Prezidentūra sulaukė griežtų signataro kirčių: „Kokią žinią siunti Ukrainai?“

Apie galimą Ukrainos pralaimėjimo kare scenarijų prabilę Prezidentūros atstovai sulaukė griežtos Lietuvos diplomato, Nepriklausomos valstybės atkūrimo akto signataro Albino Januškos kritikos. Jo teigimu, Lietuvai, būsimai NATO viršūnių susitikimo šeimininkei, nereikėtų viešai kalbėti apie galimą Ukrainos pralaimėjimą – juo labiau, kad jis yra neįmanomas.

K.Budrys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
K.Budrys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kęstutis Budrys<br>R.Dačkaus/Prezidentūros nuotr.
Kęstutis Budrys<br>R.Dačkaus/Prezidentūros nuotr.
Kęstutis Budrys.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kęstutis Budrys.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kęstutis Budrys.<br>T.Bauro nuotr.
Kęstutis Budrys.<br>T.Bauro nuotr.
Albinas Januška.<br>O.Posaškovos nuotr.
Albinas Januška.<br>O.Posaškovos nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 6, 2023, 1:46 PM

„Kai nervinamės dėl kitų šalių oficialių atstovų pasisakymų apie karą Ukrainoje, visada verta pasižiūrėti į save. Kaip sureaguotų demokratinis pasaulis, kaip sureaguotų Ukraina, jei Bideno nacionalinio saugumo patarėjas J.Sullivan paskelbtų, kad JAV saugumo taryboje kaip vienas iš realių būtų svarstomas Ukrainos pralaimėjimo scenarijus, o realiausias yra karo teritorinis užšaldymas? Arba Prancūzijos prezidentūra, ar Vokietijos kanclerio ofisas praneštų apie tokias mąstymo tendencijas?

Lietuvos, kuri ruošiasi šiemet priimti NATO vadovus, ir kuri imasi atsakomybės organizuoti, koordinuoti samito sėkmę, nacionalinio saugumo patarėjas praneša pasauliui ir Ukrainai būtent tokius dalykus. Gerai, kad maži, mažai kam rūpim“, – feisbuke rašė A.Januška.

Diplomatas citavo prezidento Gitano Nausėdos vyriausiojo patarėjo Kęstučio Budrio žodžius.

„Turime dirbti ir ruoštis trims pagrindiniams scenarijams. Baziniam scenarijui – konfliktas stringa ten, kur jis yra dabar, judinant šiek tiek konflikto ribą. Antras – Ukrainos pergalė. Trečias – Rusijos pajėgų sėkmė“, – tris scenarijus įvardijo K.Budrys.

„(Svarbu – ELTA) ne tiek išsigryninti visas tas kintančias detales ar numatyti, kuris (scenarijus – ELTA) bus, bet Lietuvai, ruošiantis lygiai taip pat ar viršūnių susitikimui, ar visiems kitiems veiksmams… Atsakymas varijuoja priklausomai nuo to, kokia bus Rusijos ekonomikos būklė, kiek turima atsargų ir panašiai. Tačiau aš esu pesimistas ir manau, kad tai galėtų įvykti greičiau, negu kas nors galėtų manyti“, – tvirtino prezidento patarėjas.

Anot A.Januškos, šiuo atveju nereikia jokių pasiteisinimų, esą ne taip suprasta.

„Kiekvienas turi savo realizmo jausmą. Tokių prognozių „realizmas“ remiasi tikėjimu, kad Rusijos potencialas yra neišsemiamas, kad jų pralaimėjimas tik laikinas, mobilizacinis gebėjimas, lyginant su Ukraina, yra begalinis, sankcijos nesustabdys rusijos galios, Ukrainos pralaimėjimas nepageidautinas, bet gana realus scenarijus.

Svarbu jausti, iš kokios tribūnos kalbi. Jei nesi laisvas klausytojas ir laisvas minčių reiškėjas. Kalbi ne tik už prezidentūrą, bet ir už Lietuvą. O šiuo atveju, kalbi iš tribūnos, kur esi būsimo NATO samito šeimininkas. Tai kokią žinią siunti pasauliui ir Ukrainai apie Lietuvą? Kas planuojama svarstyti valstybės gynimo taryboje?“ – teiravosi diplomatas.

A.Januška įsitikinęs, kad tikri politikos lyderiai viešai nesvarsto savo veikimo scenarijų – tai padaroma tyliai.

„Tai, kas vadinama baziniu, scenarijumi, jau yra Ukrainos pralaimėjimas, kuris niekada neturėtų įvykti. O „rusijos sėkmės“ scenarijus pasauliui yra katastrofa.

Ukrainos pralaimėjimas (kas tai?), ir rusijos pergalė, nebūtų tik Ukrainos pralaimėjimas, tai būtų visos Vakarų civilizacijos ir ypač jos europinės dalies katastrofa. Žlugtų visa vertybinė, moralinė Vakarų pozicija, būtume nublokšti atgal į chaosą tarptautiniuose santykiuose, turėtume gyventi apkasuose, o ne svajoti apie gerovės valstybes.

Visiškai neaišku, ar išliktų NATO ir ES, pergalinga rusija prisijuntų prie Kinijos tiesiogiai grasindama globaliems JAV interesams.

Bet tai įvykti negali, nes tai neįmanoma.

Ukrainos pralaimėjimas būtų demokratinio pasaulio liberalios hegemonijos (taisyklėmis grįsti tarptautiniai santykiai, teisės viršenybė, žmogaus orumas ir kt) pabaiga, o tai neatitinka Vakarų sutelktinio intereso, ir tai negali įvykti“, – rašė A.Januška.

„Tada pasvarstykime ir kometos nukritimo ant žemės scenarijų ir įtraukime į savo gynybos tarybos darbotvarkę“, – pridūrė jis.

Signataras pabrėžė, kad diskusijos dėl ateities yra mūsų dabarties suvokimo dalis.

„Karo Ukrainoje baigtis nebus apspręsta fizikos dėsnių, šalto kosmoso begalybėje ir abejingume. Ją nuspręs žmonės, kurie apsispręs, kokie jų tikslai, kiek yra valios ir jėgos įgyvendinti ir taip atsiras nauja realybė. Ji bus sukurta, jos dar nėra. Todėl apsisprendimai kuria realybę.

Kaip ir abejonės kuria realybę, bet kitokią. Kokią realybę kuria scenarijai, kuriuos prezidento patarėjai siūlo svarstyti Lietuvai?“ – klausė jis.

„Derėtų svarstyti ne kažkokius abstrakčius scenarijus, perkeliant būrimą ir nuojautas (ar ekspertinius spėjimus, kad ir kaip jie gerai būtų informuoti), kaip vieną iš esminių politikos formavimo įrankių, bet nuolatos formuoti ir sekti valstybės interesus, kurie nuolat keičiasi dinamiškai besikeičiančioje karo situacijoje.

Kaip išvengti realpolitik pavojingų spąstų (o tie spąstai ir yra prezidentūros siūlomo „bazinio“ scenarijaus užšaldymas), kurie gali sukurti naujo appeasment realybę.

Reikia tikėtis, kad Prezidentas tą supranta“, – vylėsi A.Januška.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.