Ar K. Bartoševičiui buvo nutekinta informacija sužinoti siekiančiai opozicijai – A. Kubiliaus kirtis: nebevarkite

„Konservatorių sėkmė sukelia daugiausiai kančių opozicijai“, – tokiais žodžiais į opozicijos veiksmus pedofilija įtariamo buvusio Seimo nario Kristijono Bartoševičiaus skandalo įkarštyje reaguoja konservatorius, europarlamentaras Andrius Kubilius.

Andrius Kubilius.<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Kubilius.<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Kubilius.<br>D.Umbraso nuotr.
Andrius Kubilius.<br>D.Umbraso nuotr.
Andrius Kubilius.<br>D.Umbraso nuotr.
Andrius Kubilius.<br>D.Umbraso nuotr.
Andrius Kubilius.<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Kubilius.<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Kubilius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Andrius Kubilius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Andrius Kubilius.<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Kubilius.<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Kubilius.<br>kiti
Andrius Kubilius.<br>kiti
Andrius Kubilius.<br>European Union 2022
Andrius Kubilius.<br>European Union 2022
Andrius Kubilius.<br>European Union 2022
Andrius Kubilius.<br>European Union 2022
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Feb 6, 2023, 11:13 AM

Jo teigimu, opozicijos bandymai sudaryti parlamentarinę tyrimo dėl galimo informacijos nutekinimo K.Bartoševičiui komisiją yra ne kas kita, kaip daromas politinis spaudimas prokuratūrai.

Bando pasinaudoti situacija?

Anot A.Kubiliaus, žinios dėl galimų K.Bartoševičiaus vykdytų nusikaltimų – sukrečiančios, tačiau ši istorija esą neturėtų būti siejamos su konservatorių partija.

„Likus mėnesiui iki savivaldos rinkimų Lietuvą supurtė informacija apie galimą Seimo nario pedofilijos nusikaltimą ar nusikaltimus. Žinios šokiruojančios ir sukrečiančios tiek plačią visuomenę, tiek ir politinę sistemą.

Kai kas jau suskubo visus konservatorius paskelbti „pedopartija“, nors akivaizdu, kad toks galimas buvusio frakcijos nario nusikaltimas nieko bendro nei su partija, nei su frakcija neturi.

Partija nei gina buvusį frakcijos narį, nei bando kaip nors nuslėpti kokią nors informaciją, nei siekia kaip nors įtakoti prokurorų darbą ar juos dėl ko nors kaltina, ar kritikuoja. Priešingai – deda pastangas apsaugoti prokurorų teisę laisvai tirti šį nusikaltimą“, – feisbuke komentavo politikas.

Konservatorius įsitikinęs, kad šia istorija pasinaudoti bando opozicija, prieš artėjančius savivaldos rinkimus.

„Akivaizdu, kad opozicijos tokia konservatorių laikysena netenkina. Nes likus mėnesiui iki rinkimų opozicijai reikia skandalo ir jį reikia įsiūbuoti arba bent prisidėti prie jo įsiūbavimo. Nes viskas, kas tariamai gali pakenkti konservatoriams per ateinačius rinkimus yra didžiausias gėris opozicijai.

Tokį visos opozicijos elgesį yra nesunku suprognozuoti, nes tokiam elgesiui didelės išminties ir intelekto pastangų nereikia, – visada suveikia toks pavloviškas opozicinis refleksas: pamatai konservatorių – tai reikia aploti ir bandyti dantimis įsikabinti į blauzdą“, – kritikavo A.Kubilius.

Tiesa, jis pripažino, kad K.Bartoševičiaus skandalas konservatoriams rinkimuose tikrai neišeis į naudą.

„Nereikia didelės politologinės išminties prognozuojant, kad skandalas tikrai nepadės konservatoriams per artėjančius rinkimus, akivaizdu, kad bus patirta politinių nuostolių. Kažkiek balsų prisidurs kokie nors „maršininkai“. Ar tai kiek nors padės parlamentinei opozicijai – tenka stipriai abejoti. Tačiau akivaizdu, kad neatimsi iš opozicijos teisės pasinaudoti tokia situacija.

Neatimsi ir teisės apkaltinti konservatorius bent kuo nors: jeigu ne kolektyvine pedofilija, tai bent kažkokiu „informacijos nutekinimu“, tariamu Bartoševičiaus „perspėjimu“ ar bandymais galimą nusikaltimą paslėpti ir patiems pasislėpti nuo viešumo.

Visi tokie kaltinimai yra visiškai absurdiški, nieko bendro neturi su sveiku protu, nes, net jeigu Bartoševičius būtų pasitraukęs iš Seimo prieš gerą mėnesį, informacija apie tai, kad prokurorai jam po mėnesio pateikė įtarimus dėl galimo pedofilijos nusikaltimo, būtų vis tiek pasklidusi viešai ir būtų sukėlusi tokį patį viešą politinį skandalą“, – tvirtino europarlamentaras.

Ragina nesikišti 

A.Kubilius pareiškė, kad opozicijos tikslas – „kas garsiau aplos konservatorius“. Iš to esą siekiama naudos rinkimuose.

„Tačiau, nepaisant to, opozicija skelbia iniciatyvas sudaryti parlamentinę tyrimo komisiją. Aiškinsis, kas tariamai „nutekino“ informaciją Bartoševičiui – Seimo Pirmininkė ar Generalinė prokurorė. Tokios komisijos kūrimu intensyviausiai rūpinasi pats S.Skvernelis, kuriam nebelabai sekasi kitaip pasirūpinti savo partijos reitingais.

