M. Navickienė prabilo apie sunkiai sužalotos dvimetės iš Raseinių būklę: siunčia tyrimo grupę

Vaiko teisių apsaugos sistema turi būti peržiūrima ir tobulinama nuolat, teigia socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė, reaguodama į Šiauliuose pradėtą tyrimą dėl sunkaus mažametės sužalojimo. Ministrė akcentuoja, kad šios konkrečios nelaimės atveju yra suburta tyrimų grupė iš ministerijos darbuotojų, kurios tikslas bus išsiaiškinti, kokios socialinės paslaugos buvo prieinamos šeimai.

 Monika Navickienė.<br> Lrytas.lt koliažas.
 Monika Navickienė.<br> Lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 29, 2022, 9:13 AM, atnaujinta Dec 29, 2022, 9:36 AM

„Aš matau tam būtinybę vykti kas dieną, kas kartą, nuolatos. Tai turi būti nepertraukiamas procesas. Tobulinimas algoritmų, tarpinstitucinio bendradarbiavimo turi būti nuolatinis“, – LRT radijui teigė M. Navickienė.

„Jau įvykusios nelaimės dieną, kalbant apie šį konkretų atvejį Raseiniuose, subūriau ekspertų komandą, tam tikrą tyrimo grupę iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos darbuotojų tam, kad atliktų tyrimą. Dabar šiandieną kaip tik grupė lankysis Raseiniuose ir bandysime išsiaiškinti. Bet ne tik tai, kas čia konkrečiai buvo ar nebuvo, bet ir kokios paslaugos yra prieinamos šiai šeimai, kitoms šeimoms. Nes labai daug dalykų atsiremia jau ne į krizinės situacijos valdymą, bet į prevenciją, į patį užtikrinimą, kad šeima neatsidurtų tokioje situacijoje“, – akcentavo ministrė.

M. Navickienė taip pat pabrėžia, kad dar liepos mėnesį buvo priimtas sprendimas papildomai sukurti individualios priežiūros darbuotojų paslaugą.

„Per 160 darbuotojų, o kitais metais bus virš 200 darbuotojų, kurie būtent (koncentruotųsi – ELTA) į tam tikros padidintos socialinės rizikos šeimas, kuriose yra vaikai iki vienerių metų, dabar jau pailginome iki dviejų metų, o jeigu vaikas su negalia – iki trijų metų. Tokie individualios priežiūros darbuotojai teikia paslaugas tėvystės, padeda susitvarkyti šeimoms, kai atsiranda, gimsta vaikas. Tai tų paslaugų prieinamumas turi didėti, plėsti, mes turime nuolatos tą sistemą tobulinti“, – sakė ministrė.

M. Navickienė teigė neturinti žinių, jog ligoninėje gydomos mergaitės būklė būtų pasikeitusi. Anksčiau skelbta, jog vaikas gydomas reanimacijoje.

„Jeigu atsiras bent menkiausias algoritme dalykas, kurį pastebės tyrimo grupė, ką reikia tobulinti ar keisti, tikrai tai nedelsiant padarysime, pašalinsime trūkumus. Bet reikia pradžioje įsivertinti dabar visą šią situaciją, kokioje mes esame dėl šio konkretaus atvejo“, – taip pat pažymėjo ji.

Ministrė pabrėžė buvusi sukrėsta žinių dėl incidento Raseiniuose, incidentą vadino sunkia ir skaudžia realybe.

„Turime suprasti, kad jokia sistema, net ir labai gerai finansuota, neužtikrina, kad neatsiranda pavienių nusikaltėlių, kurie randa būdą, kaip brutaliai pasikėsinti į vaiką“, – sakė M. Navickienė.

ELTA primena, kad šių metų gruodžio 26 dieną Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Raseinių rajono policijos komisariate buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo. Kalėdų dieną 2 metų mergaitė dėl kūno sužalojimų iš Raseinių ligoninės buvo atvežta į Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikas.

Nustačius, kad prieš mažametę galėjo būti smurtauta, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Šiaulių apylinkės teismas leido suimti dvimetės sumušimu įtariamą motiną ir jos sugyventinį. Motinai teismo sprendimu skirtas vieno mėnesio suėmimas, jos draugas suimtas dviem mėnesiams.

Šiuo metu tiriamos visos galimos įvykio versijos, atliekami ikiteisminio tyrimo procesiniai veiksmai. Baudžiamasis kodeksas tam, kas sunkiai sužalojo ar susargdino mažametį, numato laisvės atėmimą nuo dvejų iki dvylikos metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.