Seimo nario pareiškimai ir parodytas žemėlapis nustebino net visko mačiusius: žodį tarė ekspertai

Dėl skandalingų pareiškimų apie karą Ukrainoje be partijos ir frakcijos Seime užnugario likęs parlamentaras Mindaugas Puidokas toliau platina rusiškos dezinformacijos naratyvą, esą už karą atsakinga ne Rusija, o Vakarai, siekiantys sukelti pasaulinį karinį konfliktą.

Seimo narys dalijasi propagandiniu žemėlapiu, pagal kurį Lietuva su kitomis Europos valstybėmis neva užpuola Rusiją.<br>Stop kadras
Seimo narys dalijasi propagandiniu žemėlapiu, pagal kurį Lietuva su kitomis Europos valstybėmis neva užpuola Rusiją.<br>Stop kadras
Mindaugas Puidokas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mindaugas Puidokas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mindaugas Puidokas.<br>T.Bauro nuotr.
Mindaugas Puidokas.<br>T.Bauro nuotr.
Mindaugas Puidokas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mindaugas Puidokas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mindaugas Puidokas.<br>D.Umbraso nuotr.
Mindaugas Puidokas.<br>D.Umbraso nuotr.
Viktoras Denisenko.<br>Socialinių tinklų nuotr.
Viktoras Denisenko.<br>Socialinių tinklų nuotr.
Vytautas Dumbliauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vytautas Dumbliauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seimo narys dalijasi propagandiniu žemėlapiu, pagal kurį Lietuva su kitomis Europos valstybėmis neva užpuola Rusiją.<br>Stop kadras
Seimo narys dalijasi propagandiniu žemėlapiu, pagal kurį Lietuva su kitomis Europos valstybėmis neva užpuola Rusiją.<br>Stop kadras
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Jan 28, 2023, 8:16 AM, atnaujinta Jan 30, 2023, 1:11 PM

Seimo narys dalijasi propagandiniu žemėlapiu, pagal kurį Lietuva su kitomis Europos valstybėmis neva užpuola Rusiją.

Be to, šiame žemėlapyje Krymas nuspalvintas raudona spalva – tokia pačia, kaip ir Rusija.

Laidoje – Kremliaus platinamas naratyvas

Vakarus dėl karo Ukrainoje parlamentaras M.Puidokas apkaltino dar pirmosiomis Rusijos invazijos į Ukrainą dienomis. Savo socialinių tinklų paskyrose jis aktyviai dalijosi įrašais, kuriuose tvirtino, esą JAV prezidentas Joe Bidenas yra silpniausias iš visų šias pareigas ėjusių asmenų ir dėsningai siekė kovos su Rusija.

Sietis su tokiais pareiškimais nenorėję Darbo partijos ir frakcijos, kurioms tuo metu priklausė M.Puidokas, nariai kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją, tačiau įsižeidęs dėl tokio kolegų žingsnio M.Puidokas pats nusprendė trauktis ir nebesisieti su šia politine jėga.

Tačiau savo skandalingų pomėgių neatsisakė. Politikas ir toliau nuosekliai kartojo Kremliaus žodžius, kad už karą neva atsakingi Vakarai.

Neseniai savo mintimis dalytis M.Puidokas nusprendė ir platformoje „Youtube“. Savo kanale jis rengia laidą „Pasaulis atvirai“, kur pats aptarinėja įvairias aktualijas.

Prieš kelias dienas pasirodžiusioje jau ketvirtojoje laidoje Seimo narys be kitų temų kalbėjo ir apie karą Ukrainoje. Jis tvirtino, kad ilgas karas ukrainiečiams būtų visiškai nenaudingas, atvirkščiai, esą palankus Rusijai. O karo veiksmus, anot politiko, vilkina JAV, siekdama Rusijos padalijimo.

„Akivaizdu, kad tiekiant nepakankamą kiekį ginkluotės ir ne tuo metu, kai ji yra reikalinga tam, jog karas užsibaigtų, yra visai kiti siekiai. Tie siekiai nerodo būtent giluminės valstybės, kuri valdo visos Vakarų tiekiamos ginkluotės rūšis ir kiekius Ukrainoje, kad Ukraina šį karą laimėtų ar šis karas ir pergalė jame ateitų lengvai.

Yra siekis kuo labiau vilkinti šitą konfliktą, veikiama visiškai pagal Friedmano analizės centro įvardytus scenarijus, kai yra siekiama tiesiog Ukrainos karių ir žmonių gyvybių sąskaita susilpninti Rusiją ir, sėkmės atveju, padalinti Rusiją į dešimtis mažų giluminės valstybės kontroliuojamų valstybėlių“, – aiškino M.Puidokas.

Parlamentaras tęsė, kad Rusija, žinodama tokius planus, yra pasiryžusi kovoti iki galo, ir taip teisino okupantų veiksmus.

„Natūralu, kad iš Rusijos pusės pasiryžimas kare kovoti yra labai didelis, nes V.Putino aplinka žino ir puikiai supranta tai, jog pralaimėjus karą ne tik jų kaip tokių neliktų, bet ir Rusijos Federacijos dabartiniame formate taip pat neliktų. Tai atskleidžia giluminę ir sudėtingą situaciją, kad šis karas yra labai sekinantis, ilgas, skausmingas.

Grėsmės, kad karas gali išsivystyti į realiai veikiantį Trečiąjį pasaulinį karą, kurio dabar yra tik preliudija Ukrainoje, yra tikrai realūs grėsmingi dalykai mūsų visam pasauliui ir visuomenei.