Tokiomis S.Skvernelio pastangomis rūpintis reitingais nėra patenkintas dėl tų pačių rinkėjų balsų konkuruojantis R.Karbauskis, ir abu apsikeičia skambiais politiniais antausiais, vienas kitą apkaltindami „tikrų vertybių“ išdavyste bei tariama „artimo bendravimo“ su konservatoriais nuodėme.

Taip ir prasideda opozicijos kančios: kai nuosekliai demonstruoji, kad neturi jokių intelektualesnių idėjų, tai belieka tik viena galimybė konkuruoti su panašiomis partijomis – kas garsiau aplos konservatorius.

O tada jau viskas eina kaip tikroje šunų rujoje – vieni bando garsiau nei kiti loti, o kiti bando į gerklę kibti garsiau lojantiems, nes nenori, kad tie laimėtų lojimo konkurse“, – dėstė politikas.

Jam užkliuvo ir opozicijos bandymai kištis į prokuratūros darbą:

„Nes verta atkreipti dėmesį į tai, kad tokia tariamo „nutekinimo“ tyrimo komisija tirtų ne tik visus konservatorius, nes gal iš jų kas nors ką nors kaip nors nutekino. Konservatoriams tokie tyrimai nėra naujiena – nėra buvę tokio Seimo, kuriame kairieji (būdami ar valdžioje, ar opozicijoje) neinicijuotų kokio nors konservatorių parlamentinio tyrimo. Esame pripratę.

Nelabai turėtų nustebinti ar nugąsdinti toks tyrimas ir patyrusią politikę, Seimo Pirmininkę V.Čmilytę-Nielsen. Verta suprasti tai, kad tokio tyrimo komisija į savo posėdžius taip pat kviestų ir Generalinę Prokurorę bei pedofilijos bylą tiriantį prokurorą. Akivaizdu, kad tai pedofilijos bylos tyrimui tikrai nepadės.

Visiškai nesunku prognozuoti, kad toks tyrimas neišvengiamai pavirs kritikos ir politinio spaudimo visai prokuratūrai įrankiu. Ir to politinio spaudimo prokuratūrai priešakyje stovės tas pats pagrindinis tokios komisijos steigimo entuziastas S.Skvernelis, kuriam iš paskos seks visa opozicija, nelabai suprasdama į kokias aukšto lygmens intrigas visa opozicija yra įpainiojama.“

Būtent S.Skverneliui konservatorius turėjo daugiausiai kritikos.

„Nesiimu nei auklėti, nei moralizuoti opozicijos. Jie daro tai, ką sugeba daryti. Kartais nesuprasdami, kas jais ir vardan ko manipuliuoja. Kai nesugebi daugiau ką nors nuveikti, tai lengvai tampi tokių manipuliacijų įrankiu. Nes visada atsiras „gudručių“, kurie bus pramokę tokiomis manipuliacijomis užsiimti.

Nesu koks nors S.Skvernelio nedraugas ar totalinis jo veiklos kritikas. Yra dalykų, kuriuos jo veikloje vertindavau teigiamai. Tačiau atrodo, kad jis vis dar nesubrendo, jog taptų rimtu politiku bei valstybininku.

Nes niekaip neatsisveikina su anksčiau įgytais profesiniais įgūdžiais, kurie ne visi tinka politikoje: slaptos politinės veiklos schemos, susiūtos iš tolo matomais baltais siūlais; net ir būnant opozicijoje bandymas įtakoti teisėsaugos institucijas, naudojantis senomis profesinėmis pažintimis ar galvojant, kad žino teisėsaugos institucines ar personalines silpnybes ir gali jas išnaudoti kokiems nors politiniams tikslams.

Tai būdinga ne vieninteliam S.Skverneliui, nes, deja, bet didžioji dalis opozicijos yra paskendusi panašioje veikloje: idėjų ir politinio intelekto tenai sunku surasti, tuo tarpu buldoginio pykčio yra pertekliai“, – rėžė A.Kubilius.

„Pyktis yra opozicijos kančių pasekmė“

Europarlamentaro teigimu, „pyktis yra opozicijos kančių pasekmė“.

„Vis naujos kančios kyla, nes tenka aršiai konkuruoti tarpusavyje. Toje konkurencijoje kartais trukdo kokia nors Kriminalinė Policija ar Generalinė Prokuratūra. Dar trukdo tai, kad konservatoriams ir šiai Vyriausybei kol kas sekasi tvarkytis su vis naujais iššūkiais. Ir jų nelydi jokie su jų veikla ar veiklos korupcija susiję skandalai.

Konservatorių sėkmė sukelia daugiausiai kančių opozicijai: štai ateina sėkmingos ir reikšmingos Taivano investicijos ir atrodo, kad tokia Lietuvos sėkmė net vidurius susuka opozicijai. Todėl Seime kurs dar vieną tyrimo komisiją – prieš Taivano investicijas.

Suprantu, kad tokia Lietuvos santykių su Taivanu sėkmė sukelia kančią Kinijai ir Pekinui, tačiau nemanau, kad mūsų opozicija kaip nors atstovautų Kinijos interesus. Nes tik Kinijai tarnaujantys galėtų taip nuosekliai stengtis pakenkti Taivano investicijoms į Lietuvą.

Taip ir norisi patarti opozicijai lietuviškai – gal jau jūs, mieloji opozicija, nebevarkite! Nebesikankinkite! Pailsėkite, ypač nuo pykčio!“ – įrašą tokiais žodžiais užbaigė A.Kubilius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.