Kokį žaidimą paliaubomis žaidžia V. Putinas? Du tikslai ir tikrieji Kremliaus žinutės adresatai

Per stačiatikių Kalėdas Rusijos prezidento Vladimiro Putino paskelbtos paliaubos karo Ukrainoje fronte greičiausiai nieko nepakeis, tačiau pati Kremliaus siunčiama žinutė norimus adresatus pasieks, įsitikinęs karybos ekspertas Darius Antanaitis.

Vladimiras Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rytinė Oskilo upės pusė Kupianske, Rytų Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rytinė Oskilo upės pusė Kupianske, Rytų Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Darius Antanaitis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Darius Antanaitis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 7, 2023, 2:25 PM, atnaujinta Jan 7, 2023, 11:03 PM

„Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“ ekspertas įvertino, kokių dviejų tikslų paskelbtomis paliaubomis siekia V.Putinas ir kam pirmiausiai šis Kremliaus pareiškimas buvo skirtas.

Kam skirta Kremliaus žinia?

Rusijos prezidentas V.Putinas pavedė šalies gynybos ministrui Sergejui Šoigu inicijuoti paliaubas nuo sausio 6 d. 12:00 val. iki sausio 7 d. 24:00 val. išilgai „visos kontaktinės linijos Ukrainoje“ ir paragino Ukrainą sutikti su paliaubomis, kad daug stačiatikybę išpažįstančių piliečių galėtų dalyvauti pamaldose rusų stačiatikių Kalėdų dieną.

Karybos ekspertas D.Antanaitis V.Putino paskelbtų paliaubų nesureikšmino.

„Tai yra eilinis propagandinis pranešimas – lygiai taip pat V.Putinas kalbėjo, kad nepradės pilno masto karo Ukrainoje, bet tuo metu jau buvo pritraukęs savo karius prie sienos.

Kitas dalykas – paklausykime, kaip jis kalba. V.Putinas sako, kad „tai bus paliaubos, bet mes vis tiek atsišaudysime, jeigu į mus šaudys“. Realiai jis ir pats gali pasišaudyti“, – kalbėjo D.Antanaitis.

Tiesa, tai, kad V.Putinas pradėjo kalbėti apie paliaubas, anot eksperto, reiškia, kad rusams reikia pritraukti rezervo.

„Bet gal V.Putinas nėra tiek naivus, kad nesuprastų, jog ukrainiečiai vis tiek turi juos spausti“, – pabrėžė jis.

D.Antanaičio manymu, pirmiausiai Kremliaus žinutė buvo skirta Turkijos prezidentui Recepui Tayyipui Erdoganui, paraginusiam V.Putiną paskelbti „vienašališkas paliaubas“ Ukrainoje. Tik tada V.Putino kalbos apie paliaubas buvo skirtos savo kariams, galiausiai – vidinei Rusijos auditorijai.

Anot jo, Kremlius siekia dviejų pagrindinių tikslų: „Pirmasis – pasakyti pasauliui ir savo kariams, koks jis geras. Kitas dalykas – jeigu jam pavyktų ši afera, jis galėtų be pavojaus savo kariams tiesiog papildyti juos amunicija.“

„Bet kuriuo atveju karas nesustos, bet kuriuo atveju per paliaubas bus šaudoma ir tada V.Putinas pasakys – žiūrėkite, kokie ukrainiečiai satanistai. Jis visada labai pabrėždavo, kad rusai – stačiatikiai, o čia – stačiatikiams skirtos paliaubos, todėl dar kartą galės pasakyti, kad „naciai, satanistai, narkomanai šaudo į mus, todėl mes turime apginti savo stačiatikių pasaulį“, – kalbėjo D.Antanaitis.

Ekspertas pabrėžė didelį stačiatikybės vaidmenį Rusijoje.

„Net stačiatikių dvasiniai vadovai yra labai įsivėlę į politiką, karo propagandą. Prisiminkime, kad Kijeve buvo darytos kratos rusų stačiatikių bažnyčioje, ir kiek ten buvo rasta ne tik propagandinių leidinių, bet ir įtartinų asmenų“, – priminė jis.

Problemos dėl amunicijos

Vis dėlto, D.Antanaitis įsitikinęs, kad karo fronte, nepaisant V.Putino paliaubų, niekas nesikeis.

„Tikiuosi, kad nebus paliaubų, kad ukrainiečiai toliau spaus rusus. Labai abejoju, kad ir rusai laikysis kažkokių paliaubų. Manau, kad nelabai kas keisis.

Galbūt rusai daugiau užgers per tas Kalėdas, galbūt įvyks daugiau incidentų dėl to, kad jie girti. Nemanau, kad kažkas keistųsi iš esmės“, – svarstė jis.

Be to, ir antrąjį savo tikslą įgyvendinti rusų pajėgoms bus sudėtinga, nes jie neturi itin daug kuo pasipildyti atsargas.

„Daugiausiai žūčių fronte vyksta nuo artilerinio apšaudymo. Aišku, raketos atrodo baisiai, civilinės infrastruktūros sugriovimai atrodo kraupiai, tačiau daugiausiai žūčių yra nuo artilerijos.

Kaip iš viešųjų šaltinių žinoma, rusų artilerinis apšaudymas sumažėjo keliasdešimt kartų, reiškia jiems trūksta sviedinių. Ir ne tik su amunicija problemos, bet ir su pačiomis haubicomis, nes jos irgi dėvisi.

Turint omeny, kokios kokybės produktus gamina rusai, tikėtina, kad rusų haubicos ir patrankos ypatingai greitai nusidėvi. Manau, rusams reikia kuo daugiau artilerijos, o tai reiškia, kad tai, kas gamina artileriją, artilerijos sviedinius, galėtų būti nuostabus taikinys“, – kalbėjo D.Antanaitis.

Tuo metu ir dabartinė Rusijos karinė pramonė, anot eksperto, nėra geriausios būklės.

„Jie gali gaminti maždaug 30–50 raketų per mėnesį, kas yra niekas. Tai atrodytų dideli kiekiai, bet pagalvokime, kad Rusijos interesai – ne tik Ukraina, ji turi daug daugiau interesų aplink savo sienas: Kalnų Karabachas, Dagestanas, Čečėnija, Sakartvelas, Kinija.

Nemanau, kad dabartinėmis sankcijomis rusai galėtų kažką ypatingai gerai padaryti. Aišku, per juodąją rinką ir per nelegalų vežimą jie gauna vakarietiškų detalių, bet tai visai kitos kainos ir kiti kiekiai nei iki sankcijų“, – pabrėžė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.