L. Kernagio apšmeižtos stovyklos istorijoje – atomazga: pasisakė ir stovyklos vadovė

Baigti du ikiteisminiai tyrimai, kurių metu buvo tiriama viešojoje erdvėje išplatinta informacija apie įtartą nederamą seksualinio pobūdžio elgesį su vaikais Aukštaitijoje veikiančiose stovyklose. Pasirodo, jog kaltinimus stovyklos organizatoriams pažėrė atlikėjas, buvęs Seimo narys Ligitas Kernagis.

 Ligitas Kernagis<br> Lrytas.lt koliažas
 Ligitas Kernagis<br> Lrytas.lt koliažas
L.Kernagis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
L.Kernagis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vaikai<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Vaikai<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Stovykla<br>V.Balkūno nuotr.
Stovykla<br>V.Balkūno nuotr.
Ligitas Kernagis.<br>LR archyvo nuotr.
Ligitas Kernagis.<br>LR archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 21, 2022, 3:50 PM

Prieš kurį laiką L.Kernagis savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje išplatino įrašą, kuriame aiškino, jog pasibaisėjo dukros įspūdžiais po vienos aplankytos anglų kalbos stovyklos šalia Anykščių.

Pasak atlikėjo, dukra papasakojo jam apie nederamą vadovų elgesį, kurie klausinėjo vaikų apie jų orientaciją ir lytinę tapatybę, kelis kartus esą peržengė ribas. Jis taip pat ragino tėvus atidžiai stebėti, kur stovyklauti jie išleidžia savo vaikus.

Kaip pranešė Lietuvos Respublikos prokuratūra, du ikiteisminiai tyrimai pagal Baudžiamojo kodekso 153 str. („Jaunesnio kaip 16 metų asmens tvirkinimas“) buvo pradėti šių metų vasarą Panevėžio apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro Donato Skrebiškio iniciatyva, reaguojant į socialiniuose tinkluose pasirodžiusią informaciją.

Buvo paskelbti kelių tėvų pasakojimai, kad vaikų atžvilgiu dviejose Aukštaitijoje rengiamose vasaros stovyklose galėjo būti atliekami tvirkinamieji veiksmai. Į teisėsaugos pareigūnus dėl šių atvejų vaikų artimieji nesikreipė.

Pasibaigus ikiteisminiam tyrimui, antradienį savo poziciją viešai išplatino ir stovyklos vadovė Aurelija Paunksnė Ignotė. Ji neslėpė pykčio ir nusivylimo, kad kelis mėnesius buvo nepelnytai šmeižiama.

„Tai šiandien baigėsi pusmetį trukusi Kernagio stovyklos sapno epopėja. Šiandien baigėsi srutų malūnas, išmozojęs šūdais mane, mano darbuotojus ir net mano D, kuri suvis nieko bendro su stovyklomis neturi. Aplipdyta šitais šūdais atstovėjau pusę metų, kai kuriais atvejais klykiančių bepročių apžiūrinėjama respublikos puslapiuose, kitais kartais – tiesiog viena sau verkdama po kaldra.

Kadangi visi istoriją neblogai žinote, bet daugelis – tokiais epizodiškais gabaliukais, papasakosiu viską iš eilės, su įžanga, dėstymu ir pabaiga. Viską, kaip atsimenu ir kaip man atrodo, kad buvo“, – rašė stovyklos direktorė.

Ji aiškino, kad jau 14 metų organizuoja paauglių stovyklas anglų kalba, tad per tiek metų išsigrynino savitą stovyklos konceptą: svarbiausia – bendrauti.

„Ne visi bendrauti moka, ne visi drįsta, o gal ir neranda su kuo. Tai pas mus suvažiuoja visi tie nelabai mokantys, nelabai drįstantys ir nelabai turintys su kuo, nes labai gerai žino: su mumis galėsi būti savimi toks, koks iš tiesų esi ir kalbėtis apie tai, kas tau svarbiausia. Mes neorganizuojam jodinėjimo poniais, fechtavimosi ir putų šou. Mes organizuojam pasiruošusias išklausyti ausis, daug akių, kurios stengiasi pastebėti, jei tau liūdna/nejauku/nedrąsu irrrrr daug įvairių kultūrų viename, nes pasaulį matyti įvairiausiais kampais yra LABAI svarbu.

