G. Nausėda: Benediktas XVI troško, kad krikščionybė apjungtų susiskaldžiusį pasaulį

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad šeštadienį miręs popiežius emeritas Benediktas XVI troško, kad pernelyg vartotojiškame ir susiskaldžiusiame pasaulyje krikščionybė atliktų svarbų apjungiantį vaidmenį.

Gitanas Nausėda<br>G.Bitvinsko nuotr.
Gitanas Nausėda<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 31, 2022, 2:02 PM

„Netekome dvasininko, kurio mokyme šiandienos pasaulis ir žmogus visada buvo dėmesio centre. Mąstydamas apie tai, Benediktas XVI rėmėsi didžiaisiais krikščionybės išminčiais ir troško, kad mūsų perdėm vartotojiškame, susiskaldžiusiame pasaulyje krikščionybė atliktų svarbų apjungiantį vaidmenį“ – sakoma šalies vadovo užuojautoje, kurią paskelbė Prezidentūra.

Pasak G. Nausėdos, pažinoję ar susidūrę su Benediktu XVI, jį prisimins ne tik kaip dvasininką, bet ir kaip nuostabų mokslininką, teologijos ekspertą, studentų mylimą profesorių, aktyvų diskusijų tikėjimo ir religijos klausimais dalyvį.

„Jis garsėjo kaip estetas, suprantantis ir vertinantis meną bei muziką“, – sako šalies vadovas.

Prezidentas primena, kad 1968 metais išleista J. A. Ratzingerio (tikrasis popiežiaus vardas ir pavardė – BNS) knyga „Krikščionybės įvadas“ pelnė pasaulinį pripažinimą, buvo platinama pogrindyje ir sovietmečio Lietuvoje.

„Skaitydamos šią knygą išaugo ištisos Lietuvos krikščionių kartos. Nemažai daliai lietuvių šis leidinys buvo tarsi vadovėlis, skatinęs iš naujo suvokti tikėjimą kaip buvimo žmogumi galimybę“, – sako G. Nausėda.

Buvęs popiežius Benediktas XVI, 2013 metais tapęs pirmuoju nuo Viduramžių popiežiumi, atsistatydinusiu iš pasaulio Katalikų Bažnyčios vadovo pareigų, mirė šeštadienį, būdamas 95 metų, pranešė Vatikanas.

„Su liūdesiu pranešu, kad popiežius emeritas Benediktas XVI mirė šiandien 9 val. 34 min. (vietos, 10 val. 34 min. Lietuvos laiku) Mater Ecclesiae vienuolyne Vatikane“, – sakoma Vatikano atstovo spaudai Matteo Bruni pareiškime.

Benediktas, kurio tikrasis vardas yra Josephas Ratzingeris, jau daug metų buvo silpnos sveikatos.

Pastarosiomis dienomis visose Romos vyskupijos bažnyčiose per mišias buvo meldžiamasi, kad Viešpats lydėtų Romos vyskupą emeritą dabartiniu jam sunkiu metu, jį guostų ir padėtų jam iki galo liudyti meilę Bažnyčiai, pranešė Vatikanas.

Benediktui XVI buvo 78 metai, kai 2005 metų balandį jis pakeitė ilgai valdžiusį populiarųjį Joną Paulių II.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.