A. Skaisgirytė apie Vokietijos gynybos ministrės pasitraukimą: tikėtis reikšmingų pokyčių būtų neteisinga

Pirmadienį Vokietijos gynybos ministrei Christine Lambrecht paskelbus apie atsistatydinimą iš pareigų, prezidento Gitano Nausėdos vyriausioji patarėja užsienio politikos klausimais Asta Skaisgirytė mano, kad, nepaisant pokyčių, Berlyno pozicija saugumo klausimais išliks tokia pati. Pasak jos, sprendimus Vokietijos vyriausybėje priima ne vienas ministras ar ministrė, o visa valdančioji koalicija. Todėl, patarėjos manymu, šioje situacijoje Vilniui reikia ir toliau laikytis savo pozicijos ir tęsti dvišalių susitarimų įgyvendinimą.

Asta Skaisgirytė<br>T.Bauro nuotr.
Asta Skaisgirytė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 17, 2023, 9:45 AM, atnaujinta Jan 17, 2023, 9:49 AM

„Vokietijos politiką turbūt apsprendžia ne vienas žmogus, tai apsprendžia visa valdančioji koalicija, kuri dabar yra Vokietijos vyriausybėje. Todėl tikėtis reikšmingų pokyčių, manau, būtų neteisinga. Politika iš esmės tęsis tokia, kokia yra“, – antradienį „Žinių radijui“ sakė A. Skaisgirytė.

„Sakyčiau, (reikia – ELTA) kuo greičiau sulaukti naujo gynybos ministro ar ministrės ir tęsti tuos darbus, kurie buvo pradėti. Ministro atsistatydinimas yra šalies problema, pirmiausiai. Manau, kad vokiečiai labai greitai suras pakaitalą. Ir tiesiog toliau reikia daryti tai, kas buvo sutarta tarp Lietuvos prezidento ir Vokietijos kanclerio, įgyvendinant mūsų dvišalius susitarimus“, – pažymėjo ji.

A. Skaisgirytė nesiėmė prognozuoti, kas iš Vokietijos politikų galėtų pakeisti postą paliekančią Ch. Lambrecht. Visgi, ji pabrėžė, jog „kas beužimtų tą poziciją, su tuo Lietuva dirbs“.

ELTA primena, kad pirmadienį Vokietijos gynybos ministrė Christine Lambrecht paskelbė atsistatydinanti iš gynybos ministrės pareigų. Viešojoje erdvėje diskutuota, ar vykstant karui Ukrainoje politikė geba vadovauti šalies ginkluotųjų pajėgų atkūrimui.

Dėl to, kad negalėjo priimti „saugumo politikos sprendimų Vokietijos piliečių labui“, ji kaltino „daugelį mėnesių trukusį žiniasklaidos dėmesį jos asmenybei“.

Pastaruoju metu Ch. Lambrecht buvo užgriuvusi kritikos lavina. Klausimų kėlė didžiulės investicijos į šalies ginkluotąsias pajėgas bei diskusijos apie ginklų tiekimą Ukrainai. Vokiečiai suabejojo ministrės kompetentingumu ir pasipiktino jos viešais pasisakymais, įskaitant Naujųjų metų sveikinimą, kuriame ji, griaudint fejerverkams, kalbėjo apie Rusijos invaziją į Ukrainą.

Remiantis penktadienį paskelbta visuomeninio transliuotojo ZDF apklausa, net 60 proc. apklaustų vokiečių norėjo, kad Ch. Lambrecht atsistatydintų. Už tai pasisakė ir pusė jos Socialdemokratų partijos rinkėjų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.