Buvęs pareigūnas prašo Seimo atlikti tyrimą dėl buvusių vadovų veiksmų: įtaria, kad neteisėtai sekė savo galimus oponentus Policijos departamentas kaltinimus atmeta

Buvęs Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) vyriausiasis tyrėjas Algimantas Martinkus kreipėsi į Seimo narius, prašydamas atlikti parlamentinį tyrimą dėl buvusių vadovų veiksmų. Ekspareigūnas įtaria, kad buvę LKPB ir kitų policijos dalinių vadovai galėjo neteisėtai sekti savo galimus oponentus. Policijos departamentas A.Martinkaus kaltinimus atmeta.

Policijos departamentas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Policijos departamentas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 A.Martinkus (dešinėje) su savo advokatu Edgaru Dereškevičium.<br> T.Bauro nuotr.
 A.Martinkus (dešinėje) su savo advokatu Edgaru Dereškevičium.<br> T.Bauro nuotr.
Pliažas, vasara, karšta, karštis, Palanga, Jonas Pirožnikas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Pliažas, vasara, karšta, karštis, Palanga, Jonas Pirožnikas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Renatas Požėla.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Renatas Požėla.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Andžejus Roginskis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Andžejus Roginskis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Darius Žukauskas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Darius Žukauskas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Elanas Jablonskas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Elanas Jablonskas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Rolandas Kiškis, automobilis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rolandas Kiškis, automobilis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Policijos departamentas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Policijos departamentas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Jan 31, 2023, 2:32 PM, atnaujinta Jan 31, 2023, 4:57 PM

A.Martinkaus raštas, su kuriuo susipažino ELTA, adresuotas Seimo pirmininkei Viktorijai Čmilytei-Nielsen, Seimo frakcijų seniūnams, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkui Laurynui Kasčiūnui, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkui Stasiui Šedbarui ir kitiems parlamentarams.

Jame buvęs pareigūnas prašo inicijuoti Seime laikinąją parlamentinę tyrimo komisiją ir ištirti buvusių ir esamų policijos pareigūnų, tarp kurių – buvęs LKPB viršininkas Rolandas Kiškis, jo buvęs pavaduotojas Andžejus Roginskis, buvęs Imuniteto valdybos viršininkas Elanas Jablonskas – veiksmus.

A. Martinkus rašte dėsto, kad minėtų pareigūnų veiksmuose jis įžvelgia galimus nusikaltimus – dokumentų klastojimą, piktnaudžiavimą ir kt.

Tiesa, kaip Eltai teigė Policijos departamento atstovas spaudai Ramūnas Matonis, A.Martinkaus pateikta informacija yra netiesa.

„Buvusio Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūno A.Martinkaus, atleisto iš užimamų pareigų dėl šiurkščių kriminalinės žvalgybos veiklos pažeidimų, ryšių ir informacijos nutekinimo asmenims, siejamiems su organizuotu nusikalstamumu, ir tuo pagrindu leidimo dirbti su įslaptinta informacija panaikinimo paskleista informacija neatitinka tikrovės. Atleidimas buvo apskųstas teismui ir pripažintas teisėtu“, – teigė R.Matonis.

Pasakoja apie kovą dėl policijos generalinio komisaro posto

„Kadangi 2019-ųjų metų lapkričio mėnesį turėjo baigtis Lietuvos policijos generalinio komisaro Lino Pernavo 5 metų kadencija, dar 2019 m. rugsėjį Lietuvos prasidėjo visuomenei nematoma kova dėl generalinio komisaro posto, kuriai dirba buvo ruošiama dar anksčiau. Nors vyriausiasis Lietuvos komisaras Linas Pernavas viešai minėjo, kad sutiktų pasilikti šiame poste dar penkmečiui, tačiau užkulisiuose ėmė virti aštri kova dėl šio posto pačių teisėsaugininkų tarpe. Tuo metu matėsi, kad turėjome turėti naują policijos vadovą, o pagrindinis pretendentas juo tapti buvo Renatas Požėla, tuo metu vadovavęs Valstybės sienos apsaugos tarnybai“, – rašte Seimui dėstė A.Martinkus.

