S. Skvernelis apie galimą informacijos nutekinimą K. Bartoševičiui: V. Čmilytė-Nielsen galėjo tapti aplinkybių auka

Opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ vadovas Saulius Skvernelis svarsto, kad Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen esą galėjo pasidalinti informacija apie teisėsaugos tyrimą buvusio parlamentaro Kristijono Bartoševičiaus atžvilgiu su premjere Ingrida Šimonyte, nežinodama, kad ši informacija neva gali pasiekti ir patį K. Bartoševičių.

Saulius Skvernelis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Kristijonas Bartoševičius, Andrius Navickas<br>V.Skaraičio nuotr.
Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Kristijonas Bartoševičius, Andrius Navickas<br>V.Skaraičio nuotr.
 Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kristijonas Bartoševičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kristijonas Bartoševičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Feb 7, 2023, 7:40 PM

S. Skvernelis antradienį „Info TV“ sakė neabejojantis generalinės prokurorės Nidos Grunskienės teiginiais, kad informacija apie prokuratūros ruoštą kreipimąsi į Seimą su prašymu surengti neeilinę sesiją, kurioje būtų prašoma panaikinti vieno parlamentaro teisinę neliečiamybę, nes jo atžvilgiu teisėsauga atlieka ikiteisminį tyrimą, V. Čmilytei-Nielsen buvo pateikta, laikantis konfidencialumo.

Tuo metu parlamento vadovės tvirtinimai, kad ji iš prokuratūros gautos informacijos niekam neperdavė, pasak S. Skvernelio, neįtikina.

„Neturiu pagrindo abejoti prokurorė atsakymais, bet tos dvi savaitės rodo, kad Seimo pirmininkė sako netiesą“, – „Info TV“ sakė Seimo opozicijos atstovas.

S. Skvernelis neatmeta, kad V. Čmilytė-Nielsen esą galėjo būti aplinkybių auka – neva ji galėjo perduoti informaciją premjerei, nežinodama, kad žinios apie teisėsaugos veiksmus gali pasiekti ir patį K. Bartoševičių, kuris buvo išvykęs į Čilę.

„Jokio suokalbio tarp Seimo pirmininkė ir prokurorės nėra ir būti negali. Greičiausiai Seimo pirmininkė buvo aplinkybių auka, kada savo šita informacija pasidalino – ko negalėjo padaryti – su trečiu asmeniu, tai yra su ministre pirmininke, ir tikrai turbūt ji netikėjo, kad ta informacija išeis į išorę ir pasieks Čilę netgi“, – komentavo S. Skvernelis.

ELTA primena, kad praėjusį trečiadienį prokuratūra paskelbė, jog iš Seimo pasitraukusiam K. Bartoševičiui pareikšti įtarimai dėl seksualinio prievartavimo ir nepilnamečio asmens tvirkinimo. Kaip skelbė prokuratūra, turimi ikiteisminio tyrimo duomenys leidžia įtarti, kad nusikalstamos veikos buvo įvykdytos įtariamajam esant Seimo nariu. Šiuo metu nukentėjusiais yra pripažinti 4 asmenys, tuo metu buvę mažamečiais arba nepilnamečiais.

Tačiau daugiau nei prieš savaitę konservatorių atstovas parlamente K. Bartoševičius pranešė, jog pats atsisako Seimo nario mandato. Politikas teigė sprendimą priėmęs dėl asmeninių priežasčių. Netrukus po to, kai parlamentaras paskelbė pasitraukiąs iš Seimo, generalinė prokurorė N. Grunskienė kreipėsi į parlamento pirmininkę V. Čmilytę-Nielsen dėl K. Bartoševičiaus neliečiamybės panaikinimo.

N. Grunskienė teigė, kad sausio 20 d. V. Čmilytei-Nielsen pranešė apie prokuratūros norą prašyti surengti neeilinę Seimo sesiją, kurios metu būtų apsvarstytas prašymas panaikinti vieno Seimo nario teisinę neliečiamybę, mat jo atžvilgiu teisėsauga atlieka tyrimą. Tiesa, tądien, pasak N. Grunskienės, ji Seimo pirmininkei neįvardijo K. Bartoševičiaus pavardės.

V. Čmilytė-Nielsen pripažįsta, kad tą pačią dieną susitiko su premjere I. Šimonyte ir aptarė neeilinės Seimo sesijos poreikį, tačiau jokios informacijos apie K. Bartoševičių neaptarė, premjerei jos neperdavė.

Premjerė I. Šimonytė antradienį taip pat pabrėžė, kad jokios informacijos apie teisėsaugos vykdomą tyrimą K. Bartoševičiaus atžvilgiu nei ji, nei jos aplinka buvusiam parlamentarui neperdavė.

K. Bartoševičiaus pasitraukimo iš politikos aplinkybės sukėlė daug klausimų Seimo opozicijai, todėl nutarta šaukti neeilinę Seimo sesiją, kurios metu būtų siekiama aiškintis, ar buvusiam konservatorių bendražygiui galėjo būti nutekinta informacija apie jo atžvilgiu vykdomą ikiteisminį tyrimą. Norima inicijuoti ir laikinąją parlamentinio tyrimo komisiją.

Antradienį opozicijai pavyko surinkti 47 parašus neeilinės sesijos šaukimui. Projektą dėl neeilinės sesijos šaukimo pasirašė visos opozicinės frakcijos, išskyrus Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovus Seime, taip pat palaikymo buvo sulaukta ir iš Mišrios Seimo narių grupės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.