R. Morkūnaitė-Mikulėnienė atskleidė pokalbio su K. Bartoševičiumi detales: žinučių teigė nebeturinti

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos Seime seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė trečiadienį detaliau paaiškino aplinkybes, kuriomis sausio 20 dieną bendravo su mandato atsisakiusiu, vaikų prievartavimu įtariamu buvusiu frakcijos nariu Kristijonu Bartoševičiumi.

Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.<br>Andriaus Ufarto (ELTA) nuotr.
Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.<br>Andriaus Ufarto (ELTA) nuotr.
Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.<br>Andriaus Ufarto (ELTA) nuotr.
Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.<br>Andriaus Ufarto (ELTA) nuotr.
 R.Morkūnaitė-Mikulėnienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 R.Morkūnaitė-Mikulėnienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 8, 2023, 3:16 PM, atnaujinta Feb 8, 2023, 3:54 PM

Konservatorių frakcijos seniūnė nurodė, kad K.Bartoševičius apie pasitraukimą iš Seimo ją informavo žinute šifruoto susirašinėjimo programėle „Signal“. Po kelių valandų Seimo narė jam paskambino į Čilę.

„Penktadienį jis mane informavo žinute. Apie antrą valandą jam paskambinau paklausdama, ar jis tikrai laikosi tokios pozicijos. Tai manęs ypatingai nenustebino, nes, kaip ir minėjau pačioje pradžioje, jo dvejonės man buvo žinomos. Aišku, nenudžiugino tokiomis aplinkybėmis jo pareiškimas, bet nebedėjau pastangų jo atkalbinėti“, – trečiadienį pasakojo politikė.

Tuomet apie K.Bartoševičiaus ketinimą trauktis iš Seimo R.Morkūnaitė-Mikulėnienė teigė informavusi partijos pirmininką ir premjerę.

„Tuo metu apie jokius kaltinimus ir ikiteisminius tyrimus man nebuvo žinoma, apie tai sužinojau pirmadienį iš žiniasklaidos“, – tikino ji.

Tiesa, koks tiksliai buvo iš K.Bartoševičiaus gautos žinutės turinys, konservatorė teigė negalinti atsakyti, mat bendravimas vyko „Signal“ programėle. Anot jos, „Signal“ programėlė yra tokio pobūdžio, kurioje žinutė neišlieka.

„Negaliu, nes komunikacija vyko privačiu messengeriu. Tokia specifika. Nesuprantu, kuo aš esu kaltinama ir koks čia yra tardymas? Aš jums sakau, nėra tos žinutės – „Signal“ yra tokio pobūdžio, kuris neišlieka“, – nurodė ji.

Politikė teigė gavusi impulsą iš K.Bartoševičiaus pusės, ir atsakė jam ta programėlė, kuria į ją kreipėsi. Anot jos, bendravimas šifruoto susirašinėjimo programėle yra normali praktika.

R.Morkūnaitė-Mikulėnienė teigė, kad tuo metu K.Bartoševičiaus žinutė neatrodė ypatingos svarbos, todėl jos turinio neįsiminė. Pagrindinė žinutės žinia – kad jis apsisprendė trauktis iš Seimo.

Konservatorė teigė apie K.Bartoševičiaus sprendimą premjerę I.Šimonytę informavusi telefonu, o vėliau frakcija turėjo susitikimą vakarienės formatu, kuris, anot jos, buvo suplanuotas iš anksto.

„Gūžtelėjo pečiais tie, kurie ten dalyvavo. Kad paskui nekiltų klausimų, kas ten dalyvavo, tai partijos pirmininkas ir pirmininko pavaduotojas Jonas Survila. Ir, aišku, mes visi žinojome apie Kristijono dvejones, kai kurie kolegos, bendrai pažinoję jį frakcijoje, taip pat žinojo. Kartėlio buvo, bet numanyti jo pasitraukimo priežastis – to nebuvo“, – kalbėjo R.Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Paklausta, ar nesvarsto atsistatydinti iš frakcijos seniūnės pareigų, R.Morkūnaitė-Mikulėnienė teigė nesuprantanti, kuo yra kaltinama.

„Nesvarsčiau tokios galimybės ir nesuprantu, kuo esu kaltinama. Kad paskambinau žmogui, kuris parodė iniciatyvą?

Suprantu, kad jeigu kažkam kyla įtarimų dėl galimai, menamai nutekintos informacijos, tai tą turi padaryti ir inicijuoti Generalinė prokuratūra. Jeigu būčiau bent numaniusi, ar žinojusi apie kažkokius kaltinimus, gandus, pletkus, kad šitam mano kolegai metami tokie kaltinimai, būčiau informavusi, savaime suprantama, ir partijos vadovus, ir klaususi paties Kristijono“, – nurodė politikė.

Tiesa, konservatorių frakcijos seniūnė teigė nepritarianti opozicijos sumanymui inicijuoti neeilinę Seimo sesiją ir sudaryti laikinąją tyrimo komisiją, kuri aiškintųsi galimą informacijos nutekinimą K.Bartoševičiui apie jo atžvilgiu pradėtą ikiteisminį tyrimą.

„Šis tyrimas yra grynas politinių taškų rinkimasis opozicijos iniciatyva. Svarbiausias klausimas yra, kad žmogus yra teisėsaugos rankose, kad bus įvykdytas teisingumas, apsaugotos aukos ir visi kiti dalykai. Mano nuomone, tai yra svarbiausia. Tai, ko visuomenė tikisi“, – tikino Seimo narė.

Netikėtai paaiškėjusios aplinkybės

Primename, jog anksčiau pats K.Bartoševičius dienraščiui „Lietuvos rytas“ buvo minėjęs, kad apie savo apsisprendimą jis, dar būdamas Čilėje, informavo Seimo Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnę Radvilę Morkūnaitę-Mikulėnienę.

Antradienį paaiškėjo įdomi detalė, kad ne K.Bartoševičius skambino frakcijos seniūnei, o ji skambino buvusiam frakcijos nariui į Čilę.

„Taip, aš jam skambinau, sulaukusi tam tikrų indikacijų, jog turėčiau jam paskambinti“, – portalui lrytas.lt pripažino R.Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Konservatorė neatskleidė, ar tai buvo paties K.Bartoševičiaus pageidavimas su juo susisiekti, ar kažkokios kitos indikacijos. „Gavau žinutę mesengeriu“, – nenoriai kalbėjo parlamentarė.

Tiesa, trečiadienio rytą konservatorių seniūnė suskubo savo mintis tikslinti, savo feisbuko paskyroje pažymėjusi, jog pokalbio metu apie K.Bartoševičiui mestus įtarimus dar nežinojo.

„Keletas patikslinimų dėl viešumoje pasirodžiusių ir klaidingai interpretuotų mano teiginių. Penktadienį K.Bartoševičius žinute informavo, kad traukiasi iš Seimo. Tą pačią dieną paskambinau paklausti ar tai galutinis apsisprendimas, nes tokių ketinimų buvo ne vienas jau anksčiau. Tuo metu apie teisėsaugos įtarimus dar nebuvo žinoma. Apie juos sužinojau pirmadienį, kuomet gavau skambutį iš medijos su prašymu pakomentuoti“, – rašė R.Morkūnaitė-Mikulėnienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.