Nors nepalaiko neeilinės sesijos iniciatyvos dėl K. Bartoševičiaus, valdantieji posėdžio boikotuoti neketina

Seimo opozicijai iš naujo pradėjus rinkti parašus dėl neeilinės parlamento sesijos šaukimo, valdančiosios koalicijos atstovai kritikuoja tokią iniciatyvą ir ragina palikti aplinkybes aiškintis teisėsaugai.

 K.Bartoševičius.<br> Seimo kanceliarijos (O.Posaškovos) nuotr.
 K.Bartoševičius.<br> Seimo kanceliarijos (O.Posaškovos) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 4, 2023, 11:44 AM

Visgi, jeigu opozicijai pavyks surinkti reikiamą parašų skaičių, daugumos parlamentarai kol kas neketina boikotuoti neeilinės sesijos posėdžio.

Penktadienį Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) nariams atsitraukus nuo parlamento mažumos siekio sušaukti neeilinę Seimo sesiją, likusios opozicinės frakcijos ėmėsi iniciatyvos iš naujo.

Politikai siekia išsiaiškinti, ar buvusiam konservatorių bendražygiui ir ikiteisminiame tyrime dėl nepilnamečių prievartavimo figūruojančiam Kristijonui Bartoševičiui buvo nutekinta informacija apie teisėsaugos tyrimą jo atžvilgiu.

Pasak Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos Seime seniūnės Radvilės Morkūnaitės-Mikulėnienės, konservatoriai dar nesvarstė posėdžio boikoto galimybės. Visgi, ji pažymėjo, kad viešojoje erdvėje matant, kokius klausimus Seimo mažuma žada aptarti neeilinės sesijos metu, iniciatyva „neatrodo rimta“.

„Apie tai (neeilinės sesijos boikotą – ELTA) nekalbėjome. Man atrodo, svarbu matyti ir tai, ką iniciatoriai siūlys jau registruodami šią savo iniciatyvą, ką jie ketins aptarti. Iš tos viešos erdvės, apie kokį vienintelį klausimą kalba, tai neatrodo rimta“, – Eltai situaciją komentavo R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

„Man atrodo, kad tai yra svarbiausia – kad teisėsauga įgyvendintų savo darbą konkrečiu šiuo klausimu ir kad būtų įgyvendintas teisingumas“, – akcentavo ji.

Konservatorių frakcijos lyderei antrino ir liberalų seniūnas Eugenijus Gentvilas. Anot jo, jeigu Generalinė prokuratūra konstatuotų, jog K. Bartoševičiui buvo nutekinta informacija apie ikiteisminį tyrimą dėl nepilnamečių prievartavimo, o toks viešumas pakenkė teisiniams procesams, tada, politiko manymu, neeilinė sesija ir opozicijos inicijuojamas parlamentinis tyrimas turėtų prasmės. Dabar, tęsė jis, „nėra prasmės Seimo narių iš opozicijos smalsumą tenkinti tokiu būdu – rengiant neeilines Seimo sesijas“.

„Kol Generalinė prokuratūra nepasako, kad čia buvo įstatymo pažeidimas – t. y., kol Bartoševičiaus informavimas nepažeidė įstatymų ir nesutrukdė ikiteisminiam tyrimui dėl pedofilijos skandalo, tol keistai atrodys Seimo neeilinės sesijos šaukimas ir specialiosios ar kokios parlamentinio tyrimo komisijos sudarymas, aiškinantis, kas nutekino. Išsiaiškintų ir ką mes konstatuotume – Seimas rinkosi, sudarė komisiją ir išsiaiškino, kas toks nepažeidė įstatymo. Absurdas“, – aiškino E. Gentvilas.

„Konstitucinis Teismas yra pasakęs – Seimas specialiąsias ar parlamentinio tyrimo komisijas gali sudaryti tik ypatingos reikšmės visuomenės reiškiniams ar faktams tirti. O čia dabar kažkam rūpi sužinoti, kas nepažeidė įstatymo“, – stebėjosi liberalas.