Dėl to, sekant šią situaciją, norėtųsi, kad giluminės valstybės planai nepavyktų, jie būtų sugriauti ir kančios, kurios vyksta Ukrainoje, pasibaigtų, o kariniai veiksmai neišsiplėstų į visą Europą“, – Kremliaus naratyvą dėstė jis.

M.Puidokas taip pat citavo Kinijos žiniasklaidą, esą „Japonijos gali laukti Ukrainos likimas, nes Japonija pasirinko konfrontacijos su Kinija scenarijų.“

„Neatmestina situacija, kad Kinija yra ta dėlionė globalistų rankose, kuri gali padėti išplėsti karą ir paversti jį realiai vykstančiu Trečiuoju pasauliniu karu“, – kalbėjo Seimo narys.

„Yra viltis ir lūkestis, kad mes galime to išvengti. Norisi tikėtis, kad tai, ką papasakojau šioje laidoje apie JAV, jog respublikonų ir D.Trumpo patriotinio sparno planai pavyks ir kad bus sugriauta giluminės valstybės struktūra, veikimo galimybės, siekiant mus visus atvesti į Trečiąjį pasaulinį karą“, – konstatavo jis.

Sakydamas šiuos žodžius už savęs ekrane jis rodė žemėlapį, kuriame matyti iš Europos valstybių į Rusiją nukreiptos rodyklės. Žemėlapyje Krymas buvo priskirtas Rusijai.

M.Puidoko žodžiai ir parodyti vaizdai apstulbino net ir nemažai ko iš jo jau girdėjusius ir mačiusius parlamentarus.

„Kolega Seime truputį kažko padaugino. Nors sunku patikėti, kad rusai jam moka, bet gali būti ir taip“, – svarstė konservatorius Linas Slušnys.

„Naudingas idiotas ar apmokamas įtakos agentas“?

Propagandą tyrinėjantis komunikacijos specialistas Viktoras Denisenko akcentavo, kad atsakyti į klausimą, ar Kremliaus propagandą platinantys asmenys iš tikrųjų tiki tuo, ką sako, ar jiems už tai yra atlyginama, sunku.

„Mes tiksliai nežinome, ar žmogus nuoširdžiai tiki tuo, ką jis sako, ar jis platina tokius naratyvus, kurie atitinka Kremliaus propagandą, dėl kokios nors priežasties, galbūt siekdamas populiarumo tam tikruose visuomenės sluoksniuose. Komentuoti, kai tik darome prielaidas, bet nežinome tikrų intencijų yra sudėtinga“, – portalui lrytas.lt teigė V.Denisenko.

Tiesa, anot jo, šiuo atveju ypatingą vaidmenį vaidina asmens, kuris platina tokią dezinformaciją, pareigos.

„Jis yra ne šiaip paprastas žmogus. Tai – asmuo, kurį palaiko tam tikra dalis visuomenės, jis buvo išrinktas, yra viešas asmuo. Suprantama, kad jo pasisakymams skiriama daugiau dėmesio, nei kokio nors paprasto, tokios pozicijos neužimančio žmogaus pasisakymams“, – aiškino ekspertas.

V.Denisenko atkreipė dėmesį, kad tokia M.Puidoko pozicija, pateikta, kaip Lietuvos parlamentaro pozicija, vėliau gali pasklisti ir užsienio valstybėse, o tai jau pridarytų realios žalos.

„Tai, kad Kremlius investuoja į propagandos platinimą visame pasaulyje, yra faktas. Yra žinoma, kad leidinys „Baltnews“ savo laiku tikrai gaudavo pinigus iš Rusijos. Pirmiausia tai išaiškėjo Estijoje, nors jis veikė ir Latvijoje, ir Lietuvoje. Po to buvo tam tikrų duomenų ir apie pinigus, gautus Lietuvoje. Manyti, kad tai gali būti apmokėta, galima“, – svarstė jis.

Tačiau propagandą tyrinėjantis komunikacijos specialistas pažymėjo, kad, kol asmuo nėra „pagautas už rankos“, tokiais kaltinimais švaistytis negalima, tad darbo čia imtis turi atitinkamos institucijos.

Politologas Vytautas Dumbliauskas įsitikinęs, kad M.Puidokas yra arba „naudingas idiotas V.Putinui“, arba už savo kalbas gauna tam tikrą naudą.

„Leninas įvedė terminą „naudingi buržuaziniai idiotai“. Geriausiu atveju jis yra naudingas idiotas V.Putinui, blogiausiu – apmokamas įtakos agentas. Vienas iš dviejų. Kitų atsakymų nėra. Arba durnas, arba gauna pinigus. Arba gavo pinigus kažkada, ir dabar jį šantažuoja“, – portalui lrytas.lt sakė V.Dumbliauskas.

Pasak politologo, Valstybės saugumo departamentas (VSD) turi išsiaiškinti, iš kokių lėšų kuriamos M.Puidoko laidos ir apmokami įrašai socialiniuose tinkluose. „Patikrinti M.Puidoko finansinius srautus yra kaip įsižnybti į nosį“, – pastebėjo jis.

Veiksmų, kaip atkreipė dėmesį V.Dumbliauskas, turėtų imtis ir Seimas.

„Ką, Seimas negali išmesti tokio M.Puidoko iš Seimo narių? Jeigu mes neapsiginsime, tai mūsų neapgins nuo M.Puidoko jokie amerikiečiai. Mes turime patys apsiginti. Kasdien žūsta žmonės, o mes nesugebame jo sutvarkyti? Tai kas mes per valstybė tada?“ – klausė politologas.

„Seimo vadovybė tikrai neturėtų to palikti savieigai“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.