Opozicija atsargiai vertina šauktinių tarnybos pertvarką: tikrai bus rimta diskusija

Opozicija atsargiai vertina krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko ketvirtadienį pristatytą šauktinių tarnybos pertvarką, kurioje numatoma privalomąją tarnybą trumpinti iki pusės metų, o šauktinių skaičių didinti iki 5 tūkstančių.

Gintautas Paluckas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gintautas Paluckas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 5, 2023, 2:17 PM

Seimo mažumai priklausančių partijų atstovai leidžia suprasti, kad pertvarkai realizuoti būtinus įstatymus parlamente nebus lengva priimti.

Lietuvos socialdemokratų sąjungos (LSDP) narys Gintautas Paluckas pastebi, kad apie šauktinių skaičiaus didinimą kalbėta ne kartą, tačiau, pasak politiko, „visada susiduriama su ta pačia problema – ribotais resursais ir neribotais norais“. Socialdemokratas pažymi, kad šiuo metu valstybės prioritetas yra stiprinti ir modernizuoti profesionaliąją kariuomenę. Tačiau, pastebi jis, tam dar reikia padaryti nemažai darbų. Todėl nebaigus šių darbų šaukti, daugiau jaunuolių atlikti privalomąją karo tarnybą, G. Palucko manymu, yra neracionalu.

„Tokioje situacijoje visada dėlioji prioritetus, ko sieki ir ko nori. Šiandien mes matome, kad prioritetai yra nukreipti – ir labai teisingai yra daroma – mūsų profesionaliosios kariuomenės modernizavimo kryptimi. (...) Tai šiame kontekste kalbėti apie didesnį šauktinių skaičių... Čia yra tiesiog tam tikra fizika – jeigu kambaryje telpa šimtas, tai dviejų šimtų nesugrūsi. Tai čia yra tas pats. Jeigu trūksta poligonų, trūksta kareivinių, trūksta infrastruktūros tam, kad mes galėtume priimti vokiečių brigadą, tai savo ruožtu sakyti, kad mes kažkaip išplėsime ir prišauksime šauktinių papildomai – tiesiog reikia į realybę žiūrėti“, – Eltai sakė parlamentaras.

„Toks krašto apsaugos ministro pareiškimas apie šauktinių reformą... Į ją dar reikia labai gerai įsigilinti ir matyti, kaip yra išdėstoma su ištekliais, resursais ir panašiais dalykais“, – pridūrė jis.

G. Paluckas kritiškai įvertino ir siūlymą trumpinti privalomosios tarnybos trukmę. Politiko teigimu, šiuo klausimu turi pasisakyti kariuomenės vadai.

„Labai aiškiai pasakyti, ar įmanoma kokybiškai paruošti šauktinį per 6 mėnesius, ar jis tikrai spės išmokti įvairių reikalingų dalykų, ar jis gali būti vertinamas rimtai kaip paruoštas rezervas“, – sakė G. Paluckas.

Panašiai situaciją vertino ir Darbo partijai vadovaujantis Andrius Mazuronis. Pasak jo, pavasarį, kada valdantieji ir žada Seimui pateikti pertvarkos projektą, laukia įnirtingos diskusijos.

„Tikrai bus diskusija ir tikrai bus rimta diskusija, kurioje ne tik politikai turės tarti žodį. Pasisakyti turės ir tie žmonės, kurie kiekvieną dieną dirba krašto apsaugos sistemoje: kariškiai, iš kariuomenės išėję žmonės, specialistai ir profesionalai“, – Eltai sakė A. Mazuronis ir kritiškai vertino pertvarkoje planuojamas naujoves.

„Toks jausmas, kad bandoma daryti taip, kad būtų ir vilkas sotus ir avis sveika. Gamtoje taip nelabai būna. Viena vertus, mes šnekame apie visuotinę tarnyba krašto apsaugoje, kita vertus – kalbame apie lankstumą ir apie galimybę pasirinkti, studijuoti. Man atrodo, kad mes viename sakinyje įterpiame dvi tezes, kurios viena kitai prieštarauja. Aš matau apskritai tam tikrą blaškymąsi iš valdančiųjų pusės ir labai blogai kai toks blaškymasis prasideda tokiose srityse kaip krašto apsauga“, – sakė „darbietis“.

„Esminė problema mūsų krašto apsaugoje yra sisteminio požiūrio nebuvimas“, – apibendrino politikas.

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas pristatė planuojamą šauktinių tarnybos pertvarką. Pasak jo, šia pertvarka ketinama trupinti tarnybos laiką iki pusmečio, didinti šauktinių ir aktyvaus karinio rezervo skaičių. Pristatytoje pertvarkoje taip pat numatyta įvairių alternatyvų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.