Pasak E. Gentvilo, liberalų frakcija neaptarė galimybės boikotuoti neeilinę sesiją. Tačiau parlamentaras pažymėjo, kad frakcija niekada nebuvo linkusi imtis tokių politinių žingsnių.

„Aš ateičiau ir pasveikinčiau asmeniškai. Jeigu tai bus ketvirtadienį, aš būsiu Vilniuje (...), tai pasveikinčiau ir išsakyčiau savo poziciją – ką jūs čia darote, kodėl jūs Seimą veliate į tokius dalykus, dėl kurių Konstitucinis Teismas yra pasisakęs? Nebent iki ketvirtadienio išaiškėtų kitos aplinkybės. O dėl kokio nors boikoto – mes niekada nesame boikotavę. Jokio sąmoningo boikoto ir nebus“, – nurodė jis.

Tuo metu Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas Eltą informavo, kad „laisviečiai“ detaliai nediskutavo nei dėl to, ar reikėtų palaikyti neeilinės sesijos iniciatyvą, nei dėl to, ar reikėtų tokį posėdį boikotuoti. Visgi, politikas mano, kad jo vadovaujama frakcija laikysis vieningos pozicijos.

„Nebuvau jokiame pasitarime su opozicijos atstovais ir nelabai žinau, kuo jie grindžia tą siekį šaukti neeilinę Seimo sesiją, kas tenai numatoma daryti. Tai yra jų teisė. Be abejo, aš ją gerbiu, nes visi suprantame, kad Seimo narys tas teises turi, Seimo narys ir kitas teises turi. Bet pasirašyti neketinu“, – tikino jis.

„Labai ramiai į tą reikalą aš žiūriu ir visus kviečiu įvertinti, kad vis tik teisėsauga šioje istorijoje turi prisiimti lyderystę, atsakant į visus klausimus, ir politikams tapti herojais yra turbūt ir kitų temų, kitų progų“, – svarstė Seimo vicepirmininkas.

ELTA primena, kad trečiadienį prokuratūra paskelbė, jog iš Seimo pasitraukusiam K. Bartoševičiui pareikšti įtarimai dėl seksualinio prievartavimo ir nepilnamečio asmens tvirkinimo. Kaip skelbė prokuratūra, turimi ikiteisminio tyrimo duomenys leidžia įtarti, kad nusikalstamos veikos buvo įvykdytos įtariamajam esant Seimo nariu. Šiuo metu nukentėjusiais yra pripažinti 4 asmenys, tuo metu buvę mažamečiais arba nepilnamečiais.

Daugiau nei prieš savaitę konservatorių atstovas parlamente K. Bartoševičius pranešė, jog atsisako Seimo nario mandato. Politikas teigė sprendimą priėmęs dėl asmeninių priežasčių. Netrukus po to, kai parlamentaras paskelbė pasitraukiąs iš Seimo, generalinė prokurorė Nida Grunskienė kreipėsi į parlamento pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen dėl K. Bartoševičiaus neliečiamybės panaikinimo. Prokurorė Seimo vadovę informavo apie pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl galimo seksualinio prievartavimo ir nepilnamečio asmens tvirkinimo, kuriame figūruoja K. Bartoševičius.

Praėjusią savaitę Vyriausioji rinkimų komisija panaikino K. Bartoševičiaus mandatą.

Visgi, Seimo opozicijai parlamente kilęs skandalas ir K. Bartoševičiaus pasitraukimas iš politikos kelia klausimų – nutarta inicijuoti neeilinę sesiją, kurios metu žadama aiškintis, ar nepilnamečių prievartavimu įtariamam politikui galėjo būti nutekinta informacija apie teisėsaugos tyrimą. Opozicija svarsto į neeilinę Seimo sesiją pasikviesti ir generalinę prokurorę N. Grunskienę.

Norint sušaukti neeilinę Seimo sesiją, iniciatyvą turi palaikyti ne mažiau kaip trečdalis parlamentarų – pasirašyti turi bent 47 politikai.

Jeigu opozicijos atstovams pavyks surinkti reikiamą parašų skaičių, neeilinę sesiją planuojama šaukti ketvirtadienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.