ESBO Parlamentinę Asamblėją boikotuoti nusprendę Lietuvos parlamentarai pabrėžia: Rusijos žaidimuose mes nedalyvausime

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos Parlamentinės Asamblėjos (ESBO PA) žiemos sesiją Vienoje nusprendę boikotuoti Lietuvos parlamentarai teigia mėginę visomis priemonėmis neleisti sesijoje dalyvauti agresorės Rusijos delegacijai. Vis tik, nuogąstauja politikai, į prašymus atsižvelgta nebuvo ir, kaip teigia delegacijos narys Laurynas Kasčiūnas, šiomis dienomis Vienoje Dūmos veikėjai turės galimybę užsiiminėti provokacijomis.

Laurynas Kasčiūnas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laurynas Kasčiūnas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 22, 2023, 6:15 AM, atnaujinta Feb 22, 2023, 10:25 AM

„Reikia žinoti, kad ta Rusijos federacijos delegacija ESBO PA sudaro tokie, sakyčiau, autoritetingiausi Putino rėmėjai Dūmoje: veikėjai nuo Sluckio iki Tolstojaus, kurie iš esmės yra tikrai integruoti į režimo architektūrą ir tikrai pretenduoja į karo nusikaltėlių statusą. Todėl mes tikrai apsisprendėme šįkart su jais vienoje patalpoje ir viename mieste nebūti“, – trečiadienį Seime vykusioje spaudos konferencijoje teigė L. Kasčiūnas.

„Ir darėme viską, ką galėjome, kad visgi neįvyktų taip, kaip įvyko. Kad, viena vertus, nepasirodytų rusai Vienoje, kita vertus, paskutinis bandymas pakeisti situaciją buvo tas, kad Ukrainos delegacija kreipėsi į ESBO PA vadovybę ir siūlė nukelti sesiją į tolesnį laiką. Ir mes pasiūlėme, reaguodami į Ukrainos pasiūlymą, perkelti čia – į Lietuvą, į mūsų parlamentą, pavyzdžiui, kovo mėnesį. Deja, visti buvo nuspręsta palikti taip, kaip yra“, – pridūrė jis.

Todėl, pasak L. Kasčiūno, labai tikėtina, kad šiomis dienomis Vienoje vyks Dūmos veikėjų provokacijos ne tik kalbomis, bet ir įvairiomis spaudos konferencijomis.

„Matyt, bandys didžiuotis, nes sau tai gali leisti... Tai nusprendėme šiuose žaidimuose nedalyvauti“, – pabrėžė politikas.

Delegacijos vadovė Vilija Aleknaitė Abramikienė taip pat nurodė, kad Rusija yra peržengusi visas įmanomas raudonąsias linijas, todėl bendrose diskusijose ji negali dalyvauti.

„Visiems yra žinoma ir paskelbta, kad nevyksime šįkart į žiemos sesiją Vienoje. Mūsų motyvas yra labai paprastas – manome, kad Rusija, kuri peržengė visas įmanomas raudonąsias linijas ir nėra tokio tarptautinės teisės akto, kurio ji nebūtų pažeidusi, ji neturėtų dalyvauti bendroje diskusijoje su kitų valstybių parlamentarais. Juolab, kad tai labai žeidžia tiek politiškai, tiek morališkai Ukrainos delegaciją“, – pažymėjo parlamentarė.

ELTA primena, kad oficialiuose ESBO Parlamentinės Asamblėjos žiemos sesijos renginiuose nedalyvauti ketina ir Ukraina.

Kaip jau buvo pranešta, vasario 23-24 dienomis Vienoje vyks ESBO PA žiemos sesija, kurios pagrindinė tema bus Rusijos plataus masto invazijos į Ukrainą metinės. Pranešama, kad joje dalyvaus ir šalies agresorės delegacija, kurioje bus deputatų, remiančių grobikišką karą prieš Ukrainą.

Austrijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad pagal susitarimą su ESBO ji turi teisinius įsipareigojimus išduoti vizas Rusijos Federacijos delegacijai.

Pernai vykusiose ESBO PA vasaros ir rudens sesijose, kurios vyko atitinkamai Didžiojoje Britanijoje ir Lenkijoje, Rusijos ir Baltarusijos delegacijos nedalyvavo, nes joms priimančiosios šalys neišdavė vizų.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.