Politinės korupcijos bylą teismas nagrinės iš naujo

Lietuvos apeliacinio teismo teisėjas į posėdžių salę antradienio rytą atėjo pasiramsčiuodamas ramentais, o po ilgos pertraukos į teismą susirinkę politinės korupcijos byloje išteisinti politikai ir verslininkas Raimondas Kurlianskis sužinojo, kad jų byla bus nagrinėjama iš naujo.

 Garsią bylą nagrinėjanti teisėjų kolegija pasipildė dar vienu teisėju. <br> V. Ščiavinsko nuotr. 
 Garsią bylą nagrinėjanti teisėjų kolegija pasipildė dar vienu teisėju. <br> V. Ščiavinsko nuotr. 
 Politinės korupcijos byla nagrinėjama iš naujo.<br> V. Ščiavinsko nuotr. 
 Politinės korupcijos byla nagrinėjama iš naujo.<br> V. Ščiavinsko nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 20, 2022, 9:41 AM, atnaujinta Dec 20, 2022, 1:51 PM

Nagrinėti bylą iš naujo prireikė prie trijų teisėjų kolegijos prisijungus atsarginiam teisėjui Gintarui Pečiuliui.

Politinės korupcijos bylą atvertęs Apeliacinis teismas iki šiol buvo surengęs tik vieną posėdį, todėl iš naujo bylą nagrinėjantiems teisėjams užteko dar kartą perskaityti teismui pateiktus skundus.

Šioje byloje kyšininkavimu buvo kaltinti buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis, buvęs šios partijos narys Šarūnas Gustainis ir parlamentaras, Darbo partijos frakcijos narys Vytautas Gapšys.

Buvęs liberalas Gintaras Steponavičius kaltintas piktnaudžiavimu, nesant kyšininkavimo požymių.

Vilniaus apygardos teismas (VAT) visus juos išteisino. Teismas taip pat išteisino kaip juridinius asmenis kaltintus „MG grupę“, Liberalų sąjūdį ir Darbo partiją.

VAT nuosprendį apskundė tiek Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Justas Laucius, tiek R.Kurlianskio bei E.Masiulio advokatai, kuriems kilo abejonių dėl kriminalinės žvalgybos veiksmų teisėtumo.

Prokuroro teigimu,  kriminalinės žvalgybos veiksmai šioje byloje buvo teisėti ir nesitęsė neleistinai ilgai. J.Laucius teismui nurodė, jog E.Masiulis buvo sekamas šešis mėnesius, o R.Kurliankis – aštuonis mėnesius ir 10 dienų.

Prokuroras nurodė, jog ši kriminalinė žvalgyba buvo susijusi su sistemine korupcija, kuriai atskleisti reikėjo daug laiko ir sąnaudų.

Kriminalinės žvalgybos veiksmai buvo nutraukti 2016 metų gegužės 11 dieną, praėjus dienai po to, kai R.Kurlianskis E.Masiuliui perdavė degtinės dėžutę bei 106 200 eurų, nors abu jie visą laiką tvirtino, kad verslininkas politikui davė 90 tūkst. eurų.

Prokuroras Apeliacinio teismo prašė atnaujinti įrodymų tyrimą ir apklausti dar vieną liudytoją – šiuo metu kultūros ministro patarėju dirbantį Sigitą Šliažą.

VAT nuosprendį apskundęs prokuroras prašė verslininką R.Kurlianskį nuteisti šešerių metų ir trijų mėnesių laisvės atėmimo bausme ir bei skirti jam 27 600 eurų baudą.

Buvusiam politikui E.Masiulį prokuroras siūlė paskirti septynerių metų laisvės atėmimo bausmę, bei konfiskuoti pinigus, kuriuos E.Masiulis galėjęs gauti neteisėtai. Per kratas E.Masiulio namuose rasta 242,4 tūkst. eurų, 130 Jungtinės Karalystės svarų sterlingų ir 1,6 tūkst. JAV dolerių.

Ilgesnę nei penkerių metų laisvės atėmimo bausmę prokuroras siūlė ir V.Gapšiui, tačiau tuo metu, kai teisėjas vardino siūlomas bausmes, jis net nepakėlė akių nuo nešiojamo kompiuterio. Iš V.Gapšio prašoma valstybės naudai išieškoti 27100. eurų.

Teisėsauga kaltino V.Gapšį paėmus du kyšius, kurių vertę ir prašoma išieškoti. Iš buvusio Seimo nario Š.Gustainio valstybės naudai siūloma išieškoti 8700 eurų. G.Steponavičiui siūloma skirti didesnę nei 25  tūkst. eurų dydžio baudą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.