Pasižvalgykite: Seime įkurtas kambarys politikų vaikams, šie atskleidė, ar paliks jame savo atžalas

Šių metų pradžioje Seime įrengtas specialus vaikų kambarys, kuriame savo atžalas posėdžių ar svarbių susitikimų metu jau gali palikti tautos išrinktieji. Tiesa, kol kas vaizdas Seimo narių vaikams skirtoje erdvėje – skurdokas, tačiau gyvybės į kambarį įnešti jau planuoja ir patys parlamentarai.

 Seime įrengtas vaikų kambarys.<br> Lrytas.lt koliažas
 Seime įrengtas vaikų kambarys.<br> Lrytas.lt koliažas
Seime įrengtas vaikų kambarys<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seime įrengtas vaikų kambarys<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seime įrengtas vaikų kambarys<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seime įrengtas vaikų kambarys<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seime įrengtas vaikų kambarys<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seime įrengtas vaikų kambarys<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seime įrengtas vaikų kambarys<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seime įrengtas vaikų kambarys<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seime įrengtas vaikų kambarys<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seime įrengtas vaikų kambarys<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seime įrengtas vaikų kambarys<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seime įrengtas vaikų kambarys<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seime įrengtas vaikų kambarys<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seime įrengtas vaikų kambarys<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seime įrengtas vaikų kambarys<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seime įrengtas vaikų kambarys<br>V.Ščiavinsko nuotr.
V.Čmilytė-Nielsen.<br>V.Skaraičio nuotr.
V.Čmilytė-Nielsen.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ieva Kačinskaitė-Urbonienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ieva Kačinskaitė-Urbonienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

Jan 19, 2023, 6:53 AM

Ateityje kambarį dar planuoja pagražinti

Pernai buvo priimtas įstatymas, numatantis, kad nuo 2023 metų didesnėse valstybės įstaigose turi būti įrengti vaikų kambariai. Privačiame sektoriuje, kitose įstaigose ar organizacijose įsirengti vaikų kambarius rekomenduojama pagal poreikį.

Deramą pavyzdį iš karto ėmėsi demonstruoti Seimas – vaikų kambarys čia įrengtas jau sausio pradžioje. Tiesa, kol pavasario sesija dar neprasidėjusi, jis kol kas – tuščias ir tylus.

Lrytas.lt žurnalistams apsilankius kambaryje trečiadienio popietę, jame bei aplink jį nebuvo nei vaikų, nei pačių parlamentarų. Visgi panašu, kad lankytojų čia jau laukiama – vaikams paruoštos knygelės, žaidimai, kambario viduryje pastatytas stalas su keliomis kėdutėmis, kur vaikai gali piešti ar spalvinti.

Specialioje Seimo narių atžaloms skirtoje erdvėje pasirūpinta ir tėvų bei kitų vaikus prižiūrinčių žmonių patogumu – stovi rašomasis stalas, galima prisėsti ant sėdmaišių.

Kaip nurodė Seimo kanceliarijos Spaudos biuro vedėja Justė Radzevičiūtė-Laugalienė, pirmuosiuose parlamento rūmuose vaikų priežiūros kambarys pradėjo veikti nuo sausio mėnesio, kaip ir numatyta įstatyme. Tiesa, jau keletą metų vaikų kambarys veikia ir šalia įsikūrusiame Seimo lankytojų centre.

„Seime įrengtas vaikų priežiūros kambarys atitinka Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos patvirtintame apraše numatytus reikalavimus. Pagrindiniais baldais, interjero detalėmis bei įranga rūpinasi Seimo kanceliarija.

Siekdami geriau atitikti kambario naudotojų poreikius bei kuo tvariau organizuoti veiklas, kviesime kanceliarijos darbuotojus atnešti mažiau naudojamus žaidimus, žaislus ar knygas į kambarį“, – portalui lrytas.lt sakė Seimo kanceliarijos atstovė.

