Raseinių konservatoriai – vėl apkalbų sūkuryje: tikina, kad skandalinga frazė apie žydus buvo išimta iš konteksto

Raseinių konservatoriai – vėl apkalbų sūkuryje. Lietuvos žydų bendruomenė (LŽB) pasipiktino Raseinių rajono Nemakščių miestelio seniūno, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) nario Remigijaus Laugalio susitikimo su gyventojais metu ištarta fraze, kad tie, kurie už jį nebalsuos, galės laidotis žydų kapinėse.

Raseinių rajono leidinys „Visuomenės balsas“ antradienį paskelbė, kad praėjusį sekmadienį vykusio renginio su rinkėjais Nemakščių miestelio bendruomenėje metu R.Laugalis pasakė: „Kas nebalsuos už mane, galės žydų kapinėse laidotis“.<br>Lrytas.lt koliažas
Raseinių rajono leidinys „Visuomenės balsas“ antradienį paskelbė, kad praėjusį sekmadienį vykusio renginio su rinkėjais Nemakščių miestelio bendruomenėje metu R.Laugalis pasakė: „Kas nebalsuos už mane, galės žydų kapinėse laidotis“.<br>Lrytas.lt koliažas
Remigijus Laugalis.<br>Soc. tinklų nuotr.
Remigijus Laugalis.<br>Soc. tinklų nuotr.
Andrius Bautronis.<br>Raseinių rajono savivaldybės nuotr.
Andrius Bautronis.<br>Raseinių rajono savivaldybės nuotr.
Andrius Bautronis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Andrius Bautronis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 2, 2023, 11:05 AM, atnaujinta Feb 2, 2023, 11:12 AM

Pats R.Laugalis aiškina, kad šie jo pasakyti žodžiai buvo išimti iš konteksto ir žada imtis veiksmų.

Paviešino įrašus

Raseinių rajono leidinys „Visuomenės balsas“ antradienį paskelbė, kad praėjusį sekmadienį vykusio renginio su rinkėjais Nemakščių miestelio bendruomenėje metu R.Laugalis pasakė: „Kas nebalsuos už mane, galės žydų kapinėse laidotis“.

R.Laugalio ištartus žodžius įrodo minėto regioninio leidinio žurnalisto feisbuke paskelbti vaizdo įrašai, kuriuose girdėti, kaip konservatorius ištaria: „Kurie už mane nebalsuos, tuos žydų kapinėse laidosim“, bei „Jeigu už mane nebalsuosit, ir į kapines nepriimsiu“.

Vaizdo įrašuose matyti, kad tokios frazės prajuokino ir merą A.Bautronį, ir kitus susirinkusiuosius.

Tiesa, daugeliui įtarimų sukėlė paskelbtų įrašų trukmė. Jie trunka vos kelias sekundes, todėl neaišku, kokiame kontekste šie žodžiai buvo ištarti.

Supykdė žydų bendruomenę

Pasklidusi žinia kaipmat papiktino Lietuvos žydų bendruomenę. Kaip tvirtina LŽB, šie „įžeidžiantys, žydų tautybės žmones iš visos visuomenės išskiriantys žodžiai yra atvirai antisemitiški, kurstantys neapykantą ir baimę“.

„Maža to, jie buvo pasakyti ypatingai jautriu metu, kai visas pasaulis minėjo Tarptautinę Holokausto aukų atminimo dieną. Tą pačią, kai pagerbiamas dėl tautinės neapykantos visame pasaulyje nužudytų 6 milijonų, o Lietuvoje – daugiau nei 230 tūkstančių žydų tautybės moterų, vyrų, senelių ir vaikų atminimas“, – teigiama LŽB pareiškime.

Anot bendruomenės atstovų, savo pasisakymu R.Laugalis ne tik įžeidė žydus, bet ir pademonstravo savo krašto istorijos neišmanymą.

„Savo pasisakymu įžeisdamas žydus, į Raseinių rajono savivaldybės tarybą su meru, konservatoriumi A.Bautroniu kandidatuojantis seniūnas pažemino ir patį miestelį bei pademonstravo savo krašto istorijos neišmanymą – Nemakščių senosios žydų kapinės dėl savo kultūrinės istorinės ir reikšmės 1993 m. įrašytos į Kultūros vertybių registrą ir yra saugomos valstybės“, – rašoma pareiškime.

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė dėl šio pasisakymo kreipėsi į TS-LKD partijos pirmininką Gabrielių Landsbergį, Raseinių merą A.Bautronį ir patį pasisakymo autorių R.Laugalį, tikėdamasi „nedviprasmiškos reakcijos“.

„Kreipimesi raginame imtis švietėjiškos veiklos, kuri primintų rajono gyventojams, prie ko priveda nekontroliuojamo rasizmo ir antisemitizmo apraiškos.

Taip pat pasiūlėme pagalbą organizuojant švietėjiškus susitikimus ir diskusijas su istorikais, kultūrininkais bei publicistais, kurie padėtų užmegzti abipuse pagarba grindžiamą bendradarbiavimą“, – pažymėjo jie.

Išėmė iš konteksto?

Savo ruožtu pats R.Laugalis portalui lrytas.lt tvirtino, kad šių įrašų trukmė – ne veltui vos kelios sekundės, apimančios tik ištartus kelis žodžius, nes, jei girdėtųsi visas jo pasakytas sakinys, kontekstas esą būtų aiškus.

„Aš papasakojau, kaip ant manęs kalba vienoje gimnazijoje, kad į kapines neprileisiu, jeigu nebalsuosit, kas yra tikra neteisybė. Paskui tos kalbos jau išėjo, kad priimsiu tik į žydų kapines. Tai aš pakartojau, ką apie mane skleidžia. Ir dabar tai išėmė iš konteksto ir liko, kad aš taip sakiau“, – aiškino konservatorius.

Labiausiai jį nuliūdino žydų bendruomenės reakcija.

„Taip prižiūriu kapines, nė vienas seniūnas taip neprižiūri – ir tvoras dažau, ir šienaujam po kelis kartus, lapus grėbiam... Apkaltinti, kad aš žydų negerbiu, yra virš visko“, – apgailestavo seniūnas.

R.Laugalis teigė, kad A.Bautronis jau kreipėsi į LŽB, informuodamas apie situaciją, dėl tolesnių veiksmų seniūnas tarsis su teisininkais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.