Iš G. Landsbergio lūpų – nuostaba dėl Vokietijos ambasadoriaus žodžių ir V. Rupšio sprendimo

Užsienio reikalų ministrą Gabrielių Landsbergį nustebino Vokietijos ambasadoriaus Lietuvoje pareiškimai, kad viešai reiškiamas nepasitenkinimas Vokietija pas mus neatsiųs nė vieno papildomo kario. Ministro teigimu, neįprasta, kad užsienio valstybių ambasadoriai vertintų šalies vidines diskusijas.

Gabrielius Landsbergis.<br>Andriaus Ufarto (ELTA) nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>Andriaus Ufarto (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 22, 2022, 11:47 AM, atnaujinta Dec 22, 2022, 11:56 AM

„Nėra įprasta ambasadoriams vertinti šalies vidaus procesus, turint galvoje, kad šalis yra demokratinė ir diskusijos vyksta visais klausimais, ypatingai tais, kurie laikomi gyvybiškai svarbiais. Tai yra normalu ir suprantama“, – sakė G.Landsbergis.

„Toliau jo pasisakymų vertinti aš kažkaip neturiu, tik nusistebėti pačiu faktu“, – pridūrė ministras.

Anot jo, didžiausia problema yra skirtingas dviejų dokumentą pasirašiusių pusių vertinimas. G.Landsbergis paragino Lietuvos ir Vokietijos vadovus tikslinti susitarimą dėl brigados dislokavimo šalyje.

„Galbūt tie žmonės turi grįžti prie susitarimo ir pakartoti, kad Lietuva tikrai pasirašinėjo susitarimą, kad yra brigada Lietuvoje, – pažymėjo ministras. – Visi Lietuvoje taip supranta, tiesiog norime užtvirtinti tą faktą. Bet tą turi padaryti žmonės, kurie tą susitarimą pasirašė.“

Priekaištų turi ir V.Rupšiui

Užsienio reikalų ministras, komentuodamas Vokietijos kariuomenės vado vizitą Lietuvoje, klausimų turėjo ir dėl mūsų šalies kariuomenės vado Valdemaro Rupšio sprendimų neteikti komentarų žiniasklaidai.

„Mane mažiau stebina, kad kariuomenė neteikia arba susilaiko nuo komentarų, tačiau aš matau tam tikrą pasirinkimą, kada yra patogu teikti komentarus, kada – ne“, – tvirtino G.Landsbergis.

Anot jo, šiuo atveju iš kariuomenės vado norėtųsi nuoseklumo.

„Jei kariuomenė ar kariuomenės vadas nusprendžia, kad jis yra politinio lauko dalyvis, komentuojantis politinius įvykius, kitų žmonių pasisakymus, tada aš suprantu, kad jūsų klausimas yra visiškai legitimus ir jis turėtų tą daryti nuolat.

Jei politinė diskusija valstybėje vyksta, tai tada tokią atsakomybę prisiėmęs žmogus turi eiti tuos dalykus komentuoti.

Jei vis dėlto kariuomenės vadas nėra politinio lauko dalyvis, yra atskaitingas Seimui, visuomenei, šaliai ir kitiems institutams pagal Konstituciją, tuomet galbūt politinėje diskusijoje dalyvauti ir nereikėtų“, – patarimu pasidalijo ministras.

Primename, kad Vokietijos kariuomenės vadas generolas Eberhard Zorn vizito į Lietuvą atvyko trečiadienį. Ketvirtadienį jis susitiko su Lietuvos kariuomenės vadu Valdemaru Rupšiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.