N. Grunskienės ir V. Čmilytės-Nielsen versijos apie pateiktą informaciją dėl K. Bartoševičiaus skiriasi Seimo pirmininkė susitiko su I. Šimonyte

Antradienį Seime atsakydama į klausimus dėl galimo informacijos nutekinimo buvusiam Seimo nariui Kristijonui Bartoševičiui apie jo atžvilgiu pradėtą ikiteisminį tyrimą, generalinė prokurorė Nida Grunskienė teigė, kad Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sausio 20 dieną buvo informuota, pagal kokius Baudžiamojo Kodekso (BK) straipsnius pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>V.Skaraičio nuotr.
Nida Grunskienė.<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Nida Grunskienė.<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Nida Grunskienė.<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Nida Grunskienė.<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 7, 2023, 12:12 PM, atnaujinta Feb 7, 2023, 12:32 PM

Tuo metu pati V.Čmilytė-Nielsen antradienį laikėsi kitokios pozicijos – jos teigimu, ji buvo informuota tik apie tai, kad vienas Seimo narys įtariamas „sunkiais nusikaltimais“, tačiau konkretūs BK straipsniai, anot jos, įvardyti nebuvo. 

Susitiko su premjere

Antradienį Darbo partijos frakcija į Seimą išsikvietė generalinę prokurorę N.Grunskienę, o posėdžio metu teiravosi apie galimo informacijos nutekinimo aplinkybes.

N.Grunskienė nurodė, kad susitikimo su Seimo pirmininke metu ji teiravosi, ar Seimas planuoja šaukti neeilinę sesiją, nurodė ir tai, kad prokuratūra ketina kreiptis dėl vieno Seimo nario neliečiamybės naikinimo.

„Sausio 20 dieną susitikime su Seimo pirmininke nei pavardė, nei kokiai frakcijai ar partijai priklauso šis asmuo, įvardyta nebuvo“, – aiškino N.Grunskienė.

Paklausta, ar V.Čmilytei-Nielsen buvo nurodyta, pagal kokius straipsnius pradėtas ikiteisminis tyrimas, N.Grunskienė atsakė teigiamai.

„Pagal kokius straipsnius buvo nurodyta – kad buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas ir pagal kokius BK straipsnius“, – kalbėjo N.Grunskienė.

Tačiau netrukus V.Čmilytė-Nielsen pateikė kitokią įvykių versiją.

„Galiu patikinti, kad su manimi ikiteisminio tyrimo medžiaga nebuvo pasidalinta, man buvo pateikta nuasmeninta informacija, todėl natūralu, kad iš mano kabineto taip pat negalėjo nutekėti tai, ko aš nežinojau“, – aiškino Seimo pirmininkė.

Paklausus, ar generalinė prokurorė nurodė, koks tyrimas pradėtas, Seimo pirmininkė atsakė taip: „Man nebuvo įvardytas Seimo nario vardas ar pavardė, man buvo pateikta nuasmeninta informacija“.

Dar kartą perklausta, ar ji buvo informuota, dėl kokių BK straipsnių pradėtas ikiteisminis tyrimas, V.Čmilytė-Nielsen atsakė neigiamai.

„Man nebuvo įvardyti konkretūs Baudžiamojo kodekso straipsniai, man buvo pateikta nuasmeninta informacija. Ikiteisminio tyrimo medžiagos man nebuvo pateikta“, – kalbėjo V.Čmilytė-Nielsen.

„Man buvo pateikta informacija, kad vienas Seimo narys, neįvardytas, yra įtariamas sunkiais nusikaltimais“, – nurodė ji.

Seimo pirmininkė nurodė, kad sausio 20 dieną, po susitikimo su generaline prokurore, ji turėjo susitikimą su premjere Ingrida Šimonyte.

„Po to, kai man buvo pateikta nuasmeninta informacija“, – aiškino V.Čmilytė-Nielsen, patikinusi, kad su premjere informacija nepasidalijo.

Inicijuoja neeilinę sesiją

Praėjusį trečiadienį prokuratūra paskelbė, jog iš Seimo pasitraukusiam K. Bartoševičiui pareikšti įtarimai dėl seksualinio prievartavimo ir nepilnamečio asmens tvirkinimo. Kaip skelbė prokuratūra, turimi ikiteisminio tyrimo duomenys leidžia įtarti, kad nusikalstamos veikos buvo įvykdytos įtariamajam esant Seimo nariu. Šiuo metu nukentėjusiais yra pripažinti 4 asmenys, tuo metu buvę mažamečiais arba nepilnamečiais.

Tačiau daugiau nei prieš savaitę konservatorių atstovas parlamente K. Bartoševičius pranešė, jog pats atsisako Seimo nario mandato. Politikas teigė sprendimą priėmęs dėl asmeninių priežasčių. Netrukus po to, kai parlamentaras paskelbė pasitraukiąs iš Seimo, generalinė prokurorė N. Grunskienė kreipėsi į parlamento pirmininkę V. Čmilytę-Nielsen dėl K. Bartoševičiaus neliečiamybės panaikinimo.

K. Bartoševičiaus pasitraukimo iš politikos aplinkybės sukėlė daug klausimų Seimo opozicijai, todėl nutarta šaukti neeilinę Seimo sesiją, kurios metu būtų siekiama aiškintis, ar buvusiam konservatorių bendražygiui galėjo būti nutekinta informacija apie jo atžvilgiu vykdomą ikiteisminį tyrimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.