Kritikos sulaukęs G. Landsbergis paaiškino, kodėl užtruko sureaguoti į K. Bartoševičiaus skandalą

Kritikos dėl per lėtos komunikacijos dabar jau buvusio parlamentaro Kristijono Bartoševičiaus klausimu sulaukęs užsienio reikalų ministras, konservatorių partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis trečiadienį paaiškino, kodėl užtruko sureaguoti į Seimą sukrėtusį skandalą.

Gabrielius Landsbergis<br>V.Skaraičio nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>V.Skaraičio nuotr.
Kristijonas Bartoševičius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kristijonas Bartoševičius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kristijonas Bartoševičius<br>O.Posa
Kristijonas Bartoševičius<br>O.Posa
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 25, 2023, 1:01 PM, atnaujinta Jan 25, 2023, 1:28 PM

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininkui pažerta kritikos strėlių, esą šis per lėtai reaguoja į visuomenę ir parlamentą sukrėtusią naujieną dėl savo frakcijos kolegos K.Bartoševičiaus, kuris pirmadienį sulaukė kaltinimų dėl galimo nepilnamečių ir mažamečių prievartavimo.

„Aš suprantu lūkesčius greitos komunikacijos. Kartais tiesiog ir dėl techninių, politinių uždavinių, kuriuos tuo metu turiu daryti, nebūtinai įmanoma adekvačiai greitai reaguoti.

Buvo toks tuo metu ir buvusių Vilniuje žmonių sprendimas, kad frakcijos seniūnė, kuri yra geriausiai susipažinusi su situacija, lengviausiai pasiekiama, ji tuo metu ir pakomentuos. Tik leidus po posėdžių atsikvėpti buvo galimybė sureaguoti“, – aiškino iš Briuselio ką tik grįžęs G.Landsbergis.

Pats TS-LKD partijos pirmininkas apie K.Bartoševičiaus sprendimą atsisakyti Seimo nario mandato teigė sužinojęs penktadienį.

„Penktadienį frakcijos seniūnės buvau informuotas apie mandato atsisakymą, ir buvo tos pačios aplinkybės, kurios ir viešojoje erdvėje buvo pristatytos. Pirmadienį sužinojau apie platesnį kontekstą“, – nurodė jis.

Paklaustas, kaip mato partijos ateitį ir jos reputaciją, G.Landsbergis pažymėjo, kad laikas – jautrus, tačiau dabar reikia atsigręžti į teisėsaugos darbą.

„Aš suprantu, kad norima sieti, ir rinkiminis laikotarpis yra jautrus laikas, suprantama. Turbūt yra labai svarbu pabrėžti, kad nėra žmonių partijoje, kurie turėtų kitą poziciją, kitą nuomonę ar mėgintų kažkaip kitaip pristatyti tą situaciją. Manau, kad visi yra sukrėsti, ir aš kalbu ne tik už save.

Reikia pabrėžti, kad vis dėlto turime kliautis teismais ir teisingumo sistema Lietuvoje. Kol žmogus nenuteistas ar net įtarimai jam nepareikšti, tol bet koks visuomenės teismas ar linčo teismas yra nepateisinamas dalykas, nepaisant pačių mestų kaltinimų rimtumo ir baisumo“, – kalbėjo URM vadovas.

Paklaustas, ar nemato savo atsakomybės, kadangi pakvietė K.Bartoševičių prisijungti prie frakcijos Seime, jis pripažino, kad šiandien ją prisiima.

„Faktas, kad kviečiant žmones, sudarant taisykles ir galimybes drauge su partijos sąrašu patekti į Seimą, tai mano atsakomybė. Dėl to apgailestauju.

Ketinu surinkti ir partijos prezidiumo posėdį, pasitarti dėl bendros partijos pozicijos. Manau, kad tai yra svarbu“, – pabrėžė G.Landsbergis.

Nepaisant susidariusios situacijos TS-LKD pirmininkas pažymėjo, jog tai nereiškia, kad partijos turėtų nebepasitikėti žmonėmis.

„Aš norėčiau vis dėlto pabrėžti, kad teisingumo sistema Lietuvoje egzistuoja. Aš nenorėčiau, <...> kad mes uždarytume kelius, kad mes de facto nepasitikėtume žmonėmis ir kažkaip tai turėtume juos atmesti. Aš suprantu, kad galbūt toksai lūkestis yra. Bet aš norėčiau, kad politinės bendruomenės išlaikytų galimybę būti atviros žmonėms.

O kad tokių atvejų ar tokių prielaidų susidaro atviroje bendruomenėje, tai yra apmaudu ir dėl to aš labai apgailestauju“, – sakė G.Landsbergis.

Konservatorių partijos pirmininkas pridūrė, kad su K.Bartoševičiumi galimybės pabendrauti pastaruoju metu neturėjo.

Pirmadienį Generalinė prokuratūra pranešė, jog generalinė prokurorė Nida Grunskienė kreipėsi į Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen, kad būtina spręsti leidimo patraukti baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyti Seimo nario K.Bartoševičiaus teises klausimą.

Anot prokuratūros, praėjusių metų lapkričio viduryje pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo mažamečio ir nepilnamečio seksualinio prievartavimo bei tvirkinimo. K.Bartoševičius neigia šiuos galimus įtarimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.