Konservatorių reakcija dėl K. Bartoševičiaus užkliuvo ir liberalams: priminė G. Landsbergio veiksmus po E. Masiulio skandalo

Pavėluota ir keista konservatorių reakcija į buvusiam frakcijos kolegai Kristijonui Bartoševičiui mestus įtarimus stebisi ne tik Seimo opozicija, bet ir valdančiosios koalicijos partneriai.

Pavėluota ir keista konservatorių reakcija į buvusiam frakcijos kolegai Kristijonui Bartoševičiui mestus įtarimus stebisi ne tik Seimo opozicija, bet ir valdančiosios koalicijos partneriai.<br>lrytas.lt koliažas.
Pavėluota ir keista konservatorių reakcija į buvusiam frakcijos kolegai Kristijonui Bartoševičiui mestus įtarimus stebisi ne tik Seimo opozicija, bet ir valdančiosios koalicijos partneriai.<br>lrytas.lt koliažas.
Ingrida Šimonytė, Paulius Saudargas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė, Paulius Saudargas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimo narė Ieva Kačinskaitė-Urbonienė.<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Seimo narė Ieva Kačinskaitė-Urbonienė.<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Eugenijus Gentvilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
K.Bartoševičius.<br>Seimo kanceliarijos (O.Posa
K.Bartoševičius.<br>Seimo kanceliarijos (O.Posa
Gabrielius Landsbergis.<br>J.Kalinsko (ELTA) nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>J.Kalinsko (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Feb 5, 2023, 1:29 PM, atnaujinta Feb 5, 2023, 1:34 PM

Liberalų sąjūdžio atstovas Eugenijus Gentvilas priminė, kad konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis į kilusius skandalus gali sureaguoti labai greitai ir ryžtingai, jeigu kilęs skandalas – ne pačių konservatorių atžvilgiu.

I.Kačinskaitė-Urbonienė: „Atrodo labai keistai“

Darbo partijos atstovė Ieva Kačinskaitė-Urbonienė „Lietuvos ryto“ televizijos laidos „Oponentai“ metu stebėjosi, kad tik pasirodžius informacijai apie kaltinimus K.Bartoševičiui partijos pirmininkas G.Landsbergis niekaip nesureagavo, kad iš karto nebuvo sušaukta partijos vadovybė.

I.Kačinskaitė-Urbonienė priminė, kad darbiečiai, sužinoję apie tai, kad jų partijos kandidatas į Druskininkų tarybą Edvinas Garackevičius sulaikytas su dideliu kiekiu narkotinių medžiagų, tą pačią dieną sušaukė prezidiumo posėdį ir nusprendė politiką išbraukti iš partijos sąrašo.

Tuo metu konservatoriai, anot darbietės, sureagavo po poros dienų.

„Labai svarbu yra pasiųsti žinią. Visiškai sutinku su prezidentu G.Nausėda, kai jis pasiuntė aiškų vertinimą. Seimas, neeilinės sesijos metu ar kitais formatais, turėtų padaryti lygiai tą patį: mes smerkiame tokius nusikaltimus, dirbsime, kad būtų geresnė aukų apsauga“, – laidos metu kalbėjo parlamentarė.

Seimo narė stebėjosi ir valdančiųjų nenoru šaukti neeilinę sesiją siekiant išsiaiškinti, kaip K.Bartoševičius galėjo sužinoti apie prokuratūros ketinimus.

„Jeigu tai yra politinę sistemą drebinantis, demokratijos pamatus judinantis dalykas, kalbant ir apie informacijos nutekėjimą, tai kai aukščiausius standartus deklaruojančios valdančiosios partijos šito daryti nenori, tai atrodo labai keistai“, – teigė ji.

E.Gentvilas: „Yra buvę ir greitų reakcijų“

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas priminė, kad 2016 metais, tik prasidėjus „MG Baltic“ politinės korupcijos skandalui, G.Landsbergis sureagavo itin greitai ir ryžtingai, nors tuo metu taip pat buvo Briuselyje.

„Priminsiu, kokie yra buvę G.Landsbergio veiksmai. Tas pats partijos pirmininkas 2016 metais buvo taip pat Briuselyje, ir kai atsirado kratos mūsų partijos pirmininko namuose (Eligijaus Masiulio – aut.past.), tas pats asmuo parašė pareiškimą iš Briuselio, tai smerkdamas, taip pat pasisakydamas, kad dabar jaunoji karta nebeturi, į ką lygiuotis, ir jis atsisako europarlamentaro mandato ir grįžta į Lietuvą.

