A. Anušauskas atsakė į kritiką dėl šauktinių tarnybos pertvarkos

Krašto apsaugos ministro Arvydas Anušauskas sureagavo į praeitą savaitę pristatytą šauktinių tarnybos pertvarkos kritiką tvirtindamas, kad 9 mėnesių karo tarnyba nebus naikinama. Anot jo, ilgesnė privaloma karo tarnyba išliks, bet ji taps savanoriška.

A.Anušauskas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
A.Anušauskas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 12, 2023, 9:46 AM

Pasak jo, ilgiau tarnauti pasirinkę šauktiniai bus rengiami kaip profesinės karo tarnybos kariai, galintys dalyvauti kariniuose manevruose ir veikti su sudėtingomis ginklų sistemomis.

„Atkreipsiu dėmesį, jog šešių mėnesių tarnyba nepanaikina devynių mėnesių tarnybos, tiesiog keičiasi šaukimo sistema. Tiesiog devynis mėnesius tarnaus ne visi, tarnaus tik savanoriai, bet jau tuos kelis mėnesius atlikdami tai, kaip profesinės karo tarnybos kariai ir gaudami profesinės karo tarnybos kario atlyginimą“,– ketvirtadienį „Žinių radijui“ tvirtino A. Anušauskas.

„Ir iš ties reikia mums tų karių daugiau, kurie tarnautų ne kelis mėnesius, o gerokai ilgesnį laiką. Ir sugebėtų aptarnauti sudėtingas ginklų sistemas“,– pridėjo jis.

Krašto apsaugos ministras tvirtino, kad pagal ministerijos atliktus tyrimus, nustatyta, jog pusė dabar tarnyba atliekančių asmenų rinktųsi tokio modelio profesinę karo tarnybą. Tad išplėtus bendrą šauktinių skaičius, akcentuoja Anušauskas, devynis mėnesius tarnaujančių asmenų skaičius turėtų nekisti.

„Padarę esame tyrimus ir matosi, kad apie pusę šauktinių, jeigu būtų tokia sistema, rinktųsi profesinę karo tarnybą. Tikrai tai leistų padidinti joje tarnaujančių žmonių skaičių“,– tikino A. Anušauskas.

„Išplėtus bendrą šauktinių skaičių, tas devynis mėnesius tarnaujančių skaičius artės prie dabar tarnaujančių skaičių“,– pridėjo jis.

ELTA primena, kad praeitą ketvirtadienį krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas pristatė šauktinių tarnybos pertvarką, kurioje ketinama trupinti tarnybos laiką iki pusmečio, didinti šauktinių ir aktyvaus karinio rezervo skaičių. Pristatytoje pertvarkoje taip pat numatyta įvairių tarnybos alternatyvų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.