G. Nausėda: vis dar egzistuoja tikimybė, kad Vilniuje prie stalo sėdinčių NATO valstybių bus dviem daugiau

Prezidentas Gitanas Nausėda tvirtina, kad vis dar yra tikimybė, jog NATO viršūnių susitikime Vilniuje, kaip pilnateisės saugumo aljanso narės dalyvaus ir Švedija bei Suomija. Pasak jo, labai tikėtina, kad Suomija spės tapti NATO nare iki to laiko, tačiau neatmestina, kad po Turkijoje vyksiančių rinkimų tą padaryti pavyks ir Švedijai.

Gitanas Nausėda<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 22, 2023, 7:50 PM, atnaujinta Feb 22, 2023, 9:37 PM

„Jeigu mes traktuojame, kad Suomija ir Švedija nebūtinai turi įstoti absoliučiai tokiu pačiu laiko momentu, labai tikėtina, kad Suomija tikrai spės tapti NATO nare iki Vilniaus viršūnių susitikimo, bet neatmestume galimybės, kad iš karto po Turkijos rinkimų tą padaryti pavyks ir Švedijai. Vis dar egzistuoja tikimybė, kad Vilniuje prie stalo sėdinčių NATO valstybių skaičius bus 2 valstybėmis didesnis“, – trečiadienį Varšuvoje žurnalistams teigė G. Nausėda.

Šalies vadovas taip pat tikino, kad Vengrija kitą savaitę parlamente turėtų svarstyti minėtų šalių prisijungimo į NATO ratifikavimo klausimą.

„Atrodo, kad Vengrija netrukus ratifikuos abieju valstybių priėmimą, nes parlamentas ketina tai svarstyti jau kitą savaitę, Vengrijos prezidentė tikrai optimistiškai vertina šią ratifikavimo galimybę“, – sakė prezidentas.

ELTA primena, kad Turkija kol kas blokuoja Švedijos ir Suomijos priėmimą į saugumo aljansą. NATO plėtrai turi pritarti visos 30 Aljanso narių. Suomijos ir Švedijos paraiškų dar nėra ratifikavusi ir Vengrija.

Po Rusijos invazijos į Ukrainą Švedija, kaip ir Suomija, pasiprašė priimama į NATO. Žengdamos šį žingsnį, abi šalys sulaužė savo ilgametę karinio neutralumo tradiciją.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas savo blokadą pirmiausiai argumentuoja tariama Švedijos parama „teroristams“ iš Turkijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.