D. Štraupaitei – pokyčiai dėl bausmių: iki 18,8 tūkst. eurų padidinta bauda, panaikintas lygtinis laisvės atėmimas

Apeliacinis teismas ketvirtadienį pakeitė pirmos instancijos teismo buvusiai Visagino merei Daliai Štraupaitei skirtas bausmes korupcijos byloje. Teismas nuo 15 tūkst. iki 18,8 tūkst. eurų padidino jai anksčiau skirtą baudą, taip pat uždraudė būti paskirtai į pareigas valstybės ar savivaldybių institucijose.

Dalia Štraupaitė<br>D.Umbraso nuotr.
Dalia Štraupaitė<br>D.Umbraso nuotr.
Dalia Štraupaitė<br>D.Umbraso nuotr.
Dalia Štraupaitė<br>D.Umbraso nuotr.
Dalia Štraupaitė<br>D.Umbraso nuotr.
Dalia Štraupaitė<br>D.Umbraso nuotr.
Dalia Štraupaitė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Dalia Štraupaitė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Dalia Štraupaitė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Dalia Štraupaitė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 23, 2023, 2:21 PM, atnaujinta Feb 23, 2023, 3:24 PM

2019 m. Panevėžio apygardos teismas D. Štraupaitę pripažino kalta dėl kyšininkavimo, piktnaudžiavimo tarnyba ir dokumentų klastojimo. Nuteistoji apskundė šį sprendimą, prašydama Apeliacinio teismo išteisinimo.

Kaip ketvirtadienį pranešė bylą išnagrinėjęs Apeliacinio teismo teisėjas Linas Šiukšta, D. Štraupaitės skundas buvo patenkintas iš dalies.

Apeliacinis teismas panaikino anksčiau D. Štraupaitei skirtą lygtinę trejų metų laisvės atėmimo bausmę. Taip padaryta, teismui perkvalifikavus politikės padarytą nusikalstamą veiką iš sunkaus prekybos poveikiu nusikaltimą į apysunkį.

Paliktas pirmos instancijos teismo sprendimas trejiems metams iš D. Štraupaitės atimti teisę būti paskirtai į pareigas valstybės ar savivaldybių institucijose.

Padidinta bauda

Teismas vienoje bylos epizodų išteisino politikę dėl prekybos poveikiu, nustačius, kad nepadaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių. Apeliacinio teismo teisėjų kolegija padarė išvadą, kad byloje neįrodyta, jog D. Štraupaitė davė pažadą juridinio asmens direktoriui paveikti Visagino savivaldybės Viešųjų pirkimų skyriaus specialistus, kad pastarieji veiktų šio direktoriaus interesais ir naudai.

Apeliacinis teismas sutiko, kad nuteistoji D. Štraupaitė pagrįstai pirmos instancijos teismo pripažinta kalta ir nuteista dėl piktnaudžiavimo tarnyba (trys veikos), dokumentų klastojimo (dvi veikos).

Galiausiai, subendrinus bausmes, teismas D. Štraupaitei padidino jai anksčiau skirtą piniginę baudą nuo 15 iki 18,8 tūkst. eurų, kartu nutarta iš nuteistosios išieškoti turto už 5,5 tūkst. eurų.

Apeliacinis taip pat paskelbė atmetantis verslininko Gintauto Vaitiekūno skundą, kuriuo jis prašė išteisinimo. Paliktas galioti ankstesnis teismo sprendimas, kuriuo šis asmuo pripažintas kaltu dėl prekybos poveikiu.

Sprendimą skųs Aukščiausiajam Teismui

Apeliacinio teismo sprendimas įsiteisėja paskelbimo dieną, tačiau dar gali būti apskųstas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui (LAT). Apeliacinio teismo sprendimą išklausyti atvykusi D. Štraupaitė žurnalistams patvirtino, kad pasinaudos apskundimo teise ir kreipsis į LAT.

„Tai yra politinė byla. Byla sukurpta iš telefoninių pokalbių 2013–2014 metų. Kas tas užsakovas? (...) Esu rami, tikiu savimi, galiu drąsiai kiekvienam žmogui žiūrėti į akis, nieko nebijau, eisiu iki galo, skųsiu teismo sprendimą“, – teigė ji.

Šiuo metu D. Štraupaitė yra Visagino savivaldybės tarybos narė, ji vėl kandidatuoja į savivaldybės mero pareigas. Su partijos „Laisvės ir teisingumas“ vėliava į rinkimus einanti D. Štraupaitė tvirtino, kad Apeliacinio teismo sprendimas jos planų nekeičia.

„Aš dalyvausiu, aš jau dalyvauju rinkimuose“, – pabrėžė D. Štraupaitė.

Politikė sulaikyta dar 2014 m.

2019 m. spalį Panevėžio apygardos teismas pripažino D. Štraupaitę kalta dėl kyšininkavimo, piktnaudžiavimo tarnyba ir dokumentų klastojimo. Buvusiai Visagino savivaldybės merei skirta trejų metų laisvės atėmimo bausmė, bausmės vykdymą atidedant trejiems metams, bei 15 060 eurų bauda.

Teismas kartu buvo nusprendęs konfiskuoti iš D. Štraupaitės turto už 12 190 eurų (nustačius, kad tokią pinigų sumą ji gavo kyšiais), taip pat politikei trejiems metams atimta teisė būti paskirtai į pareigas valstybės ar savivaldybių institucijose.

Byloje buvo teisiami ir tuometinis statybos įmonės „Nimetus“ technikos direktorius G. Vaitiekūnas bei statybų bendrovės „Irdaiva“ tuometinis direktorius Irmantas Kubilius. Teismas išteisino I. Kubilių, konstatavęs, kad byloje nebuvo surinkta pakankamai duomenų jo kaltei pagrįsti, o G. Vaitiekūną pripažino kaltu dėl prekybos poveikiu, jam skirta 3 765 eurų bauda.

Panevėžio apygardos teismas konstatavo, kad teisėsauga įrodė, jog buvusi Visagino merė D. Štraupaitė savo pačios ir artimųjų asmeniniais tikslais naudojosi savivaldybei priklausančiu transportu. Darant šiuos nusikaltimus klastoti Visagino savivaldybės oficialūs dokumentai – darbo apskaitos žiniaraščiai, kelionės lapai.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) inicijuoto ikiteisminio tyrimo metu surinkta duomenų, kuriais esą nustatyta, jog D. Štraupaitė už neteisėtą veikimą, vykdant Visagino merės įgaliojimus, reikalavo kyšių iš kai kurių uždarųjų akcinių bendrovių vadovų, dalyvavusių Visagino savivaldybės organizuotuose statybos ir remonto darbų konkursuose, ir kyšius priėmė. Įmonių vadovai, anot tyrimo, „atsilygino“ kyšiais Visagino merei už tai, kad jų vadovaujamos įmonės būtų kviečiamos dalyvauti savivaldybės rengiamuose viešuosiuose pirkimuose.

STT pareigūnai D. Štraupaitę buvo sulaikę 2014 m. rugsėjį, spalį tuometinės Artūro Zuoko vadovautos Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) atstovė buvo paliesta į laisvę.

D. Štraupaitė 2015 m. kelis mėnesius buvo nušalinta nuo Visagino merės pareigų, bet vėliau teismas ją grąžino į pareigas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.