Rašte teigiama, kad esą 2017 m. tuometinis LKPB viršininko pavaduotojas A.Roginskis, kuris neva save laikė tinkamiausiu kandidatu į policijos generalinius komisarus arba bandė užkirsti kelią R.Požėlos skyrimui į minėtas pareigas, atvyko į vienas iš LKPB patalpų ir esą nurodė pradėti galimai neteisėtą žvalgybinį tyrimą.

„Andžejus Roginskis atvyko į LKPB (...) tarnybines patalpas Žvėryne, susitikęs mane patalpose, dalyvaujant mano tiesioginiam vadovui Gintui Venslovui, nurodė, kaip šiuo metu vertinu, klastojant oficialų dokumentų turinį, naudojant neatitinkančios tikrovės faktus, inicijuoti kriminalinės žvalgybos tyrimo bylos pradėjimą“, – rašte dėsto A.Martinkus.

Buvęs pareigūnas rašte tvirtino, kad jam esą liepta Palangos gelbėtojų stoties vadą Joną Pirožniką susieti su „Kamuolinių“ nusikalstama grupuote ir dėl to pradėti jo sekimą. A.Martinkus įtaria, kad tokiu būdu bandyta sukompromituoti tuometinį VSAT vadovą R.Požėlą ir jį deleguoti į policijos generalinius komisarus ketinusį tuometinį premjerą Saulių Skvernelį.

„Išgalvotai jį (J.Pirožniką – ELTA) susiejant su kaip viešai nurodoma Lietuvoje veikusios nusikalstamo susivienijimo „kamuoliniai“ vadovais ir jų tariamai nusikalstamais ryšiais. Taigi, buvo nurodyta neteisėtai inicijuoti kriminalinės žvalgybos bylą“, – dėstoma rašte.

A.Martinkus rašte Seimui dėsto, kad jam šis A.Roginskio nurodymas pasirodęs keistas, ji tyrimą pradėjimą vilkino. Tačiau, kaip rašo buvęs pareigūnas, maždaug po mėnesio jis iš tuometinio savo vadovo G.Venslovos gavo „privalomą nurodymą pradėti sukurti tarnybinius dokumentus“, nes „A.Roginskis laukia, kol kuo greičiau tai bus padaryta“. Ekspareigūnas tikino, kad žvalgybinis tyrimas buvo pradėtas.

„Tokiu būdu tuometinis LKPB viršininko pavaduotojas Andžejus Roginskis savo rezoliucija ant jam pateikto išgalvoto turinio tarnybinio pranešimo uždėjo rezoliuciją, nurodančią pradėti kriminalinės žvalgybos tyrimą, užvesti atskirą bylą ir rinkti duomenis apie aukščiausius tuometinius teisėsaugos pareigūnus: tuometinį VSAT vadą Renatą Požėlą (gelbėjimo stotyje buvo įdarbinės savo sūnų, su juo bendraujantį tuometinį LRV kanclerį Algirdą Stončaitį (prieš tai buvęs VRM kancleris), tuometinį Kauno apskrities VPK viršininką Darių Žukauską, taip pat aukščiausio rango politikus – Seimo narį, vėliau (...) aplinkos ministrą Kęstutį Mažeiką, Seimo narį Artūrą Skardžių ir kitus“, – rašte dėsto A.Martinkus.

Rašte buvęs pareigūnas taip pat pabrėžia, kad jam buvo nurodoma, jog J.Pirožnikas tariamai leidžia asmenims užsiimti brakonieriavimu Baltijos jūroje, už ką jam atsilyginama žuvimi, kad J.Pirožnikas siekia „įsiskverbti į viešą politikos veikimą“.

Ekspareigūnas dėsto, kad esą neteisėtai pradėtas kriminalinės žvalgybos įgavo pagreitį, buvo slapta klausomasi politikų, pareigūnų asmenų pokalbių.

A.Martinkus įtaria, kad A.Roginskis, jo įsitikinimu, nurodęs atlikti neteisėta tyrimą, gautą informaciją galėjo naudoti savo asmeniniams tikslams – „gal supažindinti su informacija suinteresuotas, draugiškas politines jėgas, taip pat asmenis, kuriems ši informacija neturėtų būti prieinama“.

