Raudonasis Kryžius sausio mėnesį pastebi paramos Ukrainai sumažėjimą: geriau aukoti po mažiau, tačiau stabiliai

Raudonasis Kryžius pastebi, kad verslo bei šalies savivaldybių parama Ukrainai antrąjį karo pusmetį yra gerokai sumažėjusi, tuo tarpu visuomenė su Rusijos agresija kovojančiai šaliai yra linkusi aukoti bangomis. Visgi Raudonojo Kryžiaus komunikacijos vadovė Luka Lesauskaitė akcentuoja, kad Ukrainai svarbiausia yra stabili parama. Pasak jos, geriau aukoti mažesnėmis sumomis, tačiau dažniau.

Raudonasis Kryžius sausio mėnesį pastebi paramos Ukrainai sumažėjimą: geriau aukoti po mažiau, tačiau stabiliai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Raudonasis Kryžius sausio mėnesį pastebi paramos Ukrainai sumažėjimą: geriau aukoti po mažiau, tačiau stabiliai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 29, 2023, 7:03 PM

„Aš ypatingai turbūt tą aukojimo skirtumo dydį įžvelgčiau kalbant apie verslo sektorių. Nes tikrai iki vasaros verslas buvo be proto aktyvus. Ir mes sakydavome, kad tik spėk pakelti telefono ragelį... Ir tikrai verslas pakankamai dideles sumas suaukojo ir paramą daiktais. Bet ką mes jau girdėjome vasaros viduryje ir tai truputį kėlė nerimą, kad verslas pasakė, kad jau viskas – mes tam tikrą dalį paaukojome ir daugiau tiesiog nebegalėsime, biudžete nebeturime finansų aukojimui arba organizacijų rėmimui“, – Eltai teigė L. Lesauskaitė.

„Tai būna tokie pavieniai atvejai, kuomet mes jau dažniausiai patys kreipiamės, kai kažko reikia konkrečiai, bet tikrai verslas nebėra toks aktyvus“, – pridūrė ji.

Pasak jos, panašus aktyvumas pastebimas ir vertinant šalies savivaldybių teikiamą paramą Ukrainai – pirmąjį karo pusmetį jų parama buvo gerokai didesnė. L. Lesauskaitė atkreipia dėmesį, kad tam tikras savivaldybių pasyvumas jautėsi ir paskutinės paramos akcijos metu, kai buvo perkami generatoriai Ukrainai.

„Kai kurios savivaldybės įsitraukė. Aišku, ne taip aktyviai. Iš viso iš savivaldybių per visą Lietuvą surinkome 25 generatorius naujus ir 412 miegmaišių. Tai ne tiek ir daug“, – sakė ji.

Raudonojo Kryžiaus atstovės teigimu, į paramos akciją įsitraukė Kelmės rajono, Akmenės rajono, Rokiškio rajono, Jurbarko rajono , Šilalės rajono ir Kauno rajono savivaldybės, taip pat kelios įmonės ir privatūs asmenys.

Tuo tarpu visuomenė, teigė L. Lesauskaitė, Ukrainai yra linkusi aukoti tam tikromis bangomis. Visgi, anot jos, visuomenės aktyvumas aukojant išlieka.

„Yra šiokios tokios bangos. Tikrai žmonės nuolatos aukoja. Dabar, kai mes jaučiame, kad nebėra tokio didelio pabėgėlių srauto į Lietuvą, jis yra toks labai stabilus, tai tikrai akivaizdu, kad žmonės labiau remia tas organizacijas, kurios tiesiogiai padeda kariaujančiai Ukrainai – „Blue/Yellow“ ar kitus fondus, kas tikrai yra visiškai normalu ir logiška“, – sakė L. Lesauskaitė.

Paramos padidėjimas, pasak Raudonojo Kryžiaus atstovės, buvo jaučiamas Kalėdų laikotarpiu, o sausio mėnesį pastebimas akivaizdus paramos Ukrainai sumažėjimas.

„Sausis turbūt visiems yra tokios finansinės pagirios, kuomet žmonės pakankamai išsileidžia per šventes ir aukojimas vyko per šventes, tai dabar tas aukojimas yra gan mažas. Mes tai labai stipriai jaučiame ir iš nuolatinių rėmėjų, ir iš pavienių visuomenės aukų, lygiai taip pat ir kalbant su verslu“, – sakė ji.

Visgi L. Lesauskaitė akcentuoja, kad aukojant Ukrainai ypač svarbu yra stabilumas. Pasak jos, geriau aukoti mažesnes sumas, tačiau nuolatos.

„Kalbant apie Ukrainą yra labai svarbus tas reguliarumas ir nuolatinė parama. Jau geriau mažesnėmis sumomis, mažesniu kiekiu, bet dažniau arba nuolatos“, – pabrėžė Raudonojo Kryžiaus atstovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.