VRK pašalinus per 500 kandidatų iš savivaldos rinkimų, sulaukta 10 politinių jėgų skundų

Praėjusią savaitę Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) pašalinus iš savivaldybių tarybų ir merų rinkimų per 500 kandidatų, tinkamai nepateikusių dalies pareiškinių dokumentų, Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) jau gavo 10 skundų.

Vyriausioji rinkimų komisija.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vyriausioji rinkimų komisija.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 24, 2023, 3:53 PM

VRK duomenimis, į teismą pasikreipė Lietuvos liberalų sąjūdis, Lietuvos žaliųjų partija, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS), partija „Laisvė ir teisingumas“, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS), Darbo partija bei Lietuvos regionų partija.

VRK sprendimus apskundė ir du politiniai komitetai – „Šilalės centristai“ bei nepartinis sąrašas „Dirbame miestui“.

Skundą dėl neregistravimo rinkimams pateikė ir Tautos ir teisingumo sąjungos pirmininkas Petras Gražulis. Politikas sulaukė dviejų neigiamų VRK sprendimų. Dėl nepateiktos biografijos Seimo narys prarado galimybę pretenduoti į sostinės merus, o dėl nesumokėto rinkimų užstato – teisę kandidatuoti į Vilniaus tarybą.

ELTA primena, kad prieš savaitę VRK nusprendė išbraukti iš rinkimų sąrašų maždaug pusę tūkstančio kandidatų į savivaldos rinkimus. VRK duomenimis, iš daugiau kaip 14 tūkst. pretendentų, maždaug 500 kandidatų pareiškiniai dokumentai pateikti neteisingai – dalis politikų nepateikė privačių interesų, turto, pajamų deklaracijų, dalis nepateikė savo nuotraukų bei biografijų.

Daugiausiai kandidatų prarado Tautos ir teisingumo sąjunga. Per 150 šios politinės jėgos kandidatų pateikė netvarkingus dokumentus VRK – dešimtys partijos politikų vietoje savo nuotraukų VRK pateikė ramunių, kaktusų, vyno taurių, gamtos peizažų nuotraukas, didžioji dalis neužpildė kandidatų biografijų.

Iš rinkimų išbraukti ir beveik 70 Darbo partijos kandidatų, per keturiasdešimt partijos „Laisvės ir teisingumo“, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS), beveik keturios dešimtys Lietuvos žaliųjų partijos kandidatų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.