimato atšilimą.

Kaimų gyventojai net nesvajoja, kad savivaldybės atstovai pasirūpintų sniego valymu jų kieme. Viską tenka atlikti savo jėgomis ir lėšomis.

Socialiniuose tinkluose pasklido vaizdų, kaip kauniečiai darniai kasa sniegą Sargėnuose, Dainavoje, Kalniečiuose ir kitose vietovėse.

Galbūt bendra veikla tapo puikia galimybe išvysti kaimynus, kurių įprastinėmis sąlygomis nepavyksta sutikti kelis mėnesius, ar net susipažinti su naujakuriais.

Prastesnė naujiena, kad pasikartojantys pūgos gūsiai taip pat nepaliko jų pastangų ženklų, o beprasmis darbas neįkvepia.

Netrukus pasirodė ir skelbimų, kurių autoriai siūlė be jokio atlygio išlaisvinti pusnyse įstrigusias transporto priemones.

Nieko nuostabaus – galingus visureigius vairuojantiems bekelės mėgėjams toks darbas tėra lengva treniruotė, o patirties ir įgūdžių stokojantiems vairuotojams tai neįkainojama pagalba.

Tokių padėjėjų dar turbūt prireiks ir vėliau, kai spustelės šaltukas ir kiemuose išsirikiuos automobiliai „numirusiais“ akumuliatoriais.

Galima drąsiai sakyti, kad sniego lavina Kauno ir kauniečių gyvenimo nesustabdė.

Priešingai – artėjančių Kalėdų išvakarėse sniego kepurės papuošė medžius, o žiemos pramogų mėgėjai visą savaitgalį galės džiaugtis palankiomis oro sąlygomis, kurių pasitaiko ne kiekvienais metais.

Jeigu poledinės žūklės mėgėjai neskubės lipti ant nesutvirtėjusio ledo ir gelbėtojams neatsiras papildomo darbo, žiemos išdaiga bus visai vykusi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.