S. Jakeliūnui pareiškus, kad karas Ukrainoje „iš dalies yra išprovokuotas“ – R. Karbauskio reakcija

Europarlamentarui, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) keliamam kandidatui į Vilniaus miesto merus Stasiui Jakeliūnui pareiškus, kad karas Ukrainoje „iš dalies yra išprovokuotas“, savo poziciją pateikė valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis.

 Stasys Jakeliūnas ir Ramūnas Karbauskis<br> T.Bauro nuotr.
 Stasys Jakeliūnas ir Ramūnas Karbauskis<br> T.Bauro nuotr.
Stasys Jakeliūnas<br>D.Umbraso nuotr.
Stasys Jakeliūnas<br>D.Umbraso nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>V.Skaraičio nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>V.Skaraičio nuotr.
 Stasys Jakeliūnas<br>T.Bauro nuotr.
 Stasys Jakeliūnas<br>T.Bauro nuotr.
Stasys Jakeliūnas ir Ramūnas Karbauskis
Stasys Jakeliūnas ir Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Stasys Jakeliūnas<br>T.Bauro nuotr.
Stasys Jakeliūnas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Feb 15, 2023, 11:57 AM, atnaujinta Feb 15, 2023, 12:00 PM

Pasak jo, nors pačios partijos bei S.Jakeliūno pozicijos dėl šio klausimo ir nesutampa, LVŽS kandidatas esminės ribos neperžengia. 

Sako, kad tai – vertinimo klausimas

„Karas Ukrainoje yra neteisėtas, bet iš dalies išprovokuotas. Rusija buvo išprovokuota. (...) 2008 metais Putinas, pasakęs Bušui, tuometiniam prezidentui, kad, „jei Ukraina toliau bus aktyviai kviečiama į NATO, galų gale judės link NATO, mes perimsime Krymą“.

2008 metai. Tas ir įvyko praėjus šešeriems metams“, – interviu portalui LRT.lt sakė europarlamentaras S.Jakeliūnas.

Jis taip pat svarstė, jog Lietuvos palaikymas Ukrainai turėtų būti „ne karinis, o humanitarinis“, o ant Vilniaus miesto savivaldybės pastato kabantis plakatas su V.Putinui skirtu „kvietimu“ į Hagą taip pat yra tam tikra provokacija.

S.Jakeliūną į Europos Parlamentą (EP), o dabar ir į sostinės mero vietą keliančios LVŽS pirmininkas R.Karbauskis, paklaustas, kaip vertina tokius pareiškimus, pabrėžė, kad pats tokiai nuomonei nepritaria, tačiau raudona linija esą neperžengta.

„Galiu pasakyti paprastai – esminis dalykas, dėl kurio mes turime raudoną liniją, yra tai, kaip vertinamas pats karas, ir atitinkamai kas yra jo kaltininkas. Čia abejonių nėra – jis (S.Jakeliūnas, – aut.past.) sako tai, ką sakome ir mes – Rusija yra agresorė ir Rusijos valdžia yra teroristinė. Čia mūsų nuomonės sutampa.

Vertinant tai, ar provokavo, ar neprovokavo, čia yra jo asmeninė nuomonė. Jis nėra mūsų partijos narys ir mes dėl tokios nuomonės imtis kažkokių sankcijų prieš vieną ar kitą žmogų nematome galimybės“, – portalui lrytas.lt sakė R.Karbauskis.

Jis priminė ir savaitgalį įvykusią situaciją, kai po politinių debatų LVŽS keliamas kandidatas į Šilutės merus Robertas Kuncaitis buvo pašalintas iš partijos dėl to, jog pareiškė, kad Krymas de facto priklauso Rusijai. Čia, pasak LVŽS lyderio, matome visai kitokią situaciją.

„Nedelsiant buvo priimtas sprendimas, nes netoleruotina tai, ką jis sako ir galvoja dėl Krymo. Bet šitoje situacijoje aš nematau pagrindo, nes tai yra nuomonė. Pavyzdžiui, mano nuomonė skiriasi nuo jo, bet, deja, reikia suprasti viena – ta nuomonė turi teisę egzistuoti tiesiog kaip nuomonė, nekeičiant esmės, kad teroristinė Rusija užpuolė Ukrainą.

Tai yra faktas. O jei žmogus vertina, kad kažkas provokavo, vėlgi, tai kiekvieno žmogaus, kuris domisi užsienio politika, vertinimo klausimas“, – pažymėjo R.Karbauskis.

„Mūsų partijoje yra kita nuomonė, bet ta nuomonė iš esmės nekeičia požiūrio. Mes tikimės to, ko tikisi ir Stasys – kad karas kuo greičiau pasibaigs, kad viskas bus išvaduota, Ukraina bus saugi, ir mes kartu su Ukraina“, – pridūrė LVŽS pirmininkas.

R.Karbauskis aiškino, kad su S.Jakeliūnu yra šnekėjęs jau ne kartą ir šio pozicija karo Ukrainoje atžvilgiu yra labai savita. Mat S.Jakeliūnas gimė ir gyveno tremtyje, todėl dėl karo Ukrainoje jis kaltina ne Rusijos žmones, o tik jos valdžią.

„Dar sykį užtvirtindamas pasakysiu, kad dėl esminių klausimų mūsų nuomonės sutampa. Jo nuomonė šiek tiek skiriasi į tai, kiek yra atsakinga Rusijos valdžia, o kiek – valstybė. Jis turi nuomonę, kad Rusijos valdžia yra teroristinė.

Jis turi labai stiprių argumentų, kodėl jis taip mano – jis buvo tremtinys, yra gyvenęs tremtyje ir labai sunku su juo ginčytis, nes mes nebuvome tremtyje“, –dėstė LVŽS vedlys.

Susilaikė nuo svarbaus sprendimo

Primename, kad S.Jakeliūnas dėmesio sulaukė ir po to, kai lapkričio pabaigoje EP paskelbė Rusiją „terorizmą remiančia valstybe“. Du Lietuvos atstovai „už“ tai nebalsavo. Buvęs Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas šiame balsavime apskritai nedalyvavo, o S.Jakeliūnas nusprendė susilaikyti.

„Gimiau tremtyje ir žinau, kad žmonės ne savo valia gali tapti tironų aukomis ir įkaitais. Kažkada Rusijos ir kitų šalių piliečius terorizavo, žudė ir kalino Stalino režimas. Tarp jų buvo ir mano tėvai. Todėl negaliu besąlygiškai tapatinti valdžios su valstybe ir jos žmonėmis.

V.Putino agresija ir teroristiniai veiksmai nukreipti ne tik prieš Ukrainos, bet ir prieš Rusijos piliečius.

Susilaikiau balsuodamas dėl rezoliucijos, kurioje visa Rusijos valstybė, įskaitant ir tuos jos piliečius, kurie kovoja prieš Kremliaus režimą, pripažįstami remiantys terorizmą“, – feisbuke tuomet rašė europarlamentaras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.