Seimo Antikorupcijos komisija tęs parlamentinę kontrolę dėl „Pušyno kelio“ privatizacijos: baiminamasi komplekso skaidymo į atskiras patalpas

Trečiadienį Seimo Antikorupcijos komisija dar kartą nagrinėjo sprendimų, susijusių su reabilitacijos centro „Pušyno kelias“ Vilniuje privatizavimu, eigą. Komisija nusprendė, kad bus prašoma susipažinti su Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) planu, kaip bus užbaigiamas privatizacijos procesas, bei tęsti parlamentinę kontrolę.

Reabilitacijos centras „Pušyno kelias“<br>T.Bauro nuotr.
Reabilitacijos centras „Pušyno kelias“<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-01-11 16:41

Taip pat Antikorupcijos komisijos nariai siūlo į privatizacijos proceso sąlygas įtraukti draudimą skaidyti kompleksą į atskiras patalpas. Tokį siūlymą išreiškė parlamentaras Jurgis Razma, tam pritarė komisijos pirmininkas Algirdas Stončaitis bei likę komisijos nariai.

Sveikatos apsaugos viceministrė Danguolė Jankauskienė tvirtina, kad RVUL turi planą, kaip suvaldyti visas rizikas, ir jis yra kontroliuojamas.

„Mes suprantame, kad gydymo įstaigos nėra pritaikytos turto realizavimui, todėl tai jiems sukelia tam tikrų problemų kompetencijų prasme. Šiuo atveju tiek Sveikatos ministerija, tiek Turto bankas ligoninei padeda, dalyvaujame ir mes. Ligoninė turi planą, kurį mes kontroliuojame, už jį reguliariai atsiskaitoma, visi veiksmai, kurie vyksta, vyksta tvarkingai ir atrodo, kad einame aukciono link, bet gavome Audito komiteto rekomendaciją, kol yra pateiktas Razmos įstatymas, tad mes, kaip dalininkai, neskubame“, – Antikorupcijos komisijos posėdžio metu teigė D. Jankauskienė.

Vis tik Vilniaus vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis aiškina, kad miesto savivaldybei pasakymas, jog Vilniaus miesto bendrasis planas garantuoja nepageidaujamų paskirčių neatsiradimą, yra nepakankamas.

„Vilniaus miesto savivaldybei atrodo, kad pasakymas, jog Vilniaus miesto bendrasis planas užtikrina, kad neatsiras nepageidaujamų paskirčių, yra nepakankamas. Visų pirma todėl, kad visi puikiai žinome teisinę situaciją, jog pagal valstybės teisės aktus šį nusipirktą pastatą statytojas galės išparduoti po palatą ir niekas nieko nepadarys, mūsų teisės aktai to nedraudžia“, – tvirtino M. Pakalnis.

„Už pastatų kompleksą didžiausius pinigus galės sumokėti nekilnojamojo turto vystytojas, kadangi efektyviausias jo pelno gavimo būdas bus rekonstruoti pastatą, išparduoti atskiriems žmonėms ir eiti daryti kitą projektą. Tokiu būdu galime turėti antrą atveį, kokį turime „Gulbinų stovykloje“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad apie tai, jog ketinama uždaryti reabilitacijos centrą „Pušyno kelias“, praeitų metų pirmoje pusėje užsiminė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Gegužės pabaigoje Sveikatos apsaugos viceministrė D. Jankauskienė patvirtino, kad nuspręsta uždaryti Respublikinei Vilniaus universitetinei ligoninei (RVUL) priklausantį reabilitacijos centrą „Pušyno kelias“.

Viceministrės teigimu, reabilitacijos centrui reikia pernelyg didelių investicijų, kad jis galėtų tinkamai tęsti savo veiklą.

Viceministrei antrino ir RVUL direktorė Jelena Kutkauskienė. Pasak jos, reabilitacijos centrui reikėtų daugiau nei 10 mln. eurų investicijų, o tai, pažymėjo ji, niekada neatsipirks. Tuo metu pradinė padalinio turto vertė aukcione turėtų siekti 4,2 milijono eurų.

Tačiau Seimo vicepirmininkas, socialdemokratas Julius Sabatauskas teigia, kad SAM atstovai negali argumentuotai pagrįsti, kodėl nutarta skubiai privatizuoti „Pušyno kelią“.

J. Sabatausko teigimu, nors „Pušyno kelio“ privatizacijos klausimas nagrinėtas Seimo Antikorupcijos komisijos posėdžiuose, SAM paaiškinimai dėl centro pardavimo motyvų – migloti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.