A. Anušauskas pabrėžė – Lietuva Ukrainai siūlys ne tik zenitines patrankas, bet ir daugiau ginkluotės

Lietuvai perduodant Ukrainai naujos karinės technikos ir amunicijos, krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas sako, kad šiuo metu vyksta techninio lygio pasitarimai dėl to, kokios papildomos ginkluotės Vilnius dar galėtų suteikti Kyjivui. Visgi, ministras pažymi, kad apie haubizų „PzH 2000“ ir oro gynybos sistemų NASAMS perdavimą Ukrainai nėra deramasi.

Arvydas Anušauskas<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 12, 2023, 9:07 AM

Pasak jo, sprendimai neperduoti šių Lietuvos kariuomenės pajėgumų ukrainiečiams buvo priimti paskutiniame Valstybės gynimo tarybos (VGT) posėdyje.

„Ten, kur buvo priimti sprendimai Valstybės gynimo taryboje – aš manau, kad negrįžkime prie tų klausimų. Sprendimai yra priimti“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ sakė A. Anušauskas, akcentuodamas, kad Lietuva šiuo metu neturi kuo pakeisti ir taip ribotų priešlėktuvinės gynybos ir haubicų pajėgumų.

A. Anušauskas atkreipė dėmesį, kad kaimyninės Latvija ir Estija, nors ir turi mažesnes kariuomenes, rezerve laiko gerokai daugiau haubicų.

„Skirtumas yra akivaizdus ir kiekviena valstybė – šiuo atveju ir mūsų artimiausi kaimynai – perduoda tai, ką gali perduoti, ir to, ko reikia ukrainiečiams“, – nurodė jis.

Trečiadienį Kyjive apsilankęs ir su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu susitikęs Lietuvos vadovas Gitanas Nausėda pranešė, kad artimiausiu metu ukrainiečius pasieks nauja ginkluotės siunta iš Lietuvos – artimojo nuotolio zenitinės patrankos L70 ir amunicija. Anot A. Anušausko, Ukraina šiuo metu vertina pateiktą Vilniaus pasiūlymą.

„Čia yra Lietuvos pateiktas pasiūlymas – ukrainiečiai jį dar turi įvertinti, ekspertuoti, kiek jiems bus efektyvus (šis pasiūlymas – ELTA) iš esmės kovojant su dronais. Lietuva pasiruošusi tai įgyvendinti. Bet mes kalbame dar ir apie daugiau ginkluotės, kurią Ukraina galėtų panaudoti, kurią mes perduotume iš Lietuvos. Tiesiog dabar vyksta, sakyčiau, techninio lygio pasitarimai. Kai bus galiausiai viskas suderinta, sutarta – be abejonės, apie tai paskelbsime“, – patikino krašto apsaugos ministras.

ELTA primena, kad paskutiniojo posėdžio metu Valstybės gynimo taryba (VGT) nusprendė, kad Lietuva ir toliau rems Ukrainą: jai bus papildomai suteikta amunicijos. Tačiau nuspręsta, kad haubicų „PzH 2000“ ir oro gynybos sistemų NASAMS Lietuva neperduos. VGT taip pat nusprendė spartinti nuotolio oro gynybos sistemų įsigijimą.

Trečiadienį su V. Zelenskiu susitikęs G. Nausėda pažadėjo, kad Lietuva tęs nenutrūkstamą karinę, ekonominę ir humanitarinę paramą nuo Rusijos agresijos besiginančiai Ukrainai – Vilnius tikino perduosiąs Ukrainai artimojo nuotolio zenitinių patrankų L70 ir amunicijos.

Kartu su G. Nausėda Kyjive lankęsis Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda po susitikimo pareiškė, kad jo šalis priėmė sprendimą perduoti Ukrainai kupą tankų „Leopard“.

Įvertino dabartinę situaciją Ukrainoje

A.Anušauskas taip pat teigė, kad šiuo metu situacija Ukrainoje yra aiškesnė nei kad buvo prieš metus, kada Rusija tik ruošėsi pulti taikią kaimyninę valstybę.

„Vasario 24 d. nebuvo atėjusi, bet nuojauta, kad gali ateiti karas, jau buvo. Sausio mėnesį jau daug kas sakė, kad karas yra neišvengiamas, kad Rusija ruošia agresiją prieš Ukrainą. Nuo lapkričio mėnesio JAV ir Didžiosios Britanijos žvalgybos viešai teikė informaciją apie Rusijos dalinių telkimą. Iš tiesų buvo galima suprasti, kad esame labai sudėtingoje situacijoje ir kad mums reikia ruoštis“, – „Žinių radijui“ sakė A. Anušauskas.

Ministro teigimu, atsižvelgiant į tuometinę situaciją Ukrainos pasienyje jo kuruojamoje Lietuvos krašto apsaugos sistemoje vyko pasiruošimas.

„Tuo metu krašto apsaugos sistemoje mes vykdėme pasirengimą, gal to viešai nedeklaruodami“,– užsiminė ministras ir pridūrė, kad dabartinė situacija regione yra aiškesnė nei kad buvo prieš metus.

„Praėjus daugiau kaip 10 mėnesių, mes galime tik konstatuoti, kad situacija Ukrainoje, aš sakyčiau, yra aiškesnė. Ji tokia pati sudėtinga, bet yra aiškesnė, nes prieš metus, vasario 24 d., kai Rusijos ordos įsiveržė į Ukrainą, daug kas nežinojo kuo ir kaip viskas pasibaigs. Žinojome tik tiek, kad ukrainiečiai tikrai nepasiduos, kaip kad nepasidavė lietuviai 1991 m.“, – apibendrino A. Anušauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.