Ji pridūrė, kad ateityje vaikų erdvę dar ketinama patobulinti. Taip pat pažymima, kad kambaryje sudaryta galimybė dirbti tėvams ar kitiems vaikus prižiūrintiems asmenims.

Žaislų atneš ir iš namų

Parlamento tėvams atsiradusia galimybe jau pasidžiaugė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Vaiko kambariu dar nepasinaudojau – ateityje, jeigu bus galimybė ir poreikis, pasinaudosiu. Manau, kad vaiko kambariai daro institucijas draugiškesnes šeimoms. Tokia ir buvo mano pasiūlymo esmė“, – portalui lrytas.lt teigė ji.

„Darbietė“ Ieva Kačinskaitė-Urbonienė taip pat pasakojo, kad jos atžaloms kambaryje dar neteko pabūti, tačiau neabejotinai jame apsilankys.

„Nekantrauju! Reikės iš namų surinkti žaisliukus, su kuriais vaikai mažiau žaidžia, ir papildyti, nes kambarys toks labai skurdus. Mano vaikai kartais ateina į Seimą, tai dabar čia bus tokia erdvė, kur jie galės praleisti laiką.

Tikrai ne visada pavyksta, kad jie būtų kabinete, jei turiu kokį susitikimą. Manau, kad tikrai pasinaudosime šia galimybe“, – teigė I.Kačinskaitė-Urbonienė.

Pasak „darbietės“, labiausiai šiam kambariui kol kas trūksta daugiau daiktų, kad vaikai turėtų kuo jame užsiimti.

„Kadangi nebus kažkokio žmogaus, kuris prižiūrės, užims ar ves kokias nors veiklas, natūralu, kad vaikai turi rasti veiklos iš ten esančių daiktų. Reikėtų tiesiog papildyti, kad būtų kuo užsiimti, bet, man atrodo, kad pagrindiniai dalykai – sėdmaišiukai, kiliminė danga, stalas, kad vaikai galėtų paruošti pamokas – yra.

Gal man ten tik trūksta šviesos, bet čia smulkmenos“, – portalui lrytas.lt kalbėjo parlamentarė.

Kambaryje esančius vaikus turės prižiūrėti tėvai arba kiti už juos atsakingi asmenys – I.Kačinskaitės-Urbonienės manymu, kiekvienas Seimo narys turėtų rasti sau tinkamiausią variantą.

„Gal kažkas ateis su lydinčiais giminaičiais, gal kažkas savo padėjėjų ar patarėjų pagalbos paprašys, jei tuo metu turės kokį svarbų susitikimą. Žinoma, nereikia suprasti, kad Seimo narių padėjėjai užsiims vaikų priežiūra – gal tiesiog padės. Kadangi ten yra įrengtos darbo vietos, kad žmogus galėtų užmesti akį į vaikus, man atrodo, tai yra teisinga, nes palikti vaikus be priežiūros būtų pavojinga.

Man atrodo, čia yra vienas iš įstatymų, kuris nebuvo būtinas, bet ar jis kenkia? Ne, nekenkia“, – pridūrė Darbo frakcijos Seime atstovė.

Savo vaikus į parlamento rūmus retkarčiais atsiveda ir Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Saulius Skvernelis. Tiesa, jis prisiminė, kad panašus vaikų kambarys jau buvo įrengtas ir jo prieš kelerius metus vadovaujamoje Vyriausybėje.

„Manau, kad tai yra teisingas sprendimas. Mes ir anksčiau Vyriausybėje tokį kambarį padarėme, ir jis sulaukė pakankamai didelės sėkmės, žmonės ten galėjo palikti vaikus, tai čia buvo pliusas. Matau, kad yra Seimo narių, kurie tuos vaikučius atsiveda, kai kurie sugeba ir į salę atsivesti, tai šito kambario buvimas yra gera alternatyva“, – vertino S.Skvernelis.

Pats jis tikino savo atžalas neretai atsivedantis tiesiog į savo kabinetą, bet, jei reikės, pasinaudos ir specialiu kambariu.

