Iniciatyva steigti laikinąją tyrimo komisiją, kuri aiškintųsi K. Bartoševičiaus skandalo aplinkybes, sulaukė Seimo teisininkų pastabų

Seimo teisininkai pateikė nemažai pastabų opozicijos iniciatyvai dėl laikinosios tyrimo komisijos steigimo, kuri siektų išsiaiškinti, ar buvusiam Seimo nariui Kristijonui Bartoševičiui galėjo būti nutekinta informacija apie jo atžvilgiu vykdomą ikiteisminį tyrimą.

Kristijonas Bartoševičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kristijonas Bartoševičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 8, 2023, 3:14 PM

Teisininkai pateiktoje išvadoje abejoja „ar šiuo konkrečiu atveju Seimo laikinoji tyrimo komisija įgaliota atlikti tokios apimties tyrimą, šio tyrimo metu neatliks ikiteisminio tyrimo subjektų, įgaliotų atlikti konkrečius ikiteisminio tyrimo veiksmus, funkcijų“.

Taip pat Seimo teisininkai atkreipia dėmesį, kad parlamentas neturi įgaliojimų sudaryti tokių laikinųjų tyrimo komisijų, kurioms būtų pavedama ištirti dalykus, kuriuos tiriant būtų įsiterpiama į kitų viešąją valdžią vykdančių valstybės institucijų įgaliojimus.

„Todėl, mūsų nuomone, nėra ir, atsižvelgiant į Konstitucijos 5 straipsnio 2 dalies normą, numatančią, kad valdžios galias riboja Konstitucija, negali būti tokio teisino reguliavimo, pagal kurį būtų galima sudaryti Seimo laikinąją tyrimo komisiją, kuri galėtų veikti kaip vienas iš ikiteisminio tyrimo subjektų. Šiame kontekste svarstytina, ar analizuojamos nuostatos dera su oficialiąja Konstitucinio Teismo doktrina“, – rašoma Seimo teisininkų išvadoje.

Dokumente taip pat pažymima, kad Seimas, numatydamas reikalavimą į komisiją skiriamiems parlamentarams turėti teisę dirbti su įslaptinta informacija, viršytų Seimo statute nustatytus įgaliojimus.

Seimo teisininkai taip pat pabrėžia, kad nors prokurorų ar pareigūnų, atliekančių ikiteisminio tyrimo veiksmus, vardai ir pavardės nesudaro ikiteisminio tyrimo duomenų, tačiau šioje situacijoje svarbu įvertini, kad ikiteisminis tyrimas dėl galimų K. Bartoševičiaus nusikalstamų veiksmų jau atliekamas, o byloje nukentėjusieji galimai yra nepilnamečiai asmenys.

„(...) Todėl, siekiant apsaugoti jų interesus bei nepadaryti neigiamos įtakos nukentėjusiųjų asmenų psichologinei gerovei, visų su ikiteisminiu tyrimu susijusių duomenų sklaida turi būti itin apribota“, – pabrėžiama teisininkų išvadoje.

Valdančiųjų politiniai oponentai Seime apie surinktus klausimus Seimo pirmininkei Viktorijai Čmilytei-Nielsen ir generalinei prokurorei Nidai Grunskienei, susijusius su galimu informacijos nutekinimu buvusiam Seimo nariui Kristijonui Bartoševičiui, pranešė pirmadienį.

Opozicijos atstovai taip pat jau surinko parašus ir laikinosios tyrimo komisijos steigimui, kuri aiškintųsi ikiteisminio tyrimo, kuriame figūruoja K. Bartoševičius, galimą nutekinimą. Šią iniciatyvą pasirašė ir LVŽS frakcija Seime.

ELTA primena, kad praėjusį trečiadienį prokuratūra paskelbė, jog iš Seimo pasitraukusiam K. Bartoševičiui pareikšti įtarimai dėl seksualinio prievartavimo ir nepilnamečio asmens tvirkinimo. Kaip skelbė prokuratūra, turimi ikiteisminio tyrimo duomenys leidžia įtarti, kad nusikalstamos veikos buvo įvykdytos įtariamajam esant Seimo nariu. Šiuo metu nukentėjusiais yra pripažinti 4 asmenys, tuo metu buvę mažamečiais arba nepilnamečiais.

K. Bartoševičius pranešė, kad pats atsisako Seimo nario mandato. Politikas teigė sprendimą priėmęs dėl asmeninių priežasčių. Netrukus po to, kai parlamentaras paskelbė pasitraukiąs iš Seimo, generalinė prokurorė Nida Grunskienė kreipėsi į parlamento pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen dėl K. Bartoševičiaus neliečiamybės panaikinimo. Prokurorė Seimo vadovę informavo apie pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl galimo seksualinio prievartavimo ir nepilnamečio asmens tvirkinimo, kuriame figūruoja K. Bartoševičius.

Vyriausioji rinkimų komisija sausio pabaigoje panaikino K. Bartoševičiaus mandatą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.