Generalinė prokurorė N. Grunskienė su Eurojusto vadovu aptarė karo Ukrainoje nusikaltimų tyrimą

Generalinė prokurorė Nida Grunskienė pirmadienį susitiko su Lietuvoje viešinčiu Eurojusto prezidentu Ladislavu Hamranu ir aptarė karo Ukrainoje nusikaltimų tyrimą šios agentūros koordinuojamoje jungtinėje tyrimo grupėje.

Generalinė prokurorė susitiko su į Lietuvą atvykusiu Eurojusto prezidentu.<br> Prokuratūros nuotr.
Generalinė prokurorė susitiko su į Lietuvą atvykusiu Eurojusto prezidentu.<br> Prokuratūros nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 9, 2023, 5:27 PM

Susitikime, kuriame taip pat dalyvavo Eurojusto viceprezidentė, Lietuvos nacionalinė narė Eurojuste Margarita Šniutytė-Daugėlienė ir juos lydinti delegacija, aptartos ir kitos Lietuvos prokuratūros iniciatyvos, ikiteisminiai tyrimai bei bendradarbiavimas, pranešė prokuratūra.

„Sunku nepastebėti ir neįvertinti kasmet didėjančių tarptautinio bendradarbiavimo apimčių. Per kelerius metus bylų, kuriose Lietuvos nacionalinė narė Eurojuste suteikė pagalbą prokurorams ir ikiteisminio tyrimo pareigūnams, skaičius patrigubėjo“, – pranešime cituojama N. Grunskienė.

Speciali jungtinė tyrimo grupė, kurią iš pradžių sudarė Ukrainos, Lietuvos ir Lenkijos prokuratūros, savo veiklą pradėjo pernai kovo 25 dieną. Šiuo metu jungtinės tyrimo grupės veikloje dalyvauja septynių valstybių atstovai bei, pirmą kartą istorijoje – Tarptautinio Baudžiamojo Teismo prokuroras.

Ikiteisminį tyrimą dėl Ukrainoje vykdomos agresijos, karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmogiškumui Lietuvos generalinė prokuratūra pradėjo pernai kovo 1 dieną.

Šiuo metu, prokuratūros duomenimis, apklausti beveik trys šimtai liudytojų, virš septyniasdešimt asmenų pripažinti nukentėjusiais.

Šiame ikiteisminiame tyrime dirba 40 prokurorų, policijos bei Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnų grupė.

Du kartus Lietuvos prokurorai kartu su kitais pareigūnais bei ekspertais vyko į Ukrainą, kur kartu su šios šalies prokurorais bei tyrėjais dalyvavo atliekant procesinius veiksmus, fiksuojant nukentėjusiųjų bei liudytojų parodymus, apžiūrint įvykių vietas.

Eurojusto prezidentas Ladislavas Hamranas pastebėjo, kad Lietuvos vaidmuo Eurojusto veikloje yra labai reikšmingas ir be bendro darbo dabartinių rezultatų nebūtų pasiekta.

„Džiaugiuosi turėdamas galimybę išreikšti pagarbą Lietuvos prokuratūrai ir Lietuvos prokurorams už aktyvų bendrą darbą, nes mūsų pasiekti rezultatai yra bendri ir didelė jų dalis yra Lietuvos prokurorų nuopelnas“, – sakė jis.

L. Hamrano vizitas Lietuvoje truks dvi dienas.

Eurojustas yra Europos Sąjungos šalių bendradarbiavimo baudžiamosios teisenos srityje agentūra, kuri remia nacionalinių institucijų teisminį koordinavimą ir bendradarbiavimą kovojant su terorizmu ir sunkiu organizuotu nusikalstamumu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.