Artėjant savivaldybių ir merų rinkimams, „Baltosios pirštinės“ kviečia prisidėti prie skaidrių rinkimų užtikrinimo

Kitą savaitę prasidedant savivaldybių tarybų ir merų rinkimams nepriklausoma rinkimų stebėjimo organizacija „Baltosios pirštinės“ kviečia prisidėti prie skaidrių rinkimų užtikrinimo, tapti stebėtojais bei pranešti apie galimus rinkimų pažeidimus, rašoma pranešime žiniasklaidai.

 „Baltosios pirštinės“.<br> „Baltųjų pirštinių“ nuotr.
 „Baltosios pirštinės“.<br> „Baltųjų pirštinių“ nuotr.
 „Baltųjų pirštinių“ vadovas Laimonas Petreikis.<br> „Baltųjų pirštinių“ nuotr.
 „Baltųjų pirštinių“ vadovas Laimonas Petreikis.<br> „Baltųjų pirštinių“ nuotr.
 „Baltosios pirštinės“.<br> „Baltųjų pirštinių“ nuotr.
 „Baltosios pirštinės“.<br> „Baltųjų pirštinių“ nuotr.
 „Baltosios pirštinės“.<br> „Baltųjų pirštinių“ nuotr.
 „Baltosios pirštinės“.<br> „Baltųjų pirštinių“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 21, 2023, 8:27 AM

Kitą savaitę visose Lietuvos savivaldybėse vyks savivaldybių tarybų ir merų rinkimai, kuriuose jau nuo antradienio bus galima iš anksto atiduoti savo balsą. Tradiciškai tarybų ir merų rinkimai pasižymi kur kas mažesniu rinkėjų aktyvumu, o tai gali tapti palankesne terpe nelegalios įtakos rinkimų rezultatams norintiems padaryti asmenims. Todėl nepriklausoma rinkimų stebėjimo organizacija „Baltosios pirštinės“ kviečia prisidėti prie skaidrių rinkimų užtikrinimo, tapti stebėtojais bei pranešti apie galimus rinkimų pažeidimus.

„Bene dažniausiai pasitaikantis rinkimų agitacijos pažeidimas – netinkamai pažymėta politinė reklama. Pranešimų apie tokius galimus pažeidimus kiekvienais rinkimais sulaukiame vos prasidėjus agitaciniam laikotarpiui, o artėjant rinkimų dienai – jų tik daugėja. Prasidėjus išankstiniam balsavimui sulaukiame pranešimų ir apie galimus rinkimų organizavimo pažeidimus bei nelegalius kitų asmenų veiksmus. Vertiname piliečių pastangas prisidėti prie rinkimų skaidrumo ir kviečiame prisijungti prie nepriklausomų stebėtojų būrio! Taip rinkimus stebėti galėsite drąsiau ir profesionaliau. Be to, prisidėsite prie pilietinės visuomenės kūrimo, nes skaidrūs rinkimai ir tiksliai atspindėta rinkėjų valia skatina piliečių pasitikėjimą politiniais procesais ir įsitraukimą į valstybės kūrimą.“ – teigia „Baltųjų pirštinių“ vadovas Laimonas Petreikis.

Nepriklausomais rinkimų stebėtojais gali tapti pilnamečiai asmenys, nepriklausantys nė vienai partijai, nedirbantys politinio pasitikėjimo postuose, neužsiimantys agitacija ir atitinkantys kitus rinkimų kodekso reikalavimus. Stebėtojų registracija iki pirmadienio vyksta tinklalapyje baltosiospirstines.lt Stebėti rinkimus apsisprendusių žmonių „Baltosios pirštinės“ neįpareigoja rinkimų stebėti konkrečiu laiku ar konkrečioje vietoje – tą laisvai pasirenka pats stebėtojas, pažymima pranešime.

Savanoriai yra apmokomi, į ką atkreipti dėmesį rinkimų metu ir kaip elgtis pastebėjus konkrečius pažeidimus, stebėtojams išduodami pažymėjimai. Rinkimų stebėtojai turi teisę stebėti ne tik balsavimą rinkimų dieną, bet ir išankstinį balsavimą savivaldybėse, specialiuose punktuose bei namuose, taip pat – balsų skaičiavimo procedūrą.

„Baltosios pirštinės“ rinkimus stebės visose 60 Lietuvos savivaldybių. Stebėjimas prasidės jau vasario 28 d., kai prie balsadėžių savivaldybėse galės ateiti iš anksto balsuojantys žmonės.

Kaip ir kiekvienuose rinkimuose, organizacija kelia sau tikslą aplankyti kuo daugiau rinkimų apylinkių. Šį tikslą įgyvendinti padeda mobilios komandos, kurios keliauja per savivaldybes ir tikrina rinkimų proceso vykdymą skirtingu laiku skirtinguose etapuose. Iki šiol stebėti savivaldybių tarybų ir merų rinkimus užsiregistravo daugiau nei 200 stebėtojų visoje Lietuvoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.