Drąsūs V. Zelenskio vizitai siunčia aiškią žinią ir pačiai Rusijai: „V. Putinas apie tai bijotų net pagalvoti“

Pirmasis nuo karo pradžios Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio vizitas į Jungtines Amerikos Valstijas (JAV) siunčia aiškią žinutę ne tik pasauliui, bet ir pačiai Rusijai, sako naujienų portalo lrytas.lt kalbinti politikos bei karybos ekspertai.

V. Zelenskis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V. Putinas ir A.Lukašenka<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V. Putinas ir A.Lukašenka<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis apsilankė Bachmute.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis apsilankė Bachmute.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Aliaksandras Lukašenka ir Vladimiras Putinas<br>AP/Scanpix nuotr.
Aliaksandras Lukašenka ir Vladimiras Putinas<br>AP/Scanpix nuotr.
Politologė Dovilė Jakniūnaitė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Politologė Dovilė Jakniūnaitė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Vaidotas Malinionis<br>T.Bauro nuotr.
Vaidotas Malinionis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Dec 21, 2022, 8:38 PM, atnaujinta Dec 22, 2022, 6:05 AM

Anot jų, išskirtinę V.Zelenskio drąsą ir lyderystę rodo dar vienas svarbus apsilankymas šiuo metu karščiausiame karo taške – Bachmute, apie ką Vladimiras Putinas esą bijotų net pagalvoti.

Siekia parodyti, kad parama neblėsta

Ukrainos prezidentas V.Zelenskis trečiadienį per vizitą Vašingtone susitiks su JAV prezidentu Joe Bidenu ir kreipsis į Kongresą, pranešė Baltieji rūmai. 

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) profesorė Dovilė Jakniūnaitė pažymėjo, kad šis V.Zelenskio vizitas į JAV neabejotinai yra labai reikšmingas.

„Tai yra pirmas išvykimas iš šalies nuo karo pradžios. Vien jau tai yra svarbu – vykti į svarbiausią valstybę, kuri pasaulio politikoje padeda turbūt reikšmingiausiai ir deda svarbų indėlį karo kontekste. Tai čia viskas yra labai simboliška ir svarbu“, – vertino profesorė.

Tiesa, slapta organizuotas V.Zelenskio vizitas vyks tą pačią dieną, kai Rusijos prezidentas V.Putinas ketina susitikti su savo kariuomenės vadais, kad įvertintų karo Ukrainoje rezultatus ir išsikeltų tikslus kitiems metams. Pasak D.Jakniūnaitės, kol kas sunku pasakyti, ar tai yra tik sutapimas.

„Spėčiau, kad susitarimas dėl vizito su J.Bidenu nebuvo padarytas dabar. Gali būti sutapimas, o gali būti, kad rusai sužinojo apie tai ir „padarė“ tokį sutapimą.

Kol neturime daugiau žinių, nemanyčiau, kad tai labai reikšmingas dalykas, nebent V.Putinas tuo metu irgi padarytų kokį reikšmingą pareiškimą“, – svarstė VU TSPMI politologė.

D.Jakniūnaitės teigimu, Ukrainos vadovas siunčia žinutę visiems, kad kariaujančios šalies lyderis važiuoja pas pagrindinį savo partnerį ir greičiausiai aptars tolimesnius bendradarbiavimo klausimus.

„Mes turime suprasti, kad abu prezidentai ir ypač jų atstovai labai daug komunikuoja, neseniai buvo padaryti susitarimai ir dėl svarbios ginkluotės perdavimo, kas irgi yra labai reikšmingas susitarimas.

Be abejonės, nuolatinis informacijos srautas, vis stiprėjanti JAV pagalba apskritai yra nuolatinė žinutė Rusijai, ir čia yra dar vienas pranešimas apie tai, kad parama greičiausiai neblės, tad norima tai pademonstruoti“, – įsitikinusi profesorė.

Savo ruožtu atsargos pulkininkas Vaidotas Malinionis atkreipė dėmesį, kad Ukrainos prezidento vizitas į JAV „gražiai sutapo“ su neseniai įvykusia V.Putino kelione į Minską.

„Tai yra svarbus vizitas, kuris parodo, kad viena pagrindinių NATO sąjungininkių ir viena pagrindinių Ukrainos rėmėjų priima Ukrainos prezidentą kalbėtis. Vizito tikslas, be abejo, yra karas, ir kaip jį greičiau užbaigti Ukrainos pergale. (...)

Manau, V.Zelenskis važiuoja padėkoti ir taip pat paprašyti aktyvesnės paramos“, – svarstė V.Malinionis.

Atsargos pulkininkas atkreipė dėmesį, kad pastaruoju metu Rusijos lyderiai taip pat bando demonstruoti savo lyderystę, nes jokiais reikšmingais laimėjimais pasigirti negali.

