A. Anušauskas Vyriausybei pristato šaukimo reformos gaires: visos pertvarkos dalys tarpusavyje susijusios

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas trečiadienį Vyriausybei pristato šaukimo reformos gaires. Ministras pažymi, kad kiekviena šios ministerijos parengtos pertvarkos dalis yra svarbi, nes ją išmetus keistųsi ir kitos reformos sudedamosios dalys.

A. Anušauskas Vyriausybei pristatys šauktinių reformą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
A. Anušauskas Vyriausybei pristatys šauktinių reformą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
A. Anušauskas Vyriausybei pristatys šauktinių reformą.<br>T.Bauro nuotr.
A. Anušauskas Vyriausybei pristatys šauktinių reformą.<br>T.Bauro nuotr.
A. Anušauskas Vyriausybei pristatys šauktinių reformą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
A. Anušauskas Vyriausybei pristatys šauktinių reformą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 18, 2023, 10:23 AM, atnaujinta Jan 18, 2023, 1:52 PM

„Pristatysime šaukimo reformos gaires. Tiesiog, kad Vyriausybės nariai pamatytų, kaip tai tarpusavyje yra susiję – ne tarnybos laikas, bet visa sistema“, – žurnalistams trečiadienį prieš Vyriausybės posėdį sakė A. Anušauskas.

„Po pristatymo vyksta teisėkūros darbas, tai tiesiog rengiami projektai. Ir jeigu visos institucijos manys, kad galiausiai reforma turėtų judėti toliau, tai Seime jau bus pristatomi jau konkretūs projektai ir nuo konkrečių projektų atsispiriant bus vykdoma reforma“, – taip pat akcentavo jis.

Pasak ministro, ši šaukimo į karinę tarnybą reforma yra reikalinga, kad didėtų profesionalių karių skaičius.

„Be šauktinių reformos iš esmės galima sakyti, kad sustotų profesionalių karių skaičiaus didėjimas. Negaliu sakyti, kad dabar jis nedidėja, bet didėjimo reikėtų šiek tiek didesnio. Turėtų būti greičiau formuojamas ir didesnis aktyvusis rezervas, nes numatyta aktyviojo rezervo trukmė, kuri dabar yra 10 metų, turėtų būti praplėsta iki 15 metų. Tai kiekviena dalis reformos yra tarpusavyje labai tampriai susijusi. Kokią nors dalį atidėjus ar išmetus, ar pakeitus, keistųsi ir kitos sudedamosios“, – akcentavo A. Anušauskas.

ELTA primena, kad sausio pradžioje krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas pristatė planuojamą šauktinių tarnybos pertvarką. Pasak jo, šia pertvarka ketinama trupinti tarnybos laiką iki pusmečio, didinti šauktinių ir aktyvaus karinio rezervo skaičių. Pusė 6 mėnesių tarnybą atlikusių šauktinių būtų priskirti rezervui, kita pusė – dar 3 mėnesius toliau testų tarnybą savanoriškai.

Taip pat siūloma sudaryti galimybę privalomą karinę tarnybą atlikti savaitgaliais per trejus metus.

A. Anušauskas sako, šie pokyčiai jau beveik prilygtų visuotiniam šaukimui.

Visgi praėjusią savaitę krašto apsaugos ministras A. Anušauskas susilaukė kritikos iš Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininko S. Skvernelio. Jis akcentavo, kad valdančiųjų sprendimas pristatyti inicijuojamą šaukimo į karinę tarnybą pertvarką yra keistas, nes šis klausimas dar nėra suderintas pačioje Vyriausybėje. Politikas pabrėžė, kad prieš pranešant tokius sprendimus, pirmiausiai reikėtų padiskutuoti ir su sutarimą dėl krašto apsaugos pasirašiusiomis partijomis.

Savo ruožtu premjerė Ingrida Šimonytė praėjusią savaitę teigė, kad krašto apsaugos ministro pristatyta šauktinių reforma nėra tai, ką jau būtų galima traktuoti kaip Vyriausybės poziciją. Pasak jos, šauktinių tarnybos pertvarką Ministrų kabinetas dar tik ketina svarstyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.