Kadangi mums sekasi kurti max saugią erdvę, pas mus atvyksta nemažai tų, kuriems tokios erdvės trūksta – tiek stovyklos vadovų, tiek vaikų. Su mumis stovyklauja tie, kuriems giliame Lietuvos kaime negresia gauti į nosį – katalikai, protestantai, baltaodžiai, mergaitės ilgais plaukais, berniukai trumpais plaukais, heteroseksualūs žmonės IR TAIP PAT tie, kuriems vis dar gresia giliame Lietuvos kaime gauti į nosį: musulmonai, juodaodžiai, indai, azijiečiai, mergaitės trumpais plaukais ir berniukai ilgais plaukais, gėjai, lesbietės, trans žmonės ir autistiški asmenys. Įsivaizduojat? Kaip netikėta. Su mumis stovyklauja VISOKIE ŽMONĖS. Wow.

Dabar atlaikykit: jei esi lesbietė ir pas tave dar dirba GĖJUS, tai tam tadadam – jūsų stovykloje tvirkinami vaikai. Ką? Ką išgirdot“, – rašė A.P.Ignotė.

Direktorės teigimu, apie jokius nederamus stovyklos vadovų veiksmus ji pati nei karto negirdėjo.

„Dėl visa ko perskambinu savo kolegai paklausti, ar jis lakstė ratais po stovyklą rėkdamas „aš gėjus“. Nelakstė, sako. Tikiu, nes pati ten buvau ir lakstant nemačiau. Praeina savaitė. Policija man neskambina. Praeina dvi savaitės. Neskambina. Trys. Neskambina. Keturios. Nieko. Penkios. Neskambina. Šešios. Iš policijos jokių žinių, bet ligitas atkunta ir PARAŠO POSTĄ feisbuke. Postas sukasi apie tai, kaip buvo sunku statyti vaikui palapinę, kaip beveik lijo, bet ne ir kaip GĖJUS LINDO Į PALAPINĘ ir aiškino, kad gėjum būti jėga, o ne gėjum – meh. Aij, ir kaip stovyklos organizatorė lesbietė. Bet čia prie to paties.

Ir dar, tiesa, pažymi, kad policijai pranešti, matyt, jau vėlu (kad PATS niekieno neverčiamas vėluoja ŠEŠIAS savaites, nepamini). Kas mane pažįsta, nemirksėdami pasakys, kad dėl „lindo į palapinę“ aš ištardžiau ir gėjų, ir ne gėjų, ir vaikus, ir suaugusius, ir virėjus, ir santechnikus. Niekas nieko nematė, į palapinę niekas nelindo. Su lindimu apkaltintuoju aš pažįstama penkerius metus – nuo tada, kai jam tebuvo keturiolika. Gal jo humoras ir savotiškas vietom, bet į palapines lįsti visai ne jo mada“, – tvirtino stovyklos direktorė.

„Sėkmės tau, Ligitai, gyvenime. Per tave tik tiek naudos, kad tokie kaip tu nebevažiuos į mūsų stovyklas. Galiu lažintis, kad tavo šeimai dėl tavęs gėda. O mūsų stovyklose stovyklavo, stovyklauja ir stovyklaus visi, kuriems apie lygias teises aiškinti nereikia. LAISVĖ 1 : DUMBLAS 0“, – teigė A.P.Ignotė.

Teisėsaugos pareigūnai, atlikę šiuos tyrimus, apklausė internete pasisakiusius asmenis, stovyklų darbuotojus ir vadovus, tuo pačiu laikotarpiu stovyklavusių vaikų tėvus. Pareigūnai taip pat viešai kreipėsi į visuomenę, prašydami atsiliepti asmenis, turinčius šiems tyrimams reikšmingos informacijos. Nepilnamečiai, kurie buvo minimi viešuose komentaruose, šiuose ikiteisminiuose tyrimuose apklausiami nebuvo, nes jų tėvai nesutiko, kad vaikai duotų parodymus.

„Surinkti ir išanalizuoti duomenys nepatvirtino viešojoje erdvėje pasirodžiusių teiginių, kad vaikų atžvilgiu būtų buvę atlikti kokie nors tvirkinimo, seksualinės prievartos ar kitokio fizinio seksualinio sąlyčio veiksmai“, – sakė šiems tyrimams vadovavusi Panevėžio apygardos prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė V. Baranauskienė.

Pasak jos, negauta jokių objektyvių duomenų, kad šiose stovyklose dalyvavę mažamečiai bei nepilnamečiai asmenys būtų skatinami per anksti domėtis lytiniais santykiais, tendencingai juos įsivaizduoti, kas galėtų pakenkti jų psichologiniam ir fiziniam vystymuisi. Todėl prokurorė priėmė nutarimus abu ikiteisminius tyrimas nutraukti nenustačius, kad buvo padarytos veikos, numatytos BK 153 str. 1 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.