„Jei reikės, trumpam – kokiam pusvalandžiui ar valandai. Jie būna kartu kabinete, bet jei bus galimybė – pasinaudosiu“, – portalui lrytas.lt sakė Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovas.

Kokie reikalavimai keliami?

Pagal Seimo priimtas Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisas, nuo 2023 metų sausio valstybės ir kitos įstaigos, kuriose yra patvirtinta 100 ir daugiau valstybės tarnautojų ar darbuotojų, dirbančių pagal darbo sutartis, pareigybių ir tie valstybės tarnautojai ar darbuotojai dirba viename ar šalia esančiuose pastatuose, turės įrengti vaikų kambarius trumpalaikei priežiūrai.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) yra parengusi ir minimalius reikalavimus vaikų valandinės priežiūros kambariui.

Vaikų kambariai turi būti įrengti įstaigų patalpose, atitikti statinių prieinamumo žmonėms su negalia reikalavimus.

Vaikų kambariuose turi būti įvairaus amžiaus vaikams skirtų žaislų, žaidimų, knygų, žurnalų, piešimo priemonių ar kitų vaikų ugdymosi priemonių. Žaislai ir kitos priemonės neturi kelti pavojaus vaikų sveikatai (dėl rizikos juos nuryti, jų įkvėpti ar jais susižeisti palietus odą, gleivinę, akis).

Vaikų kambariuose turi būti įvairaus amžiaus vaikams pritaikytų, vaikams skirtų baldų. Kambariuose esanti įranga, baldai, žaislai ir kitos priemonės turi būti švarūs, prižiūrimi, tvarkomi ir valomi.

Atsiradę sienų, lubų, grindų, įrangos, baldų, žaislų ir kitų priemonių defektai, galintys turėti įtakos vaikų sveikatai ir saugumui, turi būti šalinami nedelsiant.

Vaikų kambariai turi būti įrengti tame pačiame aukšte kaip ir sanitariniai mazgai, kuriuose esantys įrenginiai turi būti pritaikyti vaikams pagal ūgį.

Šie sanitariniai mazgai turi atitikti statinių prieinamumo žmonėms su negalia reikalavimus, turi būti veikiantys ir techniškai tvarkingi. Juose turi būti asmens higienos priemonių: tualetinio popieriaus, skysto muilo, rankų džiovintuvų ar vienkartinių rankšluosčių.

Vaikų kambariuose gali būti įrengtos stacionarios kompiuterizuotos vietos vaikams. Jos turi būti įrengtos taip, kad vaikai galėtų laisvai prieiti, turėtų pakankamai erdvės judėti ir kūno padėčiai keisti, kad šviesos šaltiniai neatsispindėtų monitoriuje.

Stalas ir jo paviršius turi būti tokie, kad ant jo būtų galima patogiai pastatyti monitorių, padėti klaviatūrą ir kitus būtinus įrenginius.

Vaikų kambariuose negali būti laikoma gyvūnų, galinčių kelti pavojų vaikų sveikatai, o augalai, galintys kelti pavojų vaikų sveikatai (dėl apsinuodijimo, susižalojimo rizikos), gali būti auginami tik vaikams nepasiekiamose vietose.

Vaikų kambariuose turi būti pirmosios pagalbos rinkinys. Įstiklintos durys (jei tokių yra), sienos aplink duris, durų dalys, apatinės sienų dalys turi atitikti saugos reikalavimus.

Vaikų kambarių varstomi langai turi turėti langų atidarymo ribotuvus arba kitas apsaugos nuo vaikų iškritimo priemones, jeigu jie yra pasiekiami vaikams ir kelia iškritimo pavojų. Elektros lizdai turi būti uždengti specialiomis apsaugos priemonėmis.

Grindų danga turi būti neslidi, lygi (nekelti kritimo rizikos užkliuvus), lengvai valoma, grindų aukščio pokyčiai turi būti pažymėti įspėjamaisiais ženklais arba kontrastinga spalva.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.