„Arba gauti sau asmeniškai naudingų paslaugų – būti paskirtam į aukštas pareigas tarptautinėje policijos įstaigoje – Europole“, – rašte dėsto buvęs pareigūnas.

Tikina, kad bandyta susieti D.Žukauską ir A.Pukelį

ELTA primena, kad D.Žukauskas iš pareigų atleistas 2020 m., tuo metu pranešus apie atliekamą ikiteisminį tyrimą dėl kyšininkavimo, su kuriuo pareigūnas galėjo būti susijęs. Prieš tai D.Žukauskui buvo panaikintas leidimas susipažinti su įslaptinta informacija. Vėliau teismas nutarė, kad pareigūnas iš darbo atleistas pagrįstai.

A.Martinkaus rašte minimas 2019 m. epizodas, kurio metu, anot buvusio pareigūno, buvo paprašyta tarnybiniame rašte, susijusiame su tuometiniu Kauno vyriausiojo policijos komisariato vadovu D.Žukausku, sukeisti nuotraukas, esą taip siekiant sukompromituoti minėtą pareigūną. A.Martinkaus manymu, būtent nuotraukų sukeitimas buvo susijęs su tuo, kad D.Žukauskas buvo atleistas iš pareigų.

Ekspareigūnas rašte dėsto, kad 2019 m. Imuniteto valdyboje vykdant tyrimą apie su J.Pirožniku susijusius asmenis

„2019 m. rugsėjo-spalio mėn. (...) G.Venclovas A.Martinkui pasakė, kad pas jį turi atvažiuoti Imuniteto valdybos pareigūnas, kuriam reikės sukeisti foto nuotraukas iš A.Martinakus siųsto (liepos mėn.) slapto tarnybinio rašto, susijusias su Dariumi Žukausku. Tąkart mano tiesioginis viršininkas su manimi paatviravo, kad tokį pavedimą jis yra gavęs iš pastarojo ir A.Martinkaus viršininko LKPB viršininko pavaduotojo Sauliaus Brigino, kuris tuo metu intensyviai dirbo tam, kad tuometinis policijos generalinis komisaras gautų bet kokios informacijos, kurią galima būtų panaudoti atimant leidimą dirbti su įslaptinta informacija Dariui Žukauskui, nes pastarasis buvo per daug neigiamai nuskambėjęs tiek dėl Kauno apskr. VPK ekonominių tyrimų valdybos viršininko Karaluko atžvilgiu pradėto ikiteisminio tyrimo dėl šio piktnaudžiavimo tarnyba ir kitų nusikaltimų, o taip pat dėl paties D.Žukausko išvykos į Ispaniją, siekiant padėti Karpavičiaus našlei grąžinti nekilnojamąjį turtą savo žinion“, – teigiama rašte.

A.Martinkus tikina atsisakęs sukeisti nuotraukas dokumentuose, bet vėliau pas jį atvyko Imuniteto valdybos pareigūnas, kuris paaiškino, kad nuotraukas reikia sukeisti, siekiant susieti D.Žukauską su prieštaringos reputacijos verslininku Arūnu Pukeliu.

„(Pareigūnas – ELTA) man paaiškino, kad dabartinis raštas su esančiomis foto nuotraukomis, kuriose matosi D.Žukauskas su Arūnu Pukeliu, jiems netinka, nes jie negalės panaudoti įslaptintą medžiagą paslapčių subjekto vadovuti ar siunčiant į VSD, atitinkamai įstaigai, kuri spręs dėl leidimo dirbti su slapta informacija, atėmimo, nes jie buvo gavę tas nuotraukas tik susipažinimui. Taip pat (pareigūnas – ELTA) pasakė, kad nuotraukos su D.Žukausku yra labai svarbios, nes pastarieji, vykdydami Palangos gelbėjimo stoties pirties stebėjimą, vaizdo įrašu iš pirties nėra užfiksavę, bet susisieti minėtus asmenims kažkaip yra būtina. Todėl reikia iš rašto išimti jas (nuotraukas – ELTA) o vietoj jų sudėti kitas – tame tarpe su buvusiu VSAT vadovu Renatu Požėla“, – rašte dėsto buvęs pareigūnas.

