Įtarimų pedofilija skandalas – prieš pat rinkimus: kaip kaltinimai K. Bartoševičiui paveiks konservatorių partiją

Skandalingų kaltinimų dėl galimo vaikų tvirkinimo sulaukęs Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos Seime narys Kristijonas Bartoševičius parlamento kolegas ir nemažą dalį visuomenės pirmadienį paliko be žado.

Kristijonas Bartoševičius<br>O.Posaškovos nuotr.
Kristijonas Bartoševičius<br>O.Posaškovos nuotr.
Kristijonas Bartoševičius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kristijonas Bartoševičius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kristijonas Bartoševičius ir Arvydas Anušauskas<br>V.Skaraičio nuotr.
Kristijonas Bartoševičius ir Arvydas Anušauskas<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytautas Dumbliauskas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vytautas Dumbliauskas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Kristijonas Bartoševičius.<br>T.Bauro nuotr.
 Kristijonas Bartoševičius.<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Kristijonas Bartoševičius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kristijonas Bartoševičius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kristijonas Bartoševičius<br>T.Bauro nuotr.
Kristijonas Bartoševičius<br>T.Bauro nuotr.
Kristijonas Bartoševičius<br>D.Umbraso nuotr.
Kristijonas Bartoševičius<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Jan 23, 2023, 6:35 PM

Jau pasigirdo spėjimų, kad ši žinia neabejotinai turės įtakos tiek konservatorių partijos reputacijai, tiek artėjantiems rinkimams, tačiau naujienų portalo lrytas.lt kalbinti politologai pateikė savo scenarijus.

R.Morkūnaitė-Mikulėnienė: tai yra didžiulis sukrėtimas

„Smūgis yra nemenkas“, – apie prokuratūros pareikštų kaltinimų politines pasekmes partijai sunkiai rinkdama žodžius pirmadienį kalbėjo konservatorių frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Pirmadienį K.Bartoševičius pranešė, kad taukiasi iš Seimo dėl „asmeninių priežasčių“, tačiau netrukus paaiškėjo, jog Generalinė prokurorė Nida Grunskienė kreipėsi į Seimą, prašydama panaikinti K.Bartoševičiaus teisinę neliečiamybę.

Prokurorė Seimo pirmininkę informavo apie 2022 m. lapkričio 15 d. pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl galimai įvykdytų nusikalstamų veikų, numatytų Baudžiamojo kodekso 150 straipsnio 4 dalyje, 153 straipsnio 1 dalyje ir 150 straipsnio 3 dalyje.

Šie straipsniai numato atsakomybę už seksualinį mažamečių ir nepilnamečių asmenų prievartavimą, tvirkinimą. Tyrime figūruoja mažiausiai du nukentėję nepilnamečiai vaikai, vienam jų yra iki 14 metų.

„Itin netikėta, sunkiai suvokiama. Susipažinus su kaltinimų turiniu viską dar labiau apsunkina ta prasme, kad yra dar didesnis sukrėtimas“, – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“ šoko neslėpė konservatorė R.Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Politikė teigė, kad K.Bartoševičiaus praneštas sprendimas trauktis iš Seimo jos tuo metu nenustebino, mat politikas jai ne kartą buvo užsiminęs apie panašaus pobūdžio ketinimus, o savo sprendimą partijos kolegoms, kaip ir žiniasklaidai, K.Bartoševičius aiškino taip pat – „dėl asmeninių priežasčių“.

Konservatorių frakcijos seniūnė nesiėmė vertinti, kokia žala dėl kilusio skandalo padaryta partijai.

„K.Bartoševičius nėra ir nebuvo mūsų partijos narys, jis į Seimą kandidatavo su mūsų sąrašu, tapo ir mūsų frakcijos nariu. Aišku, kad kalbėti ir vertinti tokią situaciją dabar yra sunku, kaltinimai yra labai rimti.

Matyt, laikas parodys, kas, kaip ir ką vertina. Svarbiausia dabar turbūt yra nuoširdumas iš visų pusių, kurios dalyvauja procese, kad procesas vyktų tinkamai teisingumo prasme“, – laidos metu kalbėjo R.Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Negatyvo šleifą neš dar ilgai

Klaipėdos universiteto (KU) politologė Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili svarstė, kad skandalingi kaltinimai K.Bartoševičiui gali turėti įtakos artėjantiems savivaldos rinkimams ir konkrečiai konservatorių rezultatams, tačiau abejoja, kad toji įtaka bus labai didelė.

„Tai dar tik šviežia informacija, kurios turime labai ribotai. Bet žinant, kokie Baudžiamojo kodekso straipsniai yra taikomi, į kokius yra apeliuojama iš prokuratūros pusės, čia vienareikšmiškai, net nepriklausomai nuo politinių pažiūrų, kitokios visuomenės reakcijos ir nuomonės į šį įvykį net negalime tikėtis.

Žinoma, vis dar galioja nekaltumo prezumpcija, tačiau bet kokiu atveju tokie kaltinimai duoda labai stiprų neigiamą atspalvį. Ar tai gali turėti įtakos rinkimams – manau, kad taip. Ar labai stipriai ir daug – nemanyčiau“, – lrytas.lt tvirtino politologė.

Visgi, pasak G.Burbulytės-Tsiskarishvili, ištikimi konservatorių partijos rinkėjai greičiausiai nenusigręš nuo šios politinės jėgos tik dėl vieno žmogaus.