Tai buvo tos pačios dienos reakcija. Aš nekaltinu – dabar jis ne europarlamentaras, o buvo Užsienio reikalų ministrų posėdyje. Tačiau yra buvę labai greitų reakcijų, kai mūsų atžvilgiu tai buvo“, – pabrėžė E.Gentvilas.

Seimo narys prisiminė, kad 2016-ųjų gegužės 12-ąją, prasidėjus kratoms, liberalai susirinko į frakcijos posėdį 9 valandą ryto, o jau 10 valandą skandalą komentavo žiniasklaidai.

„Tik atvykęs į frakcijos posėdį sužinojau, kad frakcijos posėdis nevyksta, nes frakcijos pirmininko namuose daroma krata. Davėme labai greitą komentarą – nežinau, ar jis geras, ar blogas, tik tiek, kad frakcija susitarė, jog eini tu ir šneki. (...) Reagavome greitai, gerai ar blogai, bet nuoširdžiai“, – kalbėjo E.Gentvilas.

P.Saudargas: „Koks dar vertinimas galėtų būti?“

Tuo metu Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininko pavaduotojas Paulius Saudargas nesutiko, kad partijos atstovai reagavo pavėluotai ar netinkamai.

„Partijos pirmininko G.Landsbergio reakcija buvo tos dienos vakare, nes jis buvo Briuselyje, Užsienio reikalų ministrų susitikime. Jo vertinimas buvo. Premjerės Ingridos Šimonytės vertinimas buvo ryte. Tiek frakcijos seniūnės, tiek mano reakcijos buvo tą pačią dieną.

Kiek mūsų klausė, tiek mes atsakėme, ir ta linija buvo labai aiški: galimai įvykdytą nusikaltimą smerkiame, neabejotinai tai yra balsus nusikaltimas ir mes solidarizuojamės su aukomis ir tik linkime teisėsaugai įvykdyti teisingumą. Viskas. Koks dar vertinimas čia galėtų būti? Tai yra žmogaus asmeninis nusikaltimas“, – kalbėjo P.Saudargas.

„Partija to nei žinoti galėjo, nei užkardyti“, – pabrėžė jis.

Pareiškimas – po trijų dienų

Primename, kad konservatorių partijos prezidiumas pareiškimą visuomenei dėl K.Bartoševičiaus paruošė sausio 26 dieną – praėjus trims dienoms po Generalinės Prokuratūros paviešintų pradėto ikiteisminio tyrimo aplinkybių.

Partijos nariai teigė esantys sukrėsti ir atsiprašė dėl situacijos, „kurioje buvęs Seimo ir mūsų frakcijos narys yra minimas sunkių įtarimų kontekste“.

„Užjaučiame ir solidarizuojamės su visomis bet kokios formos smurto aukomis, kurių pusėje besąlygiškai turi stovėti valstybė ir jos institucijos. Gerbiame visus teisinės valstybės principus ir pasitikime teisėsaugos institucijomis, kurios dėl situacijos jautrumo bei didelio visuomenės rezonanso, tikimės, kaip įmanoma greičiau objektyviai, principingai ir sąžiningai pateiks atsakymus dėl pradėto ikiteisminio tyrimo rezultatų“, – pareiškimą perskaitė G.Landsbergis.

Tuo pačiu TS-LKD prezidiumas pasiūlė konservatorių frakcijai Seime inicijuoti diskusiją dėl Seimo nario teisinės neliečiamybės instituto panaikinimo.

Trečiadienį prokuratūra paskelbė, jog iš Seimo pasitraukusiam K.Bartoševičiui pareikšti įtarimai dėl seksualinio prievartavimo ir nepilnamečio asmens tvirkinimo. Kaip skelbė prokuratūra, turimi ikiteisminio tyrimo duomenys leidžia įtarti, kad nusikalstamos veikos buvo įvykdytos įtariamajam esant Seimo nariu. Šiuo metu nukentėjusiais yra pripažinti 4 asmenys, tuo metu buvę mažamečiais arba nepilnamečiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.