A.Martinkus tvirtino, kad sukeitus nuotraukas raštuose, D.Žukauskas neteko leidimo susipažinti su slapta informacija.

Buvusio pareigūno įsitikinimu, jo aprašytos aplinkybės kartu kelia klausimų dėl galimo dokumentų klastojimo.

„Atkreiptinas Jūsų dėmesys į tai, kad prieš duodant nurodymą (pareigūnui – ELTA) ir numatant galimybę naudoti intelektualiai suklastotus dokumentus – tarnybinius pranešimus, vėliau protokolą su sukeistomis fotonuotraukomis, prieš D.Žukauską buvo surinkę tuometinis Policijos departamento generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Šileris, Imuniteto valdybos viršininkas Elanas Jablonskas , taip pat tuometinis LPKB viršininkas Rolandas Kiškis, tuometinis jo pavaduotojas Andžejus Roginskis, LKPB (...) 2 valdybos viršininkas A.Maskoliūnas, valdybos 1 skyriaus viršininkas A.Garla bendrai sutarė naudoti aukščiau minėtu būdu pakeisto turinio ir išgalvoto turinio oficialius dokumentus, taip savotiškai kovojant su piktnaudžiavimu Lietuvos policijoje“, – dėstoma rašte.

Rašte išdėstęs minėtas aplinkybes A.Martinkus siūlė Seime sukurti parlamentinę tyrimo komisiją kuri įvertintų buvusio LKPB viršininko, dabartinio Finansinių nusikaltimų tyrimo vadovo R.Kiškio, buvusio LKPB viršininko pavaduotojo A.Roginskio, dabartinio LPPB viršininko pavaduotojo S.Brigino, LKPB pareigūnų Gintaro Gečėno, G.Veclovos, buvusio Imuniteto valdybos vadovo, dabartinio teisingumo viceministro E.Jablonsko bei dabartinio valdybos vadovo Žydrūno Butkevičiaus veiksmus.

Policijos departamentas kaltinimus vadina kerštu

Tuo tarpu Policijos departamentas neigia paskleistą informaciją ir A.Martinkaus veiksmus vadina kerštu.

Kaip teigiama PD išplatintame pranešime spaudai, A.Martinkus yra atleistas iš užimamų pareigų panaikinus leidimą dirbti su įslaptinta informacija.

„Leidimas panaikintas dėl šiurkščių kriminalinės žvalgybos veiklos pažeidimų, ryšių ir informacijos nutekinimo asmenims, siejamiems su organizuotu nusikalstamumu. Jo viešai paskleista informacija neatitinka tikrovės, vertinama kaip subjektyvios interpretacijos ir manipuliacijos, siekiant išvengti atsakomybės“, – teigiama PD pranešime spaudai.

PD pažymi, kad Vilniaus apygardos administracinis teismas atmetė A.Martinkaus skundą ir paliko galioti Vidaus reikalų ministerijos, PD, LKPB sprendimus dėl šio pareigūno atleidimo iš užimamų pareigų, praradus teisę dirbti su įslaptinta informacija.

Policija A.Martinkaus veiksmus vadina kerštu, manipuliacijomis ir noru padaryti įtaką šiuo metu Seime svarstomoms Kriminalinės žvalgybos įstatymo pataisoms.

„Algimanto Martinkaus ir jį atstovaujančių asmenų paskleista informacija vertinama kaip neatitinkanti tikrovės siekiant savanaudiškų tikslų išvengti – atsakomybės. Subjektyviai pateiktos, tikrovės neatitinkančios informacijos interpretacijos ir manipuliacijos vertinamos kaip kerštas ir siekis kompromituoti principingai savo pareigas atliekančius PD, LKPB pareigūnus bei diskredituoti ir sukelti abejones kriminalinės žvalgybos institutu, įtakoti viešąją ir politinę nuomonę bei sprendimus kriminalinės žvalgybos pakeitimo įstatymo projekto rengimo stadijoje“, – teigiama PD pranešime spaudai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.