Lietuvos vyskupai ragina tikinčiuosius melstis už mirusį popiežių Benediktą XVI

Lietuvos vyskupai ragina tikinčiuosius melstis už šeštadienį mirusį popiežių emeritą Benediktą XVI, dėkojant už jo pontifikatą ir didelį dėmesį skirtą Lietuvai.

Popiežius emeritas Benediktas XVI.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Popiežius emeritas Benediktas XVI.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 31, 2022, 6:13 PM

Tai sakoma Lietuvos vyskupų konferencijos paskelbtame pranešime.

„Savo pontifikato metu Benediktas XVI vystė ir gilino Bažnyčios mokymą, kuriame buvo pabrėžiamos krikščioniškosios Vakarų civilizacijos šaknys. Jis kvietė sugrįžti prie Kristaus ir evangelizuoti visuomenę, kad būtų kuriama meilės civilizacija“, – pranešime sako arkivyskupas Gintaras Grušas.

Vyskupų konferencija primena, kad 1996 metų lapkritį Vokietijoje, Regensburgo miesto rotušėje, tų pačių 1996 metų gegužę Kauno arkivyskupu metropolitu paskirtam Sigitui Tamkevičiui buvo įteiktas Georgo von Hertlingo medalis už aktyvią veiklą ginant tikinčiųjų teises.

Ta proga iškilmingą kalbą, vadinamąją laudatio, pagal šio apdovanojimo tradiciją, pasakė ankstesnis laureatas – tąsyk tai buvo kardinolas Josephas Ratzingeris, tuomet vadovavęs Tikėjimo mokslo kongregacijai, o po dešimtmečio tapęs popiežiumi Benediktu XVI.

„Mažasis mažųjų pusėje“ – taip buvo pavadinta kardinolo J. Ratzingerio laudatio, pasakyta įteikiant Georgo von Hertlingo medalį (skiriamą už ypatingus nuopelnus Katalikų Bažnyčiai) arkivyskupui S. Tamkevičiui.

Savo kalboje kardinolas J. Ratzingeris tada pristatė Lietuvos istoriją kaip skirtingų tautų ir kultūrų sankirtą, pavadindamas ją tarsi Europos kultūros veidrodžiu, kalbėjo apie praturtinančią įvairių čia sugyvenančių tautų dvasinių turtų įvairovę, ypač Vilniuje, minėjo taip pat ir Kauną, buvusį nepriklausomybės ir laisvės centru.

Didžiule neganda savo kalboje kardinolas J. Ratzingeris pavadino dramatiškus istorijos posūkius po Molotovo-Ribentropo pakto ir Lietuvos įjungimo į sovietų imperiją, be kita, pažymėdamas, jog tik 1991 metais Lietuva atgavo nepriklausomybę.

Kardinolas J. Ratzingeris taip pat pristatė arkivyskupo S. Tamkevičiaus biografiją, plačiau aptardamas jo pašaukimą į kunigystę, jos siekimą neramiu sovietmečiu Kauno kunigų seminarijoje ir ryžtą rinkti bei skleisti medžiagą apie sovietinės valdžios vykdomą Katalikų Bažnyčios Lietuvoje ir pavienių tikinčiųjų priespaudą.

Kalboje buvo pristatytas LKB Kronikos leidimas ir Katalikų komiteto tikinčiųjų teisėms ginti sukūrimas. Kardinolas priminė apie sekusią dešimties metų bausmę tuomet kunigui S. Tamkevičiui ir jo tarnystę Bažnyčioje po įkalinimo ir tremties.

„Pasaulyje, pasak Jono, viešpatauja nuomonių galia, jos valdo žmogų. Tai gana konkrečiai liudija mūsų laureato gyvenimo istorija: ideologija, kuri yra žmonių nuomonių suma, tironizuoja žmogų, kad jį sau palenktų. Tačiau kad ir kokia galinga būtų, ji yra ne tiesa, bet regimybė“, – apie S. Tamkevičių tada kalbėjo būsimasis popiežius.

„Jai priešpriešiais stovi Dievo garbė, kuri išoriškai visiškai bejėgė. Kas ją pasirenka, tas turi prisiimti kančios kelią, leisti pajusti ant savo pečių ideologijos rimbą. Tačiau Dievo garbė yra tikroji šlovė, tiesos šviesa. Sigitas Tamkevičius savo gyvenime stojo Dievo garbės pusėn, prisiėmė pažeminimą, ieškojo ne pagyrų ir geros kloties, bet tiesos“, – be kita, buvo sakoma Vokietijoje, Regensburgo miesto rotušėje 1996-aisiais metais, Lietuvos vyskupui skirtoje sveikinimo kalboje.

„Tądien neatėjo net mintis, kad šiuos šiltus sveikinimo žodžius sako būsimasis popiežius Benediktas XVI“, – vėliau savo atsiminimų knygoje „Viešpats mano šviesa“ užrašė kardinolas S. Tamkevičius.

Buvęs popiežius Benediktas XVI, 2013 metais tapęs pirmuoju nuo Viduramžių popiežiumi, atsistatydinusiu iš pasaulio Katalikų Bažnyčios vadovo pareigų, mirė šeštadienį vienuolyne, būdamas 95 metų, pranešė Vatikanas.

Benediktas, kurio tikrasis vardas yra J. Ratzingeris, jau daug metų buvo silpnos sveikatos.

Pastarosiomis dienomis visose Romos vyskupijos bažnyčiose per mišias buvo meldžiamasi, kad Viešpats lydėtų Romos vyskupą emeritą dabartiniu jam sunkiu metu, jį guostų ir padėtų jam iki galo liudyti meilę Bažnyčiai, pranešė Vatikanas.

Benediktui XVI buvo 78 metai, kai 2005 metų balandį jis pakeitė ilgai valdžiusį populiarųjį Joną Paulių II.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.