I. Šimonytė apie sumuštą dvimetę Raseiniuose: institucijos savo darbą atlieka, bet tokių atvejų vis tik atsitinka

Premjerė Ingrida Šimonytė, reaguodama į tragediją Raseiniuose, kai šventiniu laikotarpiu buvo žiauriai sumušta dviejų metų mergaitė, apgailestauja, kad niekada nėra įmanoma 100 proc. užkirsti kelio tokiems nusikaltimams. Visgi, pasak jos, institucijos savo darbą dirba, galimas rizikas nustato ir apsaugo absoliučią daugumą vaikų nuo panašių nelaimių.

 I. Šimonytė apie sumuštą dvimetę Raseiniuose: institucijos savo darbą atlieka, bet tokių atvejų vis tik atsitinka.<br> Lrytas.lt koliažas
 I. Šimonytė apie sumuštą dvimetę Raseiniuose: institucijos savo darbą atlieka, bet tokių atvejų vis tik atsitinka.<br> Lrytas.lt koliažas
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-12-30 10:16

„Aš matyčiau būtinybę pabrėžti, kad ir koks skaudus įvykis iš tikrųjų tai būtų ir tikrai nuo Matuko tragedijos tokio žiaurumo atvejo nėra buvę, bet, deja, negalime pasakyti, kad tokių atvejų nėra buvę apskritai. Tam ir buvo priimti ir specialūs įstatymai, ir pakeista visa socialinės pagalbos šeimoms tvarka“, – LRT radijui penktadienį teigė I. Šimonytė.

„Ir, žinoma, kad niekada negali būti 100 proc. apsaugotas jokioje visuomenėje, kad joje nevyks nusikaltimai, kad ir kokie skaudūs jie bebūtų, ar tiesiog bus vien tik geros naujienos. Ir tokių atvejų vis tik atsitinka“, – pridūrė ji.

Visgi premjerė atkreipia dėmesį, kad 80 vaikų šventinio savaitgalio metu buvo suteikta saugi aplinka, jie buvo apsaugoti nuo galimų grėsmių.

„Aš vis dėlto noriu pabrėžti, kiek vaikų buvo apsaugota per tą laiką. Aišku, kad tai indikuoja problemas šeimose, kad tuos vaikus reikėjo paimti į saugią aplinką, bet čia ir nėra kažkoks naujas fenomenas. Paprastai jau specialistai, kurie dirba toje srityje, taip ir sako, kad kuomet yra kažkoks šventinis laikotarpis, tarsi atrodo, kad turėtų būtų toks pakylėtas ir emociškai gražus, bet tuo laikotarpiu taip pat vyksta ir nelabai malonūs dalykai“, – sakė ji.

Todėl, pasak I. Šimonytės, institucijos dirba savo darbą – absoliuti dauguma vaikų nuo nelaimių yra apsaugomi.

„Tai institucijos dirba savo darbą, institucijos riziką nustato, apsaugo absoliučią didumą vaikų nuo įvairių nelaimių, teikia paramą šeimoms“, – sakė premjerė.

„Žinoma, yra žmonių, kuriems įtampa ir karo, ir, galbūt, kovido turėjo įtakos kažkokiai psichologinei savijautai ir sveikatai. Ir todėl stengėmės ir praėjusių metų biudžete, ir šių metų biudžete, ir 2023 metų biudžete skirti daugiau resursų psichologinei pagalbai. Bet tokios problemos, jos gi neišsisprendžia per kažkokį labai trumpą laiką. Pirmiausiai žmonėms reikia pripažinti, kad jie tų problemų turi tam, kad kažkas galėtų padėti“, – akcentavo ji.

Šventinį savaitgalį gauta daugiau nei 150 pranešimų apie galimus vaiko teisių pažeidimus, saugią aplinką teko užtikrinti 80 vaikų. Valstybinės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos teigimu, beveik visi pranešimai buvo susiję su alkoholio vartojimu, kai kuriais atvejais ir smurtu artimoje aplinkoje.

ELTA primena, kad šių metų gruodžio 26 dieną Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Raseinių rajono policijos komisariate buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo. Kalėdų dieną 2 metų mergaitė dėl kūno sužalojimų iš Raseinių ligoninės buvo atvežta į Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikas.

Nustačius, kad prieš mažametę galėjo būti smurtauta, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Šiaulių apylinkės teismas leido suimti dvimetės sumušimu įtariamą motiną ir jos sugyventinį. Motinai teismo sprendimu skirtas vieno mėnesio suėmimas, jos draugas suimtas dviem mėnesiams.

Šiuo metu tiriamos visos galimos įvykio versijos, atliekami ikiteisminio tyrimo procesiniai veiksmai. Baudžiamasis kodeksas tam, kas sunkiai sužalojo ar susargdino mažametį, numato laisvės atėmimą nuo dvejų iki dvylikos metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.