„Ką buvo galima stebėti paskutinėmis dienomis – ir S.Šoigu pradėjo lankyti mūšio vietas bei susitikinėti su vadais. Buvo pasirodęs toks filmukas, kaip jis iš lėktuvo stebi mūšio zoną. Kadangi jie kažkokiomis pergalėmis pasigirti negali, tai bent dabar pradeda demonstruoti, kad jie rūpinasi karo eiga, jog jie čia bando kažką koordinuoti, organizuoti, vadovauti“, – vertino V.Malinionis.

Politologas Linas Kojala „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“ taip pat svarstė, kad Ukrainos vadovo sprendimas vykti į Vašingtoną stebinti neturėtų.

„Šiandien ant amerikiečių sprendimų priėmėjų stalo yra naujas paramos paketas, vertas 45 mlrd. dolerių. Dėl jo artimiausiu metu turėtų balsuoti Kongreso nariai, tai, ko gero, V.Zelenskio vizitas sietinas ir su tuo, jog yra tikimasi gerų sprendimų artimiausių dienų bėgyje“, – teigė L.Kojala.

Tokia parama, anot specialisto, Ukrainai būtų itin svarbi.

„Tai yra svarbu todėl, kad paketas būtų pakankamai ilgalaikis – jis galėtų apimti ir ginkluotės tiekimą, ir pagalbą valstybės institucijoms Ukrainoje. Šiandien yra sunku surinkti mokesčius, sunku išlaikyti paslaugų lygį, sunku užtikrinti, kad piliečiai gautų tai, ko jiems labiausiai reikia.

Žinome, kad jau šiemet amerikiečių parama siekia apie 32 mlrd. dolerių, įskaitant ir karinę, ir nekarinę paramą. Kitais metais ji bus dar didesnė, bet galime neabejoti, kad tai nėra paskutinis paketas.

Net jei Ukraina laimės, o mes to jiems labai linkime, dar reikės šalies atstatymui didelių sumų“, – aiškino L.Kojala.

Kuria dar ryškesnį kontrastą?

Pats V.Zelenskis šią savaitę ne vieną nustebino apsilankęs šiuo metu karščiausiame karo fronto taške – Bachmute, kur Ukrainos kariams įteikė apdovanojimus.

Pasak politologės D.Jakniūnaitės, tai yra dar vienas būdas parodyti, kad Ukrainos vadovas yra aktyvus ir matomas kariaujančios šalies lyderis, skirtingai nuo Rusijos diktatoriaus V.Putino.

„Putinas, nors dabar yra labiau matomas, ilgą laiką buvo visiškai nematomas. Tai parodo didžiulį kontrastą su Rusiją kare vedančiais žmonėmis. Jie užsidarę, vengiantys bendravimo su armija arba jo nerodo. Šiaip V.Zelenskis visa savo strategija tą ir daro – jis yra atviras, matomas ir drąsus“, – tvirtino profesorė.

Tokios nuomonės laikosi ir atsargos pulkininkas V.Malinionis. Jo teigimu, prezidento apsilankymas Ukrainos kariams suteikia labai daug motyvacijos.

„V.Zelenskis yra tikras lyderis, tikras vadas, besirūpinantis savo kariais, kurie kariauja karščiausioje zonoje, nes dabar Bachmutas būtent ir yra karščiausia vieta visame fronte. Tai parodo, kad jis yra pakankamai drąsus, nes ten vis tiek yra pavojinga zona, į kurią bet kada kažkas gali atskristi.

Ir tai labai gerai galima palyginti su V.Putinu – jis turbūt bijo net pagalvoti, kad į tokią vietą galėtų atvykti. O V.Zelenskio vizitas labai gerai nuteikia ir pakelia Ukrainos karių motyvaciją. Žinoma, tai mato visi kiti pasaulio lyderiai. Jis dar kartą įrodo, kad yra šio šimtmečio V.Čerčilis, ir yra tikras lyderis, vertas didelės pagarbos“, – aiškino ekspertas.

Kadangi jau ne kartą pastebėta, kad Rusija mėgsta prisirišti prie tam tikrų datų bei smogti dar aršiau, pašnekovai neatmeta tikimybės, kad okupantai sieks dar labiau apkartinti ukrainiečių gyvenimą artėjant didžiausioms metų šventėms.

„Rusija greičiausiai eilinį kartą prisiriš prie švenčių. Galiu tik sutikti su tuo, ką komentuoja kiti šaltiniai, jog neabejotinai tęsis artilerijos atakos, nes resursų šioje vietoje rusai dar tikrai turi. Rusija tikrai gali panorėti dar labiau sugadinti šventes Ukrainos žmonėms, turbūt reikia to tikėtis“, – svarstė D.Jakniūnaitė.

V.Malinionis taip pat spėjo, kad rusai tęs atakas prieš energetinę Ukrainos infrastruktūrą.

„Kiek girdėjau, V.Zelenskis lyg buvo pasiūlęs kažkokias paliaubas šventiniam laikotarpiui, bet rusai nesileido į kalbas. 

Gali būti, kad jie ir toliau darys tai, ką daro jau kelis mėnesius – atakuos energetinę infrastruktūrą su tais pačiais Irano dronais ir turimomis raketomis“, – apibendrino V.Malinionis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.