Socialdemokratai kreipėsi į Generalinę prokuratūrą: prašo atlikti tyrimą dėl galimo informacijos nutekinimo K. Bartoševičiui

Opozicinė Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) penktadienį įteikė pareiškimą Generalinei prokuratūrai – prašo pradėti ikiteisminį tyrimą ir išsiaiškinti, kas Seime galėjo nutekinti informaciją seksualine prievarta prieš vaikus įtariamam buvusiam Seimo nariui Kristijonui Bartoševičiui apie jo atžvilgiu vykdomą tyrimą.

Vilija Blinkevičiūtė<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kristijonas Bartoševičius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kristijonas Bartoševičius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 3, 2023, 8:45 AM

Socialdemokratai pareiškime remiasi Baudžiamojo kodekso 247 straipsniu: „Ikiteisminio tyrimo duomenų atskleidimas be leidimo“. Už tokį nusikaltimą baudžiama viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu. Socialdemokratų partijos lyderė Vilija Blinkevičiūtė sako, kad Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ir konservatorių partijos vadovybė lig šiol neišsklaidė abejonių dėl galimo slaptos informacijos nutekinimo, todėl socialdemokratai nusprendė kreiptis į Generalinę prokuratūrą.

„Klausimas, kaip K. Bartoševičius sužinojo apie vykdomą ikiteisminį tyrimą, lig šiol lieka neatsakytas. Tą pačią dieną, kuomet generalinė prokurorė informavo tik Seimo pirmininkę, K. Bartoševičius staiga atsisakė Seimo nario mandato – kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją būdamas komandiruotėje Čilėje. Taip jis išvengė Seimo Statute numatytos teisinės neliečiamybės panaikinimo procedūros. Matyt, buvo siekiama, kad informacija apie skandalingą tyrimą dėl galimo vaikų prievartavimo išvis nepasiektų nei Seimo, nei visuomenės. Šioje vietoje negali likti jokių neatsakytų klausimų, o nešališkai ir nepriklausomai į juos galėtų atsakyti prokurorų tyrimas“, – LSDP pranešime spaudai cituojama V. Blinkevičiūtė.

Seimo opozicijos atstovai svarsto galimybę parlamente steigti laikinąją tyrimo komisiją, kuri aiškintųsi, ar buvusiam Seimo nariui K. Bartoševičiui galėjo būti nutekinta informacija apie jo atžvilgiu teisėsaugos vykdomą tyrimą.

ELTA primena, kad trečiadienį prokuratūra paskelbė, jog iš Seimo pasitraukusiam K. Bartoševičiui pareikšti įtarimai dėl seksualinio prievartavimo ir nepilnamečio asmens tvirkinimo. Kaip skelbė prokuratūra, turimi ikiteisminio tyrimo duomenys leidžia įtarti, kad nusikalstamos veikos buvo įvykdytos įtariamajam esant Seimo nariu. Šiuo metu nukentėjusiais yra pripažinti 4 asmenys, tuo metu buvę mažamečiais arba nepilnamečiais.

Daugiau nei prieš savaitę konservatorių atstovas parlamente K. Bartoševičius pranešė, jog atsisako Seimo nario mandato. Politikas teigė sprendimą priėmęs dėl asmeninių priežasčių. Netrukus po to, kai parlamentaras paskelbė pasitraukiąs iš Seimo, generalinė prokurorė N. Grunskienė kreipėsi į parlamento pirmininkę V. Čmilytę-Nielsen dėl K. Bartoševičiaus neliečiamybės panaikinimo. Prokurorė Seimo vadovę informavo apie pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl galimo seksualinio prievartavimo ir nepilnamečio asmens tvirkinimo, kuriame figūruoja K. Bartoševičius.

Praėjusią savaitę Vyriausoji rinkimų komisija panaikino K. Bartoševičiaus mandatą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.