„Reakcija tikrai bus negatyvi, tam tikra dalis žmonių gali atsitraukti nuo partijos rėmimo, bet nemanau, kad tai bus tokia didelė masė žmonių, jog tai labai reikšmingai juos paveiktų.

Nebent tai gali turėti įtakos daugiau tose savivaldybėse, kur balsai bus surinkti „ant ribos“, ir tų kelių žmonių trūkumas tada gali labai stipriai pasijausti. O kad visuomenės nuomonės reitinguose turėtų smuktelėti apskritai valdančiųjų, konservatorių ir Seimo pozicijos, manau, kad to irgi galime sulaukti“, – pažymėjo Klaipėdos universiteto politologė.

Specialistė kalbėjo, kad seksualinio priekabiavimo skandalų parlamente iki šiol būta, tačiau būtent tokio atvejo, kuris liestų vaikus, politologė neprisimena.

„Kadangi prokuratūra paskelbė, kad kalbama ir apie mažamečius, tai tokio atvejo aš tikrai neprisimenu. Esame pripratę prie labai įvairaus plauko korupcijos skandalų, kurie dažnai subliūkšdavo, ir tada visuomenėje vėl prasidėdavo nepasitenkinimas, kad ar čia nebuvo surežisuota, ar kažkas su kažkuo nebandė susidoroti, tai manau, kad čia turime visiškai kitą atvejį, supurtantį visuomenę.

Nors nekaltumo prezumpcija ir galioja, bet kuriuo atveju metamas labai sunkus šleifas apskritai pačiam Seimui, nepriklausomai nuo to, kokiai politinei jėgai šis žmogus atstovavo“, – dėmesį atkreipė G.Burbulytė-Tsiskarishvili.

Tiesa, ji pridūrė, kad nepasitikėjimas Seimui šiuo metu yra pats didžiausias, kokį esame matę, tad šis įvykis situacijos toli gražu nepagerins.

„Puikiai suprantame, kad tokio pobūdžio bylos per vieną dieną nėra išsprendžiamos, ir yra tikrai nemaža tikimybė, kad procesai užsitęs. Dabar sukeliamas pirminis didelis negatyvus fonas, kuris, be abejo, tikrai turės įtakos, kad dar didesnė žmonių dalis pikčiau žiūrės į politikus, į parlamentą, į politines partijas, bet kitokios reakcijos mes psichologiškai ir negalime tikėtis.

Tai yra natūralu ir labai žmogiška, ir kad tai gali turėti įtakos kitų metų parlamento rinkimuose – manau, kad tikrai taip. Prokuratūra be reikalo nesiima tokių iniciatyvų, ir žinant, kiek tokie procesai gali trukti, manyčiau, kaip tik gali būti sutapimas, jog kitais metais bus daugiau informacijos, teisminiai procesai bus prasidėję, ir tai sutaps su parlamento rinkimais.

Šis įvykis turės labai ilgą neigiamą šleifą, kuris tęsis tikrai ne mėnesį, ne du, o tikėtina, kad metus ir net ilgiau“, – lrytas.lt aiškino Klaipėdos universiteto politologė.

Su partija nesies?

Tuo metu Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologo Vytauto Dumbliausko nuomone, galimo vaikų tvirkinimo skandalas neturės įtakos konservatorių rezultatams savivaldos rinkimuose.

„Partija neatsako už kiekvieną savo narį, kad ir priklausantį partijos elitui – nes Seimo nariai jau yra partijos elitas. Neturėtų pakenkti, nes jie neatsako už kiekvieno žmogaus psichinę būseną. Jeigu buvo nepilnamečiai tvirkinami, tai jau yra psichiatro reikalas“, – įsitikinęs V.Dumbliauskas.

Politologas taip pat argumentavo, kad konservatorių partijos rinkėjai – lojalūs ir drausmingi, todėl prie balsadėžių ateis ir savo partiją vis tiek palaikys.

„Tėvynės Sąjungos rinkėjai, mano įsitikinimu, yra racionalūs ir balsuoja už tą partiją sąmoningai, nes nemato jai alternatyvos. Rinkėjai už tai, ką padarė vienas Seimo frakcijos narys, nebaus partijos, nes mano, kaip sakė A.Kubilius, kad ši partija yra „geriausia, kas gali ištikti Lietuvą“, – įvertino politologas.

„Į rinkimus jie ateis. Politikos sociologai yra užfiksavę, kad Tėvynės Sąjungos rinkėjai yra ne tik lojalūs, bet ir drausmingi. Jie yra pareigos žmonės, o dalyvavimas rinkimuose yra šventas“, – pridūrė jis.

Anot politologo, nemažai priklausys ir nuo, kaip partija sugebės iš šio skandalo išsisukti viešųjų ryšių prasme.

Paklaustas, ar nuo šiol konservatorių partija nebus visuomenėje siejama su pedofilijos skandalu, V.Dumbliauskas priminė kitus panašaus pobūdžio skandalus pasaulyje.

„Pavyzdžiui, Katalikų bažnyčia Lenkijoje su pedofilijos skandalais stipriai įgrimzdusi, tačiau tai lenkų katalikiškumo, religingumo labai nesumažino. Jie traktuoja tai kaip atskiro žmogaus paklydimą, ligą. Tai bus tarsi dėmė, bet nebus susiejama su partija“, – svarstė V.Dumbliauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.