G. Landsbergis tikina, kad Briuselyje matomas siekis suvienodinti sankcijas Baltarusijai ir Rusijai: Lietuva palaiko šį procesą

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis tvirtina, kad Briuselyje šiuo metu yra matomas siekis suvienodinti sankcijas Baltarusijai ir Rusijos Federacijai. Pasak jo, Lietuva palaiko šį procesą, nes tai padėtų uždaryti prekių tranzito kelius per Baltarusiją Rusijos link.

Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 23, 2023, 11:52 AM

„Yra siekis suvienodinti sankcijas (Baltarusijai ir Rusijai – ELTA). Lietuva palaiko šį procesą, manau, kad tai yra teisinga. Galime įžvelgti tam tikras tendencijas, kai sankcijas galimai bandoma apeiti, pasinaudojant tam tikromis išimtimis, kurios dar yra taikomos Baltarusijai. Sankcijų suvienodinimas iš esmės uždarytų kelius per Baltarusiją prekėms pasiekti Rusiją“, – pirmadienį prieš Europos Sąjungos (ES) Užsienio reikalų tarybą žurnalistams teigė G. Landsbergis.

Tuo tarpu kalbėdamas apie 10-ąjį sankcijų Rusijai paketą, ministras pabrėžė, kad labai didelių žingsnių tikėtis nereikėtų ir kol kas galima kalbėti tik apie ribojimus atskiriems asmenims bei sektorines sankcijas. Tačiau, anot jo, derybos šiuo metu yra tik prasidėjusios.

„Paprastai neatskleidžiame tol, kol derybos nėra pasibaigusios. Šiuo metu, tiesą sakant, jos yra tik prasidėjusios, vakar naktį vyko aptarimai pateiktų sankcijų. Galiu tik pasakyti, kad tarp jų yra asmenų pavardės, yra kai kurios sektorinės sankcijos, tai nebereikia tikėtis labai didelių žingsnių, dėl to, kad matome, jog procesas vis sudėtingėja. Bet, nepaisant to, nuolat tą kartelę šiek tiek stumiame pirmyn“, – sakė konservatorius.

Politikas pažymėjo, kad jam asmeniškai svarbu būtų ir tai, jog diskusijoje būtų grįžta ir prie Rusijos valstybinės atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ įtraukimo į sankcijų sąrašą.

„Man asmeniškai yra svarbu, kad būtų grįžta prie diskusijos, kuri buvo ir anksčiau, tai dėl „Rosatom“. (...) Netgi sektorius, visos atominės energetikos sektorius arba jos pagrindinė įmonė „Rosatom“ tikrai gali būti sankcionuojami. Tikiuosi nevengsime pokalbio, kurio keli etapai jau uždaryti, bet tikiuosi, kad toliau galime diskutuoti ir atrasti sutarimą“, – sakė ministras.

ELTA primena, kad Europos Sąjunga (ES), reaguodama į Rusijos agresiją prieš Ukrainą, yra patvirtinusi devynis sankcijų Rusijai paketus. Devintąjį griežtų sankcijų Rusijai rinkinį, ES taryba patvirtino gruodžio mėnesį.

Vis dėlto, jame liko išimtys arba sankcijų sušvelninimas verslininkams, užsiimantiems trąšų ir maisto eksportu, dėl kurių prieštaravo Lietuva, nors formuluotės dėl jų padarytos ne tokios kategoriškos, kaip buvo siūloma.

Į asmenų, kurių turtas įšaldomas, sąrašą ES įtraukė beveik 200 papildomų asmenų ir subjektų. Šis skaičius apima Rusijos ginkluotąsias pajėgas, taip pat pavienius pareigūnus ir gynybos pramonės įmones, Valstybės Dūmos ir Federacijos tarybos narius, ministrus, neteisėtas Rusijos įgaliotąsias institucijas okupuotose Ukrainos teritorijose ir politines partijas.

Į šį sąrašą įtraukti pagrindiniai asmenys, dalyvavę Rusijos žiauriose ir tyčinėse raketų atakose prieš civilius gyventojus, grobiant Ukrainos vaikus ir juos išvežant į Rusiją ir vagiant Ukrainos žemės ūkio produktus.

Taip pat pakete nustatyti nauji eksporto apribojimai jautrioms dvejopo naudojimo ir pažangioms technologijoms, kurios gali padėti didinti Rusijos karinius pajėgumus ir technologinę plėtrą. Apribojimai apima bepiločių orlaivių variklius, kamufliažinę įrangą, papildomą cheminę ir (arba) biologinę įrangą, riaušių malšinimo medžiagas ir papildomus elektroninius komponentus, naudojamus Rusijos karinėse sistemose mūšio lauke.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.