Opozicija Seimo posėdžiuose norėtų grįžti prie ikipandeminės balsavimo tvarkos

Pandemijos metu parlamentarams pakeitus balsavimo posėdžių metu tvarką, opozicija prieš artėjančią pavasario Seimo sesiją ketina inicijuoti, pasak jų, šios ydingos praktikos pakeitimus.

Seimas.<br>T.Bauro nuotr.
Seimas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-01-18 11:08

Anot opozicijai priklausančių parlamentarų, nors šiuo metu diskusijos dėl iniciatyvos aktyviai nevyksta, vis tik, pažymi jie, klausimą dėl balsavimo ketinama aptarti prieš pat sesiją.

Gegužę Seimas pakeitė parlamento statutą, numatant, kad „dėl įstatymo projekto priėmimo metu svarstomų pasiūlymų, straipsnių priėmimo ir viso įstatymo projekto priėmimo balsuojama Seimo posėdžio darbotvarkėje numatytu balsavimo laikotarpiu, kuris nustatomas vieną ar du kartus Seimo rytiniame ir vakariniame posėdyje“. Tai reiškia, kad parlamentarai apsisprendžia dėl įstatymų projektų ne po kiekvieno iš jų aptarimo, bet išreiškia savo valią iš anksto nustatytame balsavimo laikotarpyje.

Ir, nors ši iniciatyva tąkart gavo pakankamą parlamentarų palaikymą, Seimo opozicija dabar negaili kritikos, jų nuomone, šiai ydingai praktikai. Todėl, pasak Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininko S. Skvernelio, opozicija planuoja keisti šiuo metu esančią tvarką.

„Yra opozicijos planuose, o kai pavasaris ateis, pamatysime, kaip iniciatyva virs ar nevirs kūnu. Bet jau ne kartą opozicija minėjo, kad praktika yra ydinga ir reikalinga tik tam, kad valdantieji galėtų susikoncentruoti į sau trūkstamus balsus“, – Eltai teigė S. Skvernelis.

Pasak parlamentaro, šiuo metu diskusijose, kol nėra prasidėjusi pavasario Seimo sesija, „yra padaryta pauzė“.

„Bet mes grįšime prie tos temos ir tų argumentų. Ir grėsmių, kurios turėjo įtakos tokiam balsavimo būdui... Jų kaip ir nebėra“, – sakė jis.

S. Skverneliui antrina ir Seimo socialdemokratų frakcijos seniūnė Orinta Leiputė.

„Tos diskusijos vyksta nuolat, nes daliai Seimo narių yra patogiau vienaip, kitiems yra patogiau kitaip. Šiaip manome, kad dėl patogumo, kai yra paskelbtas laikas, galbūt yra paprasčiau. Bet dėl pačių įstatymų priėmimo kokybės – reikia parlamentarų diskusijų“, – sakė O. Leiputė.

„Tai frakcijoje kol kas bendro sprendimo priėmę nesame, bet, mano nuomone, būtų geriau taip, kaip buvo ikipademiniame laikotarpyje“, – pridūrė ji.

Pasak jos, iniciatyvos opozicijos atstovai ketina imtis prieš prasidedant pavasario Seimo sesijai.

„Apsitarsime prieš pat sesiją ir pasiūlysime, jei sutarsime vieningą variantą. Bet ir opozicijoje, ir valdančiųjų tarpe yra įvairiai manančių žmonių“, – kalbėjo O. Leiputė.

ELTA primena, kad šių metų gegužę Seimas pakeitė parlamento statutą, numatant, kad „dėl įstatymo projekto priėmimo metu svarstomų pasiūlymų, straipsnių priėmimo ir viso įstatymo projekto priėmimo balsuojama Seimo posėdžio darbotvarkėje numatytu balsavimo laikotarpiu, kuris nustatomas vieną ar du kartus Seimo rytiniame ir vakariniame posėdyje.“

Anksčiau galiojo tvarka, numatanti, kad Seimo pirmininkas kartu su Seimo pirmininko pavaduotojais pagal patvirtintą savaitės posėdžių darbotvarkę sudarydavo detalų kiekvienos posėdžių dienos darbotvarkės projektą, kuriame kiekvienam klausimui turėdavo būti atskirai nurodytas pranešėjas ir svarstymo ar balsavimo laikas.

Kiek anksčiau Eltai opozicijos atstovai teigė, jog norėtų grįžti prie ankstesnio balsavimo – piktinamasi ne tik paviršutiniškomis diskusijomis dėl įstatymų projektų, bet ir pasyviu dalyvavimu plenariniuose posėdžiuose. Be to, opozicijos atstovų įsitikinimu, valdantieji įtvirtino pandeminiu metu taikytą balsavimo politiką tik tam, jog išlaikytų itin trapią daugumą.

Tuo metu Seimo vadovybė yra įsitikinusi, kad statute įtvirtinta tvarka leidžia parlamentarams efektyviau išnaudoti savo laiką – ruoštis ir nagrinėti savos srities įstatymus, rengti klausimus komitetų posėdžiams. Tačiau, pasak parlamento vadovės, iniciatyvos dėl Seimo statuto pokyčių galėtų būti svarstomos.

„Tam, kad būtų pakeista tvarka, reikėtų keisti statutą. Tai Seimo daugumos valia. Jei bus tokių iniciatyvų, pavyzdžiui, iš opozicijos pusės, mes svarstysime ir balsuosime“, – nurodė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.